בחודש יולי נרשמה אחת הרמות הנמוכות במספר העסקאות בשנתיים האחרונות, והן הסתכמו ב-9.4 אלף דירות, ירידה של 28% בהשוואה ליולי אשתקד – כך על פי סקירת הנדל"ן של הכלכלנית הראשית באוצר, שפורסמה היום (רביעי). בכך נמשך רצף הירידות שהחל במרץ, ומובל על ידי המשקיעים, שמספר רכישותיהם ירד ב-37% ביחס ליולי אשתקד. גם בקרב הזוגות הצעירים בולטת מגמת הירידה שהחלה בחודש אפריל.

רכישות המשקיעים הסתכמו ב-1.8 אלף דירות, ירידה שמבטאת את השפעת הכבדת מס הרכישה לדירה שנייה ומעלה מסוף נובמבר אשתקד. בהשוואה לחודש יוני חוו רכישות המשקיעים ירידה מתונה יותר, של 3%. משקל המשקיעים כשיעור מסך העסקאות נאמד ב-18.5%, נמוך בכ-3% מיולי אשתקד.

מכירות המשקיעים בחודש יולי ירדו גם הן ב-15% בהשוואה לתקופה המקבילה ב-2021, והן הסתכמו ב-2.2 אלף דירות. מלאי הדירות בידי משקיעים ירד גם הוא, ונגרעו ממנו כ-400 דירות, ובמצטבר מאז נובמבר נגרעו ממנו כ-5,000 דירות. הירידה במלאי הדירות בידי משקיעים עלולה לבטא ירידה במלאי הדירות המתאימות לשכירות.

גם מכירות הקבלנים ירדו ב-38%, השיעור החד ביותר מאז אפריל 2020, שיאה של מגפת הקורונה. בכך מתעצמת מגמת הירידה במכירות אלה שנמשכת מאז פברואר האחרון. סך העסקאות בדירות יד שניה ביולי ירד ב-22% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד ב-6% בהשוואה לחודש הקודם.

לצד המשקיעים ירדו גם רכישות דירה ראשונה, ב-23% בהשוואה ליולי אשתקד, והן הסתכמו ב-4.5 אלף דירות. בניכוי הרכישות במסגרת מחיר למשתכן הסתכמו רכישת הדירות של זוגות צעירים בשוק החופשי ב-3.9 אלף דירות, ירידה של 10% בהשוואה ליולי אשתקד. ירידת הרכישות של הזוגות הצעירים החלה בחודש אפריל, ונמשכת מאז, והכלכלנית הראשת מציינת כי יתכן שהסיבה לכך נעוצה בהעלאת הריבית של בנק ישראל.

עוד מציינת הכלכלנית הראשית כי רמות השכר של הזוגות הצעירים שרכשו דירה באזור נתניה, מהאזורים הבולטים בירידה ברכישות מאז אפריל, מרמזות על עליה משמעותית ברמות המינוף בהשוואה לתקופה המקבילה ב-2019, טרום מגפת הקורונה.