לאחרונה מתרחשת בשוק הדירות של מחיר למשתכן תופעה משונה: הקבלנים מסרבים לקבל מהזוגות הצעירים את התשלום עבור הדירות, ומכריחים אותם להמתין ולשלם במועד מאוחר. הסיבה יותר מכעיסה ממשונה - מדד תשומות הבנייה מזנק, ומחירי הדירות, שצמודים למדד, עולים בכל פעם שמתפרסם המדד. כך הקבלנים למעשה מעלים  את מחיר הדירה ומגלגלים את העליות במחירי הבנייה לזוגות הצעירים. הפערים יכולים להגיע לעשרות אלפי שקלים.

מעדויות שהגיעו לידי N12, רוכשים בפרויקטי המגורים המוזלים ברחבי הארץ, נתקלים בחודשים האחרונים בסירוב של הקבלנים לקבל מהם תשלומים מוקדמים. הסיבה לכך היא היא כאמור הזינוק במדד: בארבעת החודשים הראשונים של 2021 קפץ מדד תשומות הבנייה ב-2.1%, בעיקר בשל התייקרות במחירי הברזל, ובענף צופים שמגמת העלייה במדד תימשך בחודשים הקרובים.

לכן הקבלנים מאלצים את הלקוחות, שרוצים לשלם על הדירה כבר עכשיו, לחכות להתייקרויות. "משרד השיכון הכין חוזה אחיד לכל הפרויקטים, שאין אפשרות לגעת בו", הסביר יועץ המשכנאות, משה גלעדי, את הסיבה לתופעה. "בתוך החוזה יש סעיף שאומר למעשה שאי אפשר להקדים תשלומים מעבר למועדים שסוכמו בחוזה, אלא אם זה בהסכמה את הקבלן. כלומר, גם אם הלקוח אומר 'יש לי כסף בחשבון, יש לי משכנתא, אני רוצה לשלם לכם', הקבלן יכול להתנגד".

"הקבלנים עושים קופה על גב הזוגות הצעירים"

המשמעות של הזינוק במדד, הזינוק החד ביותר שנרשם בשנים האחרונות, היא שחיקה של ההטבה שקיבלו הזוגות הצעירים מהמדינה במסגרת מחיר למשתכן. למשל, רוכשי דירה שיתרת התשלומים שלהם עומדת על מיליון שקל, ישלמו 20 אלף שקל נוספים רק על ההתייקרות בינואר-אפריל. בעוד שבוע יתפרסם המדד העדכני לחודש מאי, וככל שהוא ימשיך לטפס, כך יתייקרו גם הדירות שנרכשו.

פרויקט מחיר למשתכן ביבנה  (צילום: אייל פישר, גלובס)
פרויקט מחיר למשתכן. ארכיון | צילום: אייל פישר, גלובס

"זה פשוט אבסורד", אמר ל-N12 גלעדי, שמטפל בכמה לקוחות מחיר למשתכן הנמצאים בסיטואציה דומה. "התחילו להיות עליות מטורפות במדד, שאף אחד לא ציפה להן בסדר גודל כזה, ופתאום כל הקבלנים של מחיר למשתכן, כמעט ללא יוצא מן הכלל, הוציאו הודעות שלא מוכנים לקבל תשלומים. הם אפילו לא מסתירים שזה בגלל עליית המדד. קבלן אחד אמר שיקבל תשלום רק החל ב-16 לחודש, יום אחרי שהמדד החדש מתפרסם".

"דווקא בגלל שמדובר בקהל של זוגות צעירים, שחסכו שקל לשקל כדי לקנות דירה ראשונה, היה צריך להתעקש עוד יותר שלא ייכנס סעיף כזה", מוסיף גלעדי, "צריך שמי שרוצה להקדים תשלומים יוכל לעשות את זה, כדי שקבלנים לא יוכלו לעשות קופה על הגב שלהם".

בשוק הפרטי המצב הפוך

בעיית גלגול ההתייקרות על רוכשי הדירות נוגעת בעיקר לרוכשי מחיר למשתכן, אבל לא רק להם. בשוק הפרטי, למעט קבלנים יש יכולת חוזית שכזו לסרב לקבלת תשלומים, אך רובם הגדול יצטרכו לספוג את ההתייקרות בעלויות הבנייה, ומבחינתם זו בהחלט סיבה לדאגה.

העלייה במדד תשומות הבנייה נגרמת בראש ובראשונה מהעלייה במחירי הברזל, שזינקו בעשרות אחוזים בתוך כמה חודשים, בגלל הפסקת ייצור זמנית בסין. הברזל הסיני כמעט נעלם מהשוק לתקופה, ואומנם הוא מתחיל לחזור, אבל יעברו כנראה כמה חודשים עד שזה יבוא לידי ביטוי במדד בישראל.

האטה חדה ומתמשכת (צילום: AP, חדשות)
גם הקבלנים ייפגעו. ארכיון | צילום: AP, חדשות

גם כשזה יקרה לא בטוח שהמדד יחזור לקדמותו - ההובלה הימית התייקרה בשל עליית מחירי הדלקים, המחסור העולמי במכולות והאירוע של סגירת תעלת סואץ. כל אלה השפיעו לא רק על מחירי הברזל אלא על סחורות רבות נוספות המיובאות לישראל לצורכי בנייה.

ממשרד השיכון והבינוי נמסר בתגובה: "מדובר בחוזה שבין הקבלן לבין הרוכשים, הכולל מועדי תשלום בהתאם ללוח התשלומים שנקבע בין הצדדים, לרבות נושא הקדמת תשלומים. ככל וצד לחוזה (הרוכש), מבקש לשנות מתנאי הקדמת התשלום ביחס לחוזה, ניתן לעשות זאת בהסכמת הצדדים. ככל והקבלן מסרב להקדמת תשלומים, המשרד, שאינו צד לחוזה, לא יכול לחייב אותו לשנות מתנאי החוזה".