מנתוני בנק ישראל שפורסמו לאחרונה עולה כי חלה בחודש יוני האחרון עלייה חדה, בשיעור של 17%, בפיגור בהחזרי המשכנתאות במשך יותר משלושה חודשים. מדובר בסכום שעומד על 2.7 מיליארד שקלים. אלה נתונים עגומים שלא נרשמו מאז תקופת הקורונה - ולפניה במשך עשור.

"נתון יותר מטריד הוא שהמצב עכשיו עדיין לא משתקף בבנק ישראל", מציינת יו"ר התאחדות יועצי המשכנתאות נופר יעקב, "הם מקבלים רק רבעון קדימה, מסתכל על ההלוואות בפיגור של 90 ימים, זה עדיין לא מתבטא בדוחות. בהחלט הציבור במצוקה וצריך למצוא פתרונות לעזור לו".

יעקב ממליצה: "כאשר מרגישים קושי בהחזר החודשי של המשכנתא, כדאי להגיע לבנק או להתייעץ ולבחון אפשרויות לפני שחוזרת המשכנתא. כי ברגע שלמישהו יש החזרות במשכנתא, הדירוג אשראי שלו נפגע לטווח ארוך ולאחר מכן הוא מאוד יתקשה לחזור לסדרו בבנק ולקבל תנאים טובים יותר".

"לבנק ישראל יש פתרון, הוא רק צריך לאפשר"

אוהד דנוס, לשעבר יו"ר לשכת השמאים מסביר: "הכתובת הייתה על הקיר, הרי ברור שאם הכול מתייקר, כך גם ההוצאה הגדולה ביותר של משק הבית - ומביאה למצב של חדלות פרעון זמנית שפשוט מפסיק להחזיר חובות".

הוא תיאר את המצב בשוק הנדל"ן: "כמות העסקאות ירדה, המחירים פחות יורדים, העסקאות פחתו בגלל שהמוכרים עדיין לא מורידים מחירים ומי שמעוניין קונה פחות, כולם מחכים. כשמתחיל הלחץ של זוגות שלא מחזירים את ההלוואות, אז נתחיל לראות ירידות מחירים. יש לא מעט ערים שרואים בהן ירידות מחירים כמו אשדוד, באר שבע, ראש העין, רמלה ורמת השרון. רואים את זה בנתוני מס שבח".

יעקב ציינה כי החודש נשבר שיא בסכום החזרי המשכנתאות, בגובה 2.3 מיליארד שקלים: "אם התרגלנו בעבר ששוק המחזורים נועד לשפר את תנאי המשכנתא, היום זה נעשה בעיקר כדי להקל על המשפחות והיכולת שלהם לעמוד בתשלומים. נתון חשוב נוסף הוא שציבור גדול מתקשה בהחזר ההלוואות הקצרות שלהם".

היא הסבירה מה הפתרון: "לבנק ישראל יש פתרון והוא רק צריך לאפשר, בעבר הייתה אפשרות ללוות עד 70% משווי הכנס, ואז לקחת את ההלוואות הקצרות והמכבידות בחשבון לתוך המשכנתא - ולהקל מאוד על התזרים המשפחתי ומשק הבית".