בפרויקט מיוחד של "אולפן שישי", הפגשנו ישראלים בחדר אחד כדי לשוחח בלי פילטרים על בעיה גדולה שמעסיקה אותם – הם לא מצליחים לקנות דירה בישראל. בלי חשש הם סיפרו על הבעיות, דרשו תשובות מהממשלה, והביעו ביקורת, ובמקביל – שר הבינוי והשיכון זאב אלקין, צופה בהם ומקשיב.

שאלנו את קבוצת הישראלים מה הדבר הראשון שעובר להם בראש כשאומרים להם 'דירה'. 'יקר', 'לחסוך', 'הלוואי ויכולתי' וכמובן  'חלום' ו'חלום רחוק' הן רק חלק מהתשובות שהשיבו. על משרד הבינוי והשיכון שאחראי על נושא הדיור, השיבו: 'מנותקים', 'נוכלים' ו'לא יודעים מה הגוף הזה עושה'. השר אלקין מתקווה חדשה שעומד בראש המשרד זכה לתגובות מעורבות שהחלו ב'הבטחות ללא כיסוי', ומנגד, להודאה בכך שהבעיה לא נוצרה בתקופתו אלא "המון שנים אחורה".

הישראלים שלא מצליחים לרכוש דירה (צילום: N12)
"צריכה להחליט: או ילד או דירה" | צילום: N12

הראנו לקבוצה סרטון של השר אלקין מהצגתו את תוכנית הממשלה להתמודדות עם משבר הדיור, אז אמר כי אין 'פתרון קסם' למשבר, במיוחד כשיש מגמה עולמית ואין זו תמיד כתלות במשרדו. הישראלים השיבו: "אני מרגישה שהוא מסיר אחריות. אין ציפיות. מה זו מגמה עולמית? אני חי בארץ שלי. קצת מצחיק לשמוע ככה את מקבלי ההחלטות, הוא לא בבעיה – יש לו בית, איפה להיות – לנו אין".

"למה הוא שם? לספר לנו על הבעיות? אנחנו מכירים את הבעיה. אנחנו לא חושבים שהוא משקר, אבל איך פותרים אותה?" הוסיפו חברי הקבוצה. עופר שפיגל שגר יחד עם אשתו וארבעת ילדיהם בבית הוריו בראשון לציון אמר: "כי אני רוצה בית, אני רוצה קורת גג, אני רוצה שיהיה מקום לילדים שלי לשים את הראש. אני לא צריך בגיל שלי עם ארבעה ילדים לחזור לגור אצל ההורים בגלל שקשה לי לשלם שכירות ולהחזיק בית".

הישראלים שלא מצליחים לרכוש דירה (צילום: N12)
הישראלים שלא מצליחים לרכוש דירה | צילום: N12

אף פעם הוא לא חשב שיחזור לגור אצל ההורים תיאר עופר, והוסיף שהוא לא רואה באופק מתי ייצא משם. "הכול עולה, המשכורות נשארות איך שהן", הצטרפו חברי הקבוצה. "הבעיה היא שהמשכורות שלנו לא השתדרגו ביחס ליוקר המחיה", הוסיף אלי לין, רווק בן 31 מתל אביב.

חלק מספרים כי הם כבר התייאשו מהרעיון שתהיה להם דירה, או קרובים לייאוש. אחד מהם הוא בן מזוז בן ה-30, נשוי מפתח תקווה: "אתה מתחיל להתייאש עם הזמן. אתה מתחיל... הגעת לסוג של מצב שאתה משלים עם העובדה שזה המצב כרגע, וזה מה שיש, ונחיה בשכירויות ונשלם על שכירויות מחירים כל כך גבוהים. אתה מביא הכנסות של כמעט 20 אלף שקל בחודש לזוג, וזה לא מספיק וזה... בום. מתפוצץ, נעלם".

הישראלים שלא מצליחים לרכוש דירה (צילום: N12)
אנחנו יודעים מה הבעיה, אבל איך פותרים אותה? | צילום: N12

"גם איך לך למה לחסוך", הוסיף אריאל בזיז, רווק בן 27 מירושלים. "הכסף שלך שווה היום פחות -אז שמת 1,000, 2,000, 3,000 שקל... זה לא שווה. אתה מסיים שנה, אתה רואה שם 15 אלף שקל. -מה אתה יכול לעשות עם 15 אלף שקל?"

נתנאל עטיאש בן ה-38, נשוי מכפר אדומים, אמר: "בזמן האחרון זה החמיר. אני מרגיש שזה היה הרבה יותר פשוט. כל זמן שעובר, זה עוד יותר... אתה מרגיש כמו איזה אוגר, היית מסתובב ופתאום בזמן האחרון אתה צריך להסתובב עוד יותר מהר כדי לעשות את אותו הדבר שעשית לפני עשר שנים".

