אם גם אתם מחכים לחדש את הבניין המתפורר שלכם באמצעות פרויקט תמ"א או פינוי-בינוי יש עבורכם חדשות טובות. לפי הדוח השנתי של הרשות להתחדשות עירונית, בשנת 2022 חל גידול של 70% במתן היתרים לפרויקטים של פינוי-בינוי. מדובר בנתון יפה מאוד שמראה על תנופת בנייה שמתקרבת. ואילו מצד שני, לפי נתוני הלמ"ס –בהתחלות הבנייה דה פקטו חל גידול נמוך בהרבה. 

סיקור N12

"כבר היום כשמדברים על האופק של זוגות צעירים ברכישת דירה, שליש ממנו מגיע ממיזמים של התחדשות עירונית", הסביר אלעזר במברגר, מנכ"ל הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, "האתגר הגדול שעמד בפנינו, שהיה שחרור היתרי בנייה ברשויות המקומיות – נפתר. ראינו השנה מספר שיא של היתרים".

מנגד, שמאי המקרקעין שמוליק כהן מחברת SK שמאות העריך: "מספר היתרי הבנייה גדל, אך קיים חשש אמיתי שחלק לא מבוטל מהיתרי הבנייה שהתקבלו יישארו בסופו של יום על הנייר".

"הבנייה בפועל לא תתחיל בתקופה הקרובה"

מהנתונים על פרויקטי פינוי-בינוי בשנת 2022 עולה כי ירושלים היא שיאנית היתרי הבנייה שבה ניתנו 2,780 היתרים, אך רק 548 התחלות בנייה. אחריה בית שמש עם 1,170 היתרי בנייה שניתנו אך ללא התחלות בנייה בכלל. אחר כך חדרה שבה ניתנו 858 היתרי בנייה, אך חלו רק 94 התחלות בנייה. קריית אונו עם 835 היתרי בנייה ו-538 התחלות בנייה. אשדוד עם 754 היתרי בנייה ו-19 התחלות בנייה בלבד - וסוגרת את הרשימה חיפה עם 715 היתרי בנייה ו-357 התחלות בנייה.

כהן מסביר את הרקע לנתונים: "הריבית הגואה, קושי בקבלת מימון ומספר רב מאוד של רוכשים שלא יכולים לעמוד בהחזרים החודשיים יובילו לזה שמחד יתקבלו היתרי בנייה, אבל מאידך הבנייה בפועל לא תתחיל בתקופה הקרובה".

טענה נוספת שנשמעת נגד פרויקטי התחדשות עירונית היא שהם נבנים רק באזורים שבהם יש כדאיות כלכלית  - כלומר, מרכז הארץ. בעוד בפריפריה ששם יש צורך גדול יותר לחיזוק המבנים – כמעט ואין התחדשות של מבנים ישנים. "יצאנו לדרך עם תכנון מסיבי של מתחמי פינוי-בינוי בפריפריה בהיקף של 120 מיליון שקל", מציין במברגר, "בשנה הקרובה נראה שינוי משמעותי גם בתחום הזה".

בדרך לשוק דיור עם מחירים שפויים, המטרה של הממשלה צריכה להיות הגדלת היצע באמצעות בנייה רוויה. לפרויקטי התמ"א והפינוי-בינוי יש השפעה גדולה על הבנייה במרכז הארץ שחשוב לקדם גם בפריפריה.