בימים אלה מדינה שלמה מתורגלת, אפילו יותר מדי, בכניסה למרחבים המוגנים בבתים, במבני ציבור ובסביבות החוץ. כל אחד משקלל לעצמו את מסלול הנסיעה או ההליכה בחוץ לפי אפשרויות המחסה שיוכל למצוא, ועדיין עולות לא מעט שאלות: האם המרחב מוגן מספיק, האם יש הבדל בין ממ"ד בבית פרטי לממ"ד במגדל, אילו אופציות עדיפות בזמן אזעקה בחוץ, והאם כל זה תקף גם  לגבי מטחים שעלולים להגיע גם מהחזית הצפונית.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> אחת ולתמיד: איפה מומלץ לאחסן תפו"א ובצל בבית

>> לוד: מדירת 70 מ"ר מתפרקת לדופלקס מהמם ב-300 אלף שקלים

 

לפיקוד העורף יש סדר עדיפויות ברור לבחירת המרחב המוגן, שנותן עדיפות לממ"ד (מרחב מוגן דירתי) או ממ"ק (מרחב מוגן קומתי) ורק לאחר מכן למקלט, בתנאי שניתן להגיע אליו בזמן ההתגוננות העומד לרשות אותו אזור. מיד אחריו בסדר העדיפויות עומד חדר מדרגות פנימי ללא קירות חיצוניים או חלונות ופתחים – בבניין בן שלוש קומות המוגנת ביותר היא הקומה האמצעית, ובבניין גבוה יותר מוגנות כל קומות חדר המדרגות, פרט לקומת הקרקע ולשתי הקומות העליונות. בסוף רשימת המרחבים נמצא חדר פנימי מוגן עם כמה שפחות קירות חיצוניים, חלונות ופתחים, אבל שלא יהיו מטבח, מקלחת או שירותים ולא לשבת מול דלת.

"ממ"ד נתפס ומוגדר כמרחב המוגן האולטימטיבי, המקום הכי טוב להיות בו כשיורים רקטות או טילים ולא משנה באיזה קומה הוא", אומר צביקי טסלר ממערך ההסברה של פיקוד העורף, "מאז 1992 החלו בבניית ממ"דים על פי חוק בכל המבנים – במבנה דירתי או במבני ציבור במרחב, בין אם קומתי ובין אם מוסדי. תקנים אלה נותנים מענה מיטבי, גם כשלא יודעים היכן הטיל או הרקטה ייפלו ויפגעו, בתחתית הבניין או בחלקו העליון".

האם הדבר נכון גם למקרה שנפתחת חזית נוספת בצפון?

"אין הבדל בין ראש הבניין או תחתיתו מהבחינה הזו. ברור שככל שהחימוש שנורה כבד ומשמעותי יותר הוא יוצר יותר נזק, אבל מרחב מוגן נותן מענה מיטבי לכל התרחישים. גם בנוגע לאיום מכלי טיס עוין, כפי שראינו התרעות כאלה לאחרונה, הממ"ד הוא המוגן ביותר מולו". 

זה מה שצריך לעשות כשיש אזעקה ואתם בחוץ

קורה לא אחת שהאזעקה נשמעת כשאנשים נמצאים בחוץ, והם תוהים לאן עדיף להם לרוץ. פעמים רבות הגישה לחדרי המדרגות נחסמת בפניהם בגלל שלובי הכניסה נעול. "בחוץ אנחנו משתדלים להשתמש בהנחיה ללכת ולא לרוץ כדי לא להיפצע תוך כדי ריצה, יש לעצור בצד בזהירות ולהתרחק מכלי רכב, שעלולים להידלק בשל הדלק שיש בהם או שהזכוכיות שלהם עלולות להתנפץ. בנוסף, במקום פתוח יש לשכב על הרצפה ולשים ידיים על הראש משום שהרסס נוטה לעלות כלפי מעלה, והסבירות להיפגע יורדת כשאני על הרצפה. אם אני בסביבה בנויה, עדיף להיכנס למבנה ושם לממ"ד, לחדר פנימי או למקלט. אם לא מספיקים לעשות זאת בזמן ההתגוננות הנתון, אפשר לחפש חנות סמוכה או מבנה חדר מדרגות. כשנגמר הזמן, ואני בשטח פתוח, אני נשכב עם ידיים על הראש. כך אנחנו הכי מוגנים במצב הזה".

