אחרי פרסום הנתונים של הלמ"ס על זינוק נוסף במחירי הדירות בישראל, במשרד השיכון והבינוי כינסו אמש ישיבה דחופה בניסיון לענות על השאלה כיצד להגדיל את היצע הדירות במדינת ישראל. במשרד גיבשו תוכנית - וסימנו את היעדים הבאים.  

היעד הקיים של מדינת ישראל עד לשנת 2040 הוא ליצור מיליון וחצי יחידות דיור חדשות בפועל - וזאת רק כדי לשמר את המצב הקיים. הצורך לשם כך הוא תכנון 2.6 מיליון יחידות דיור חדשות, משום שלא כולן לבסוף נבנות. בגלל שאין מספיק קרקעות במדינת ישראל יש צורך ב-860 אלף יחידות דיור שייבנו בהתחדשות עירונית, פינוי-בינוי של מבנים קיימים בערים.

עם זאת, שר הבינוי והשיכון אלקין מסמן בעיה מרכזית - והיא שאין לקבלנים מספיק תמריץ לבנות בפריפריה. ולכן, במהלך הישיבה עלו שורת תמריצים שיעודדו את הקבלנים לבנות בכל רחבי הארץ. ובהם: תוספת זכויות בנייה, מענק מהמדינה לקבלן שייכנס לפרויקט שאין בו כדאיות כלכלית וכן מתן הטבה של קרקע שצמודה לפרויקט באותו מחיר שהקבלן כבר שילם. אך עד שהצעדים הללו ישפיעו ייקח זמן לא מועט.

הכלכלה צומחת - החלשים משלמים יותר

במקביל, הצמיחה בישראל זינקה ל-8.1%, נתון שנחשב מעולה - ומגיע הרבה מעל לתחזיות שהיו לאוצר ולבנק ישראל. בכך ישראל הופכת למדינה עם הצמיחה המשמעותית ביותר במערב ברבעון האחרון. זה קורה בזכות היעדר הסגרים - והצריכה הפרטית שהמשיכה, וגם בזכות קטר ההייטק שמשך את המשק קדימה.  

ולמרות זאת, הנתונים הללו רחוקים שנות אור מהתחושה בשטח. היבואנים המשיכו גל התייקרויות שהתחילה הממשלה עם עליות במיסוי - בין השאר בעקבות העלייה במחיר השמנים ותחליפי הדלק, החשמל, הארנונה, ביטוח חובה, כלים חד-פעמיים ומשקאות מתוקים - ההוצאה הממוצעת תגדל ב-1,235 שקלים בשנה לכל משפחה, כך על פי מחקר של מרכז המחקר והמידע של הכנסת. 

צעדי המיסוי האחרונים הללו של הממשלה פוגעים בשכבות החלשות: דווקא מי שמרוויח פחות משלם יותר. על פי הנתונים, אחוז ההוצאה מההכנסה למשק בית בעשירון החלש ביותר הוא דווקא הגבוה ביותר ועומד על 0.71%. בעשירון ה-2 הנתון הוא 0.66%, בעשירון ה-3 הנתון עומד על 0.63%, בעשירון ה-4 - 0.62%. ודווקא בעשירון ה-5 והחזק ביותר אחוז ההוצאה מההכנסה למשק בית הוא הנמוך ביותר ועומד על 0.57% בלבד.