מבחינת מעצבי הפנים, משטחי עבודה מקוורץ הם בחירה פופולרית במיוחד למטבח. היתרונות שלהם ברורים: הם חזקים ועמידים במיוחד - מינרל הקוורץ הוא אחד מחומרי הגלם הקשים ביותר בטבע, בעלי עמידות גבוהה לשברים ולשריטות, קלים לניקיון ולתחזוקה ומאפשרים מגוון של סוגי עיבוד, כמו כיפופים ופינות מעוגלות. החיסרון: הם הורגים את מי שמייצר אותם.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> שאל ברשת: לגיטימי לשכור עזרה מקצועית למטלות הבית שלי?

>> פורטוגל: פנסיון האבן הישן הפך למלון בוטיק מודרני

 

על פי מחקר חדש, שפורסם בכתב העת של JAMA Internal Medicine, העובדים שמייצרים משטחי קוורץ מתים בגיל צעיר ממחלת ריאות בשם סיליקוזיס (silicosis), הנגרמת משאיפת חלקיקים קטנים מאוד של סיליקה (קוורץ). מדובר במחלה שזוהתה לרוב עם כורי פחם תחת השם "ריאה שחורה" והתסמינים שלה כוללים שיעול מתמשך, קוצר נשימה, עייפות, ירידה במשקל והצטלקות של הריאות. יש טיפולים זמינים למחלה אך אין לה תרופה, וככל שהיא מחמירה היא הופכת לקטלנית. בניו יורק פוסט דיווחו על הצהרה של עובד לשעבר בענף ייצור השיש בלוס אנג'לס שהחל לעבוד כנער בחיתוך, השחזה והברקה של משטחי קוורץ והיום, בגיל 27, אובחן עם סיליקוזיס מתקדם וממתין בתור להשתלת ריאה חדשה. עד כה שניים מהקולגות שלו לשעבר מתו בזמן שהיו ברשימת ההמתנה. לפי איגוד הריאות האמריקאי, כ-2.3 מיליון עובדים בארה"ב נחשפים לסיליקה במקום העבודה, כולל 2 מיליון בבנייה ו-300,000 בתעשיות אחרות.

משטח עבודה למטבח קוורץ, שיש מטבח (צילום: Papah-kah, SHUTTERSTOCK)
צילום: Papah-kah, SHUTTERSTOCK

חיתוך משטח שיש (צילום: sommthink, SHUTTERSTOCK)
צילום: sommthink, SHUTTERSTOCK

 

למה משטחי הקוורץ מסוכנים?

כאמור, משטחי השיש הידועים כ"קוורץ" הם טרנד פופולרי בעיצוב, בעיקר במטבחים וחדרי רחצה. הם מככבים בתערוכות, כתבות שיפוץ ובמגזינים, ומומחי שוק מעריכים שהביקוש אליהם רק יגדל בשנים הקרובות. על פי מחברי המחקר, המשטחים האלה עשויים מחומר מלאכותי שכולל סיליקה (קוורץ) כתוש עם שרפים, צבעים וזכוכית ומכילים יותר מפי שלושה מתכולת הסיליקה של חומרים טבעיים, כמו גרניט או שיש. "המאמר שלנו מעורר את האזעקה", אמר ד"ר שיפאלי גנדי, רופא ריאות של UCSF ומחבר שותף במחקר. "אם לא נעצור את זה עכשיו, יהיו לנו מאות אם לא אלפי מקרים נוספים. גם אם נעצור את זה עכשיו, אנחנו הולכים לראות את המקרים האלה בעשור הבא כי לסיליקוזיס לוקח שנים להתפתח". החוקרים קראו לכלל קובעי מדיניות בריאות הציבור ליישם צעדים שיגנו טוב יותר על העובדים מפני חשיפה לאבק סיליקה, לאבחן מהר יותר את המחלה, ואפילו לאסור כליל על משטחי קוורץ.

דוגמאות משטחי שיש  (צילום: StudioDin, SHUTTERSTOCK)
יש עוד הרבה אופציות יפות, שאינן קוורץ | צילום: StudioDin, SHUTTERSTOCK