חדר מדרגות (צילום: חדשות 2)
אם אין ממ"ד בדירה, ממ"ק בקומה או מקלט בבניין, צאו לחדר המדרגות | צילום: חדשות 2

ומה לגבי בעיית הלובי הנעול בבניינים עם דלת אינטרקום? זה קורה בין היתר מחשש הדיירים לחדירת גורמים עוינים לבניין, וטסלר אומר כי אי אפשר להכריח אף אחד להשאיר דלת פתוחה. "איום חדירה תפס מקום משמעותי בסל הרגשות שלנו, אבל בסבירות להתרחשות, סיכון ומערכות הגנה, הירי הרקטי משמעותי יותר. מי שיכול רגשית ונפשית להשאיר את הדלת פתוחה, עדיף לאפשר כניסה של אנשים מהרחוב לצורך תפיסת מחסה". 

מה רמת הביטחון של חניונים תת קרקעיים ומרתפים?

"לא כל חניון תת קרקעי ומרתף עומד בתקן של מקלט, אבל הם טובים יותר מחדר מדרגות. הם נותנים הגנה לא רעה בהינתן שאין מקום טוב יותר".

אזרחים תופסים מחסה מרקטות במקלט בתל אביב (צילום: Amir Levy, getty images)
עדיף מקלט מאשר חניון תת קרקעי | צילום: Amir Levy, getty images

האירועים המזוויעים של ה-7 באוקטובר העלו למודעות גם את הצורך לאבטח מבפנים את דלת הממ"ד למקרה של חדירה עוינת, והרשת התמלאה בפתרונות של אזרחים וגופים פרטיים להגברת הבטיחות בממ"ד ולחיזוק הדלת. "אני לא חושב שלמדנו משהו חדש על ממ"דים שלא ידענו אותו קודם", מציין טסלר. "הוא נבנה נגד ירי ונוכחנו שוב כי הוא עומד בייעוד הזה. ראינו דוגמאות מצולמות איך הוא נשאר נטול פגע כשכל הדירה סביבו הרוסה. ממ"ד לא נבנה כדי לעצור מתקפת מחבלים, וזה לא ייעודו, אבל הוא הציל חיים של אנשים, גם אם לא נתן מענה מלא". 

להיות זהירים כדי לא להינעל בממ"ד

הנחיית פיקוד העורף לגבי דלת הממ"ד ברורה – אין לקדוח בה או לפגוע בה בצורה כלשהי. "אפשר להיעזר באמצעים שונים לנעילת דלת הממ"ד, מקרש פשוט עם חור ועד אמצעים מתוחכמים יותר, אבל יש להיות זהירים כדי לא להינעל בממ"ד ביום יום. כמו בכל אירוע מלחמה, אנו לומדים ומתחקרים אותו, וככל שנמצא שיש לשנות, כך יהיה. אני משער שכבר עכשיו נעשית חשיבה בעניין הנעילה, אבל יש לזכור שמנעול הוא תהליך של תקינה. זו תשתית שקיימת שנים ארוכות, מ-1992, ושינויים כאלה אורכים הרבה זמן. מה שכן ניתן לעשות, הוא להשפיע על ההתנהגות שלנו, שתהיה נכונה, יעילה, מהירה או מיומנת יותר, והיא שמצילה חיים".

דלת מרחב מוגן, ממ"ד, מקלט (צילום: StudioMDF, SHUTTERSTOCK)
עכשיו יש מסלול מואץ לקבלת היתר לבניית ממ"ד מפיקוד העורף | צילום: StudioMDF, SHUTTERSTOCK

לאור הצורך בצמצום פערי מיגון במלחמת "חרבות ברזל", בפיקוד העורף - בשיתוף עם מנהל התכנון, אישרו הוראת שעה שתאפשר פטור מהיתר להקמת ממ״ד. התהליך עצמו כולל פנייה לפיקוד העורף וקבלת תשובה עד 14 ימים. לאחר מכן, הגשת בקשה לוועדות התכנון ולאחר קבלת אישור ניתן להתחיל בבנייה.