הכנסת אישרה היום (חמישי) בקריאה שנייה ושלישית תיקון לחוק המכר הקובע שינוי בתמהיל הצמדת מדד תשומות הבנייה לרוכשי דירה מקבלן. הצעת החוק מגבילה את האפשרות להצמיד את מחיר הדירה למדד תשומות הבנייה, שעלה ב-12 החודשים האחרונים ב-6.6%. השינויים יכנסו לתוקף בתוך 7 ימים. 

במסגרת הדיונים בחוק בוועדת הכספים נקבע כי לכל היותר יוצמדו 40% ממחיר הדירה למדד. עוד קובע החוק כי קבלן יהיה פטור מפיצוי בגין איחור רק במידה והרוכש גרם לאיחור או בגין סיכול חוזה, וכן כי קבלנים שיאחרו במסירה, ישלמו עד 150% שכר דירה לרוכשים מידי חודש.

במשרד השיכון הציגו במהלך הדיונים כי בחוק הקיים ישנה הצמדה גם של חלק ממחיר הדירה שאינו מושפע ממדד התשומות, כגון הקרקע שנרכשה מראש, מיסים, יועצים וכדומה, וכן כי התשלומים מוצמדים עד לתאריך המסירה בפועל, אף אם הדירה נמסרה אחרי המועד שנקבע בחוזה. בנוסף הוצג כי במצב זה מחיר הדירה המלא אינו שקוף לרוכש במועד הרכישה, והרוכש אינו יכול לצפות את העלייה במחיר או להיערך לה. כך הרוכש גם נתקל בקשיי מימון של התוספות, והדבר אף מייצר תמריץ שלילי למוכר למסירת הדירה במועד, כאשר לדוגמה, בעליית מדד תשומות הבניה של כ-1% בחודש, יקבל מוכר 10,000 שקלים על כל תשלום של מיליון שקל שטרם שולם לו, לכל חודש איחור במסירה.

בתחילה הוצע להצמיד למדד מחירי תשומות הבניה למגורים או למדד מחירי תשומות בנייה למסחר ולמשרדים, רק את רכיב הבנייה. לאחר דין ודברים בין הצדדים, סוכם על שינוי התיקון: היות וכבר כיום תשלום ראשון של 20% מערך הדירה, שמשולם בעת חתימת החוזה, לא מחויב בהצמדה למדד, אזי יקבע בחוק כי כל תשלום ראשון שיינתן, לא יפחת מ-20 אחוז לא יחויב במדד, כאשר שאר התשלומים שישולמו בהמשך, יוצמדו ב-50% בלבד למדד תשומות הבנייה, כאשר נקבע כי ההצמדה הינה עד מועד מסירת הדירה בלבד.

הפיצוי על איחור במסירת דירה יגדל משמעותית

סעיף נוסף בהצעת החוק, נוגע לפיצוי בגין איחור במסירת הדירה. במצב בחוק הקיים, איחור במסירה מעל 60 ימים מזכה את הקונה, החל מהיום הראשון, בפיצוי חודשי בגובה 150% מדמי השכירות בדירה דומה, ולאחר שמונה חודשים – 125%. עם זאת ישנו סעיף הקובע "חריג", לפיו הצדדים לחוזה המכר רשאים להסכים כי לא יחול פיצוי על איחור במסירה שנגרם כתוצאה מנסיבות שאינן בשליטת המוכר ושהסיכון להתרחשותן ולתוצאותיהן אינו מוטל עליו.

במשרד הבינוי הציגו כי על סמך סעיף החריג, בכל החוזים מוכרים מקצים לרוכשים סיכונים שלרוכשים אין כל אפשרות למנוע, ובכך פוטרים את עצמם מתשלום הפיצוי הקבוע בחוק, ובעקבות כך מוכרים קובעים מועדי מסירה לא ריאליים, כאשר לפי נתוני המשרד איחור ממוצע עומד על 316 ימים. מצב זה מביא לחוסר ודאות בקרב הקונה, שגם ממשיך לשאת בעלויות שכר הדירה, המשכנתא ועלויות נוספות בגין כך, ובנוסף מספר הרוכשים שתובעים מוכרים ומממשים את זכותם לפיצוי בגין איחור במסירה הוא קטן מאוד.

