הסיפור הזה כולל מכרזים, קרקעות, ומבנים שקורמים עור וגידים. אבל זה רק המעטפת. הגרעין, לפי תביעה שהוגשה לאחרונה לבית המשפט המחוזי בתל אביב, הוא הכסף הגדול שמחליף ידיים ויזם שמצליח להרוויח בזמן קצר עשרות מיליוני שקלים מיחידת קרקע אחת, עוד לפני שהטרקטור הראשון הגיע לשטח.

בשנת 2017 פורסמה שורת מכרזים של רשות מקרקעי ישראל עבור שטחים בקריית אונו. הייעוד העיקרי הוגדר - תעסוקה ומסחר, שיכול לכלול גם שימושים ציבוריים שונים. החלקה הזו היא כנראה בועת החמצן האחרונה של קריית אונו, וגם התקווה הגדולה לעתיד כלכלי מוצלח יותר.

עו"ד יעקב אטרקצ'י, מנכ"ל ובעל השליטה באאורה ישראל
יעקב אטרקצ'י

באחד המכרזים זכתה חברת "דורון אריאל ייזום נדל"ן". לאחר המכרז התברר שעל הקרקע מיועד לקום הקמפוס החדש של מכללת קריית אונו, ותכנון הבנייה התקדם במהירות מרשימה. "מעולם לא ראיתי קצב כזה באיזושהי תוכנית. סדר גודל של שבוע-שבועיים הוא מאוד מאוד מזורז ויכול להצביע על מצב שהליכי התכנון נעשו חודשים קודם לכן", מספרת עורכת הדין ענת באור פרל, מומחית לדיני תכנון ובנייה.

אך שנתיים אחרי שחברת "דורון אריאל ייזום נדל"ן" זכתה במכרז, היא החליטה לנטוש את הפרויקט. את השטח שרכשה מהמדינה ב-57 מיליון שקל, לא כולל הוצאות פיתוח ומיסים, היא מכרה ב-100 מיליון שקלים לחברה אחרת, שהחלה בבנייה.

בכתב תביעה שהוגש החודש לבית המשפט המחוזי בתל אביב נטען שמאחורי החברה עומד קבלן מוכר – יעקב אטרקצ'י, איש ליכוד שמקורב לראש האופוזיציה נתניהו. אדם נוסף שנראה שאטרקצ'י מכיר לא רע הוא ראש עיריית קריית אונו ישראל גל, שהוא גם יושב ראש הוועדה לתכנון ובנייה שאישרה את תוכנית הקמת הקמפוס. מהצד זה נראה שכל הכוכבים הסתדרו לאטרקצ'י בעסקה הזו: זכייה במכרז, אישור תוכניות מהיר ומכללה שמוכנה לעבור לשם ולשכור ממנו את המבנה לטווח ארוך.

בשיחה שתועדה על ידי חברת המודיעין העסקי דיונאה עם סמנכ"ל הקריה האקדמית אונו רונן גורביץ', הוא טען שאטרקצ'י קנה את השטח בידיעה שהעירייה מתכננת לבנות עליו את הקמפוס. מכתב התביעה עולה כי העירייה הביעה נכונות לאשר את התוכניות במיקום הקמפוס החדש, אטרקצ'י ידע זאת מראש והתמודד במכרז, והמכללה התחייבה לשכור ממנו את הקמפוס לטווח ארוך. ג'קי סוויסה, מבעלי חברת הנדל"ן שהפסידה במכרז, טוען שלא נאמר לו דבר מהעירייה לגבי האפשרות שתקום מכללה בשטח המיועד.

ראש עיריית קריית אונו ישראל גל הכחיש שיש מידע שמסר רק לאטרקצ'י: "אין דבר כזה. ומי שיגיד דבר כזה זה בסדר. אמרתי לכל היזמים לגשת למכרז ושהייעוד מתאים למכללה. המכללה הזאת תהיה המבנה הכי מהיר שנבנה במדינת ישראל אי פעם. אני שמח דרך אגב שכל מי שעושה עסקאות בקריית אונו עושה ים של כסף".

