הירידה בשכר הדירה בתל אביב מתחזקת: עם תחילת המלחמה החלו שוכרים לעזוב את העיר, חלקם בשל שהייה במילואים וחלקם בשל עיכובים בפתיחת שנת הלימודים האקדמית. כעת נראה כי מדובר באירוע גדול יותר וכי שוכרים פשוט חוששים לבצע החלטות גדולות בתקופה של אי ודאות ולפי הערכות הירידה בשכר הדירה בכיר מוערכת בכ-10%.

מלוחות מודעות וממתווכים עולה כי הירידה בשכר העירה מחלחלת גם לערים הסמוכות לתל אביב אך בשיעורים פחות מובהקים: בחולון, גבעתיים וערים נוספות שנושקות לתל אביב מדובר בירידה של עד 5% בשכר הדירה.

משכירים שלא הפחיתו את שכר הדירה וקיוו שמדובר בירידה נקודתית מוצאים עצמם נדרשים לשלם בעצמם דמי ארנונה, ועד בית ומיסים. בעלי הנכסים לחוצים ובהדרגה מתייאשים ומורידים מחירים. המגמה בולטת בתל אביב: דירות שבעבר היה להן ביקוש של עשרות אנשים עומדות ריקות וגם אחר מתן הנחות קלות בגובה דמי השכירות הן עדיין לא מוצאות שוכר.

ככל שהמצב הכלכלי יורע והמלחמה תימשך, הירידה בשכר הדירה צפויה להתחזק. עם זאת, אימוץ שירות המילואים היברידי וחזרה של עשרות אלפים מהציבור למסלול אזרחי חלקי ולעבודה ולימודים עשויים להחזיר את הביקוש לדירות באזור המרכז. בינתיים זה לא קורה ונראה כי המילואימניקים שחזרו לביתם מעדיפים לשהות אצל ההורים על רקע הצפי שיגויסו בקרוב שוב.

בית מגורים שנפגע מירי רקטי במהלך מלחמת חרבות ברזל (צילום: חיים גולדברג, Flash90)
פגיעת רקטה בתל אביב | צילום: חיים גולדברג, Flash90

קרוב לארבעה חודשים מפרוץ המלחמה נראה כי ההשלכות על הירידה בשכר הדירה כבר משמעותיות. תל אביב מהווה עוגן למחירי השכירות וירידה במחירים בה משליכה על שאר הארץ. אף שהירידות בסביבת העיר פחות מובהקות, הן צפויות לחלחל לשאר הארץ ולהשפיע בסופו של דבר גם על מדד המחירים לצרכן, שכן שכר הדירה מהווה כרבע ממנו.

עד לירידה האחרונה במהלך המלחמה טיפסו מחירי הדירות בכ-20% בשנתיים האחרונות בעקבות בביקושים גבוהים על רקע חוסר היכולת של רבים לרגוש דירה בבעלותם. מכאן שהירידה הנוכחית היא סוג של תיקון לעליות הדרמטיות.

הכתבה פורסמה במקור באתר ביזפורטל

עוד בביזפורטל:

"מחירי הדירות בצפון ובדרום יעלו; גם נתניה מעניינת"
מתנה של 50 אלף שקל לרכישת דירה - והרוב לא מעוניינים
מגדל בלו בת"א של קנדה ישראל יצטמצם מ-80 קומות ל-55