הצעת החוק שאושרה קובעת כי מוכר יהיה פטור מתשלום פיצוי בשל איחור במסירה, רק במקרה שהאיחור נגרם כתוצאה ממעשה או ממחדל של הרוכש, או במקרה שהאיחור הוא תוצאה של סיכול החוזה כמשמעותו בחוק החוזים. בנוסף קובעת הצעת החוק שינוי בתמהיל הפיצוי: מחודש האיחור השני ישלמו הקבלנים 100% שכר דירה לרוכשים, מהחודש החמישי ישלמו 125% והחל מהחודש ה-11 150%.

עוד נקבע כי החוק יכנס לתוקף 7 ימים מפרסומו, זאת בשונה מ-30 יום שקבעה הצעת החוק הממשלתית. במסגרת החוק מוזגה הצעת חוק ממשלתית עם הצעות חוק של יו"ר הוועדה, ח"כ אלכס קושניר וח"כ בצלאל סמוטריץ, אליהם הצטרפו עשרות חברי כנסת.

בממשלה מברכים, הקבלנים מתנגדים

יו"ר הוועדה ויוזם אחת הצעות החוק, ח"כ אלכס קושניר: "אנחנו מביאים בשורה אמיתית לציבור רוכשי הדירות בישראל, אנחנו משנים את הדיספרופורציה שקיים בין הרוכש לקבלן ומתקנים עיוות של שנים שהביא להוצאות עודפות ברכישת הדירה. את החוק יזמתי והעברתי בטרומית לפני מספר חודשים ואליו הצטרפה הצעת חוק ממשלתית רחבה יותר. קידמנו את החוק במהירות האפשרית, מתוך הבנה שהמצב הקיים לא יכול להימשך, במיוחד כאשר המדד עולה ומוסיף על מחירי הדיור".

שר הבינוי והשיכון, זאב אלקין: "זה שינוי דרמטי עבור רוכשי הדירות בישראל, התיקון יחסוך לרוכשי הדירות בין 100 ל-150 אלף שקלים. זה עניין משמעותי. אני יודע שזה היה מסע חקיקה לא פשוט, זה אחד מהמקרים הלא רבים בכנסת הזו בה הצלחנו ליצור שיתוף פעולה חוצה מחנות לטובת האזרחים, אני מקווה שנשלים היום את החקיקה במליאה, כי כל יום של הכניסה לתוקף רלוונטי להמוני אנשים פה".

ח"כ בצלאל סמוטריץ, יוזם אחת מהצעות החוק: "אני חושב שעשינו פה תיקון חשוב ודרמטי, אנחנו מנסים במאמץ משותף לסייע לאלה שכבר רכשו דירות, עמדתי המשפטית הייתה שאפשר להחיל את החוק גם אחורה, אם נראה שאנחנו מגיעים להסכמות טובות לאנשים שכבר חתמו, אם נראה שהסיפור הזה לא נפתר, אביא בכנסת הבאה חקיקה נוספת שבסיטואציות נוספות זה יחול גם על הסכמים שכבר נרכשו. אני מאמין שהשינוי ישנה את התנהגות השוק הזה".

אמנון מרחב, מנכ"ל התאחדות הקבלנים: "היה דיון ברמה מקצועית מדהימה מצד כל חברי הכנסת, הרגשנו את האוזניים הקשובות מכל הצדדים. מבלי לקלקל את החגיגה, אני רוצה לומר שהתאחדות הקבלנים סבורה שהחוק הוא לא טוב, שלא יעשה שום דבר טוב לשוק הדיור ולרוכשים. הוא ירבה קושי וכשלים, וכנראה שגם התדיינויות בין רוכשי הדירות לקבלנים בבתי המשפט. אני מקווה שבקדנציה הבאה תתקנו את העיוותים".