אך עם חופרים מעט עמוק יותר מגלים קשרים נוספים. בנו של גל שיחק כמה עונות בקבוצת הכדוריד א.ס. רמת השרון, ובמקרה יצא לו להעניק מגן הוקרה לאחד המפרסמים של הקבוצה – אטרק'צי. גל הגיב: "תקשיב, אם אתם רוצים להכפיש את שמו, תכפישו, הוא שם עליכם קצוץ".

 

שביתה בבתי הספר (צילום: jaboo2foto, shutterstock)
השטח מיועד לבניית הקמפוס של הקריה האקדמית אונו, אילוסטרציה | צילום: jaboo2foto, shutterstock

תגובת יעקב אטרקצ'י: "הכתבה המסולפת והמגמתית היא התנכלות אישית ורדיפה פוליטית של מר יעקב אטרקצ'י. למרות שהועברו לכם עובדות ומסמכים, המפריכים לחלוטין את הטענות השקריות בכתבה, בחרתם להתעלם מהם. בכוונת מר אטרקצ'י, שפעל בשקיפות וכדין, להגיש תביעת דיבה בגין פרסום זה".

מעיריית קריית אונו נמסר: "לא נמצא כל רבב בהתנהלות ראש העיר או העירייה. ראש העיר והגורמים המקצועיים נפגשו עם יעקב אטרקצ'י ועם עשרות יזמים אחרים, לקראת המכרז של רמ"י, במטרה לסייע לקידום המכרז אשר הצלחתו חשובה לעיר. אלו השיבו לכולם על שאלות שנשאלו על ידם, גם על ידי חברת אגם איילה, הכל בהתאם למידע התכנוני הגלוי לכל. ראש העיר לא כיוון את דרכם של היזמים ולא המליץ על מיזם כזה או אחר. עניין איחוד המגרשים עלה לראשונה רק לאחר הזכייה במכרז, בעת הליכי התכנון המקדמי שנמשכו מספר חודשים מול אנשי המקצוע בעירייה וללא כל מעורבות של ראש העיר. 

על פי מיטב ידיעת ראש העיר, חברת אאורה לא העניקה חסות לקבוצת הכדוריד, אלא רכשה שטחי פרסום ברחבי רמת השרון ובכלל זה באולם הכדוריד. דבר זה כלל לא היה ידוע לראש העיר בזמן אמת. קשריו של ראש העיר עם מר אטרקצ'י דומים לקשרים הטובים שיש לראש העיר עם מרבית היזמים הפועלים בקריית אונו, לטובת הצלחת העיר ולמען שגשוגה".

מהקריה האקדמית אונו נמסר: "הטענות המוצגות בכתבה חסרות שחר. הקריה האקדמית אונו מעולם לא התחייבה כלפי שום יזם לבצע עסקה כלשהי ביחס למקרקעין, טרם זכייתו במכרז.  העובד הבכיר, שהקלטתו הוצגה בכתבה, לא עבד במכללה באותה תקופה ולכן לא היה מעורב בשום צורה בהליך ההתקשרות החוזית בקשר למקרקעין, אשר הסתיים כשלושה חודשים לפני תחילת העסקתו. 

ההתקשרות בהסכם עם היזם אטרקצ'י, הייתה כפופה לשורה של תנאים יסודיים ובכללם תכנון מבנה על בסיס פרוגרמה וקבלת היתרים בלו"ז מוגדר וביצוע. לאור טענותיו של מר אטרקצ'י, לפיהן אין כדאיות כלכלית בעסקה, הודיע היזם על ביטולו של ההסכם ועל כוונתו להציע את המקרקעין למכירה. 

מכיוון שהצורך של המכללה למעבר לקמפוס גדול חדש ומודרני רק התעצם, פנתה הקריה האקדמית למספר יזמים מובילים, בכדי לרכוש את הקרקע ממר אטרקצ'י.  בימים אלה אחת מחברות הבנייה הגדולות בישראל בונה עבור הקריה האקדמית אונו את ביתה האקדמי החדש".