דיירים בודדים שמסרבים לחתום הוא הסיוט של כל מי שחולם על פרויקט תמ"א - ובעצם תוקעים את ההליך לכולם. כעת, המצב הזה אמור להשתנות. בחוק ההסדרים החדש נכנס תיקון שמוריד את הרוב הדרוש כדי לקבל היתר - מ-80% ל-66.6%.

עו"ד זיו כספי, מומחה למקרקעין והתחדשות עירונית, מסביר את המשמעות של התיקון לחוק: "יש פה בשורה בחוק ההסדרים שבעצם ניסה ליישר קו בין התמ"א 38 לפינוי-בינוי. המשמעות היא מיידית, ברגע שהחוק הופך להיות לדבר חקיקה הוא תקף. תמ"א 38 היא תוכנית שמכוחה ניתן להוציא היתרים ואני לא צריך לחכות לתוכנית. נכון להיום, בלא מעט מוקדים השוו את המצב בין תמ"א 38 לפינוי-בינוי".

האם לדיירים הסרבנים יש עדיין אופציה משפטית לעכב את ההליכים?

"הפער הוא בין 80% ל-66.6% הוא לא בשמיים אבל הוא משמעותי", אומר עו"ד כספי, "אם נדבר על הבניין הבודד -בבניין של 10 דירות, ההבדל הוא בדייר אחד וזה הרבה פעמים ה'גיים ג'יינג'ר'".

מה בנוגע לקשישים שמעדיפים להישאר בביתם ולא להיכנס להליך?

"חייבים להסתכל על העניין ציבורית - אתה צריך לאזן בסופו של דבר בין רצונו של אותו קשיש לבין גישה פטרנליסטית שאומרת 'אני יודע יותר טוב ממך מה טוב לך'", הוא מסביר, "כרגע אותו קשיש יכול ליהנות מאותן הטבות כמו בפינוי-בינוי. כמו למשל, לעבור לדיור מוגן, או לקבל דירה קטנה יותר תמורת הטבה כספית משמעותית. אלה דברים שבסופו של דבר מחייבים את היזם לדאוג לקשיש. אם אתה צריך לאזן ולראות גם את טובתו של הכלל ולא להשאיר את הבניין לא בטיחותי ועלוב - אני חושב שהפתרון הוא נכון".

מה הצעדים שיש לעשות כדי לצאת לדרך בפרויקט התחדשות עירונית?

  • לארגן דיירים
  • לבחור נציגות
  • לבחור עורך דין (חשוב שיקפיד לשמור על הזכויות שלכם)
  • יש לבצע כנס, אסיפה, מכרז לבחירת היזם