מדד המחיר לצרכן שפורסם הערב (שלישי) משקף באופן ברור את השפעת המשבר הכלכלי הכבד שאליו נקלעה מדינת ישראל בשנה האחרונה על השוק בישראל. המשבר, שנגרם הן בעקבות ארבע מערכות הבחירות האחרונות והן בצל התפרצות מגפת הקורונה, הוביל לכך שמחירי הצרכן עלו מתחילת השנה ב1.5%, מראה כי יוקר המחייה בישראל ממשיך לטפס ומציג עליית מחירים משמעותית בכל התחומים: החל בשוק הפירות, דרך הביגוד, התרבות והפנאי, ועד למחירי הנדל"ן.

שוק הדירות

שוק הדירות אינו חלק ממדד המחירים לצרכן, אולם מהשוואת מחירי עסקאות שנערכה עולה כי מחירי הדירות עלו ב-1% בין החודשים פברואר ואפריל (חודשיים בלבד). לאחר חישוב עלייה זו, ניתן לומר כי מחירי הדירות עלו ב-5.6% בממוצע לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה.

מפילוח שינויי מחירי הדירות לפי מחוזות, שנערך בהשוואה בין פברואר לאפריל, עולה כי בירושלים נרשמה עלייה של 1.6%, בתל אביב - 1.4%, בצפון וחיפה - 1.2% וביתר המחוזות במרכז ב-0.9%. לעומת זאת, במחוז דרום נרשמה ירידת מחיר של 0.6%.

מדד הדירות החדשות

במדד מחירי הדירות החדשות נמצא כי מחיריהן ירדו ב-0.8% בתקופה שבין פברואר לאפריל, ובכך השלימו ירידה של 0.9% לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה. 

בפילוח שינויי המחירים לפי מחוזות לעומת התקופה המקבילה אשתקד, נרשמו עליות מחירים בכל המחוזות: במרכז עלייה של 7.5%, בדרום עלייה של 5.9%, בצפון עלייה של 5.7%, בתל אביב עלייה של 4.5%, בחיפה עלייה של 4.2% ובירושלים עלייה של 3.8%.

סופרמרקט (צילום: shutterstock)
סופרמרקט, אילוסטרציה | צילום: shutterstock

מזון, ביגוד ופנאי

מהמדד עולה כי ישנה עלייה משמעותית במחירי הפירות הטריים. בשנה האחרונה זינק מחיר הפירות ב-13.7% אולם מחיר הירקות רשם ירידה נאה של 2.2%. כמו כן, ניכרת עלייה גם במחירי הבגדים שעלו ב-2.4% ובמחיר התרבות והבידור שעלה בממוצע ב-1.9%.