הירידה בהיקף המשכנתאות נמשכת: בחודש פברואר האחרון עמד היקף המשכנתאות על 5.7 מיליארד שקלים, מדובר בירידה של 10% מהחודש האחרון - ובירידה של 50% בסך הכול בהשוואה לפברואר בשנה שעברה. בחודש ינואר היקף המשכנתאות עמד על 6.3 מיליארד שקל - ובחודש דצמבר אותו הנתון עמד על 7.5 מיליארד שקל.

"בנק ישראל העלה את הריבית ברציפות בעשרת החודשים האחרונים, ההשפעה של המהלכים הללו הולכת ומצטברת", הסביר בארי גורטלר הר-טוב, כלכלן ויועץ משכנתאות בשיחה עם N12, "אנו רואים את ההשפעה לכך בדילאיי. המשכנתא משקפת את מה שקורה כמה חודשים לפני כן, אנו צפויים להמשיך ולראות ירידה בהיקף העסקאות גם באפריל ובחודשים הקרובים".

הוא הוסיף כי "כל עליית ריבית מרחיקה עוד ועוד אנשים מלקנות בית, כי הם לא יכולים לעמוד בהחזר החודשי. יש גם אנשים שמקבלים הצעה מהבנק שאולי הם יכולים לעמוד בה עכשיו, אבל הם חוששים מעליית ריבית נוספת שבהמשך לא יוכלו לעמוד בה". הר-טוב הסביר כי חלק מהסיבה של הירידה בהיקף המשכנתאות נובעת מאנשים שממתינים עם קניית הדירה כי הם רואים את המצב בשוק ועליות הריבית - ומקווים לירידה נוספת במחירים בהמשך.

הר טוב ציין כי במקביל, נרשמה עלייה בריבית הממוצעת במסלול המשכנתא, בעקבות המשך העלייה של מסלול הפריים, שהפך להיות הכי יקר. החודש רק 35% מהמשכנתאות נלקחו במסלול הפריים - ואנו צופים ירידה משמעותית נוספת בחודשים הקרובים.

בארי גורטלר הר-טוב,  כלכלן ויועץ משכנתאות
בארי גורטלר הר-טוב, כלכלן ויועץ משכנתאות

עלייה של כ-60% בזמן הממוצע למכירת דירה 

הקיפאון בשוק הנדל"ן משתקף גם בזמן המתארך שלוקח בממוצע למכור דירה ברחבי הארץ - בתוך שנה אחת עלה הזמן הממוצע משלושה חודשים - לחצי שנה. על פי אתר מדלן – מספר הימים הממוצע שלקח למכור דירה בחודש פברואר בשנה שעברה בתל אביב ארך 102 ימים, ובחודש פברואר השנה 159 ימים – עלייה של 59%.

משכנתה (צילום: 123rf)
"אנשים חוששים שלא יוכלו לעמוד בהחזר". אילוסטרציה | צילום: 123rf

בפתח תקווה הממוצע למכירת דירה עומד גם על 102 ימים, לעומת 161 ימים בחודש פברואר השנה. בירושלים בשנה שעברה לקחו 106 ימים למכור דירה ממוצע, בעוד שבחודש שעבר לקחו כבר 180 ימים. בנתניה נרשם פער דומה - 105 ימים בשנה שעברה לעומת 180 השנה וכך גם בראשון לציון - שם לקח בשנה שעברה 104 ימים בממוצע למכור דירה, לעומת 180 השנה.