הארנונה למגורים תתייקר בהדרגה, הארנונה לעסקים תוזל מיידית: טיוטת חוק ההסדרים של משרד האוצר כוללת רפורמה משמעותית בתשלומים לרשויות המקומיות. בכל שנה מ-2022 ועד 2032 יעלה תעריף הארנונה שמשלמים התושבים בשיעור של 1.5%, נוסף על העדכון הקבוע בחוק. בעלי העסקים, לעומת זאת, יזכו כבר בשנה הקרובה להוזלה של 10% בחשבון.

באוצר טוענים שצמצום פערי הארנונה בין עסקים למגורים עשוי להגדיל את היצע הדירות, כיוון שבנייתן תהפוך משתלמת יותר עבור העיריות. כך, סבורים באוצר, העלאת הארנונה לתושבים דווקא תוביל בסופו של דבר להורדת מחירי הדיור.

משרדים, חנויות ומסעדות משלמים כיום בממוצע פי 3.5 יותר ארנונה על כל מטר מרובע לעומת דירות. עסקים כמו בנקים וחברות ביטוח משלמים תעריף גבוה במיוחד של פי 20 מדירות. "לרשויות המקומיות יש תמריץ שלילי חזק לקליטת תושבים חדשים, ותימרוץ יתר למשיכת וקליטת עסקים", מסבירים באוצר. "עיוות תמריצים זה בא לידי ביטוי במגוון דרכים, כאשר המרכזיות ביניהן הן תכנון יתר של שטחי תעסוקה ותת תכנון של שטחי מגורים המביא, לצד סיבות נוספות, להיצע נמוך של דיור, בפרט באזורי הביקוש, ולעלייה במחירי הדיור".

שלטים של דירות למכירה - בנין רחוב אצ"ל 13 ירושלים (צילום: איל יצהר, גלובס)
בניין ובו דירות למכירה במאי האחרון, ירושלים | צילום: איל יצהר, גלובס

כיום, ברשויות רבות, לא רק שקליטת תושב חדש היא לא כלכלית לעומת פתיחת עסק חדש, אלא שהיא אפילו גירעונית לעירייה מבחינת הוצאותיה הציבוריות. בהתאם לכך, נשקל להעניק לרשויות המקומיות מענקים עבור קליטת תושבים, כדי לעודד אותן להגדיל את מספר יחידות הדיור בשטחן. המענקים יועברו על כל תוסף נוסף שייקלט ברשות, במשך 10 השנים הקרובות.

באוצר מתכננים להפנות את התמריצים לרשויות בהתאם למידת הפגיעה בהן מהמצב החדש. כלל הרשויות המקומיות בארץ יחולקו לאשכולות שונים. "ברשויות מקומיות שבהן ההכנסות מארנונה עסקית גבוהות באופן משמעותי, התמריץ השלילי לקליטת תושבים גדול יותר. זאת מכיוון ששמירה על רמת השירותים הקיימת לתושביהן, דורשת הכנסה חדשה גדולה יותר של ארנונה שלא ממגורים", נכתב בדברי ההסבר לטיוטת החוק.

אחרי שלוש שנים שבהן לא עבר חוק הסדרים בישראל בגלל טלטלות פוליטיות, נדמה שתוכניות רבות הצטברו במגירות האוצר. ישנו צידוק ברור להקלת נטל המס הכבד שמוטל כיום על העסקים ואת זה צריך לממן איכשהו. ואולם, לא ברור עדיין איך יקבל הציבור את ההתייקרות עליה חתום שר האוצר, אביגדור ליברמן, שהבטיח לא להעלות מיסים לפני 2023 – גם אם ליברמן יפרוס לתושבים את עליית הארנונה לתשלומים לאורך עשור שלם.