באוצר כבר לא בונים על ירידה במחירי הדירות: כהונתו של שר האוצר לשעבר, משה כחלון, החלה כשהבטיח לציבור הוזלה בשוק הדיור - והסתיימה בזינוק מחירים של 17%. שר האוצר החדש, אביגדור ליברמן, לא מתכוון לחזור על הטעות של קודמו. ליברמן ומנכ"ל משרדו, רם בלינקוב, סירבו להגדיר את ירידת מחירי הדיור כיעד, ובמענה לשאלת N12 אתמול (שלישי) במסיבת עיתונאים, הציבו מטרה מתונה יותר של "איזון".

סיקור N12 בכלכלה:

לליברמן יש סיבות טובות שלא להבטיח ירידה במחירי הדיור, ואליהן מתווספת כעת החלופה של שרת הפנים אילת שקד לתמ"א 38, שלפחות לטענת ליברמן נערכה בתיאום מלא עימו. באוצר ובמשרד הפנים בוחנים במסגרת התוכנית החדשה הטלת היטלי השבחה על פרויקטים של התחדשות עירונית, לרבות בחלופת התמ"א שהציגה השבוע שרת הפנים.

עד היום היו בעלי הדירות פטורים מתשלום היטלים במסגרת תמ"א 38, אך הרשויות המקומיות התרעמו בשנים האחרונות על כך שאינן מרוויחות מהפרויקטים בשטחן. כעת, ליברמן ושקד שוקלים לתת להם נתח מהעוגה, באמצעות היטלי ההשבחה שיועברו לעיריות.

שרת הפנים איילת שקד מציגה את החלופה לתמ"א 38 (צילום: יוני קלברמן)
בחלופת התמ"א של שקד מסתתרת עוד בעיה שתקשה על פתרון משבר הדיור | צילום: יוני קלברמן

אם כעת יידרשו בעלי הדירות לשלם היטלים, שיכולים להגיע לעשרות ואף מאות אלפי שקלים, הרי שיהיה להם תמריץ שלילי חזק שלא לצאת לפרויקט. הסעיף הקטן הזה עלול לרוקן מתוכו את תוכנית ההתחדשות העירונית של שקד, לבלום פרויקטים ולמנוע בנייה של יחידות דיור נוספות. גם הקבלנים עלולים להינזק מההיטלים, אבל הם לפחות ירוויחו מהגדלת זכויות הבנייה ומביטול מגבלת הגובה בתוכנית של שקד.

לאוצר אין תשובות על התמריצים לבעלי הדירות

ליברמן התחמק מלספק תשובה לשאלה איזו סיבה תהיה לבעלי הדירות לחתום כעת על הפרויקט. במסגרת הדיונים על היטלי ההשבחה, נבחן מתווה דיפרנציאלי שבו חלק מההיטלים של הרשויות החזקות יועברו לרשויות החלשות יותר. אחת הבעיות עם מתווה התמ"א היוצא היא הביצוע הנמוך שלו בפריפריה, שם העסקה פחות משתלמת ליזמים, ולכן פטור מהיטלי השבחה רק שם עשוי לעודד קבלנים לפנות לאזורים המרוחקים יותר. כך או כך, אפילו אנשי המקצוע האמונים על חלופת התמ"א החדשה סבורים שגם היא לא תצליח בפריפריה.

במסיבת העיתונאים נתן ליברמן כמה הסברים משלו למחירי הדיור הנוסקים: הכסף הזול, היעדר נתיבי השקעה אחרים ובטוחים והמחסור החמור בקרקעות לבנייה. עוד השיב ליברמן ל-N12 כי "מחירי הדיור הם לא בועה, בגלל שאין לאנשים אפיק השקעה אחר".

אז מה בכל זאת מתכוונים לעשות באוצר? "אנחנו המדינה שבה היתר בנייה לוקח הכי הרבה זמן", אמר ליברמן, "נטפל בכל השרשרת. נטפל בהיצע, בתכנון ובמהירות התכנון ובחוק הותמ"ל והדיור הציבורי. יש שורה של צעדים. זה פסיפס שלם". נותר רק לקוות שבתוך הפסיפס לא יישארו חלקים חסרים - כמו הכדאיות של התושבים לצאת לפרויקטים של התחדשות עירונית - אחרת התמונה לא תהיה שלמה והמחסור החמור בדירות יימשך.