מזוז הוסיף: "לפני ארבע-חמש שנים אמרת קאני אחסוך 200, 300 אלף שקל'. היום אתה אומר, ה-200, 300 אלף שחסכת, הם כבר לא מספיקים. רק כשהגעת אליהם גילית שאתה לא צריך 300 –היום אתה כבר צריך חצי מיליון.

חברי הקבוצה נשאלו אם בחצי השנה האחרונה, מאז שכוננה ממשלה חדשה ואלקין הפך לשר השיכון, הם מרגישים איזשהו שינוי או תקווה כלשהי. 'שום דבר' ו-'לא' הגיבו רובם. גם לאחר שהסתכלו על גרף העלייה במחירי הדירות מאז 2007, הניחו שהמגמה תמשיך ולא תשתנה: "זה רק עולה, ישתנה למעלה וימשיך לצמוח".

חלק הוסיפו שהם מרגישים שקניית דירה הפכה פריבילגיה לעשירים בלבד. "יש את העשירים עם כמה דירות ויש את האחד ששרד, הצליח איכשהו לצאת, לגרד פה, לגרד שם... ירושה מכאן, ירושה משם, מההורים... איזה עצוב".

הישראלים שלא מצליחים לרכוש דירה (צילום: N12)
בגיל 40 ועם 4 ילדים, גרים ערם ההורים | צילום: N12

"ירושה, זה עצוב. איזה עצוב שבן אדם צריך לחכות שההורים ימותו...  אני עובדת, בעלי עובד. למה אנחנו צריכים לחשוב על זה שאולי הם עוד מעט ימותו..." הוסיפו חברי הקבוצה. בהמשך הצטרף השר זאב אלקין שצפה בהם בלי שידעו.

"שמעתי ורשמתי אפילו. חשוב. באמת חשוב", הגיב השר על הדברים. "חזרתי אחורה. באתי לפה בשנת 90' עם 150 דולר בכיס, זה כל מה שהיה לי. נשוי עם אישה בהיריון, והתמודדתי עם השאלות שאתם מתמודדים איתן. לי היום יש דירה, עשיתי את זה פעמיים. כי התגרשתי והתחתנתי שוב, אז הייתי צריך לעשות את זה, את כל הדרך פעמיים".

"כשעליתי ארצה, במקביל הלכתי ללמוד ולעבוד. העבודה הראשונה שלי הייתה בלול תרנגולות, והצלחתי לחסוך קצת מסל הקליטה שהיה לי", תיאר השר. "אחרי שש שנים הצלחתי בנס לקנות דירה. היתרון שלי אז, שהספיקו עשרה אחוזים של הון עצמי. גירדתי את כל מה שהיה לנו, הלכתי, לקחתי הלוואות לטווח קצר, והגעתי ככה לעשרה אחוז".

היום לשר יש 5 ילדים ולשאלתנו, הוא לא בטוח שלכולם הוא יוכל לעזור, לא בטוח שלכולם תהיה דירה. "זו שאלה שמטרידה אותי. אני מקווה שכן. הבת הגדולה שלי גרה בקרוואן, זה מה שאני עשיתי – זה מה שאפשר לנו בסופו של דבר. אני מבין את המצב הנוכחי. אנחנו באנו כדי לעבוד. עכשיו, מה הפתרונות? הפתרונות הם כמה: אחד, לבנות כמה שיותר. כי בסוף כפי שאמרו החברים פה זה היצע וביקוש".

הישראלים שלא מצליחים לרכוש דירה (צילום: N12)
השר אלקין מאזין מהצד השני | צילום: N12

"עד סוף השנה נגיע למאה אלף, פי שניים ממה שהיה בשנה שעברה, וזה כמעט הכול תוך חצי שנה", הוסיף השר אלקין", ולמרות ההבטחה לריבוי בבניית דירות, שאלו החברים מתי זה יתחיל להשפיע ומה המחיר שלהן. השר אלקין העריך כי כבר בשנה הבאה ייראה חלק מהשינוי: "הצלחנו להגיע לתוכנית שהיא דומה למחיר למשתכן, גם במרכז הארץ וגם בפריפריה. 60 אחוז מהדירות חייבות להיות במחיר קבוע, לפי שנת 20'. דבר שני, בהנחה של 20 אחוז, עד 300 אלף שקל. ההגרלות הראשונות יהיו כבר מתחילת שנת 22', בכמויות מאוד גדולות, גם במרכז וגם בפריפריה".

"חלק מהבעיות יישארו איתנו, כי אנחנו היום המדינה המערבית שגדלה הכי מהר, אבל זה לא משהו שאין לו פתרון. יש הרבה מה לעשות, ואפשר לייצר הרבה יותר דירות במדינת ישראל, ואנחנו על זה. זכות לקורת גג זה אחד מהדברים הכי בסיסיים. ולכן אסור לאבד את התקווה הזאת. אנחנו נעשה הכול כדי לספק את זה", הבטיח השר.