בחודש ספטמבר נרכשו כ-8,000 דירות, ירידה של 17% מספטמבר אשתקד, כך עולה מסקירת הנדל"ן למגורים של הכלכלנית הראשית באוצר שפורסמה היום (שני). הסיבה לירידה היא מיעוט ימי העסקים בחודש ספטמבר בשל חגי תשרי. על אף הירידה הכללית, המשקיעים מוסיפים להוביל את רכישות הדירות גם בחודש זה, לקראת הצפי לעליית מס הרכישה לדירה שנייה.

רכישות המשקיעים בחודש זה חוו ירידה מתונה יותר, של 5% בלבד. עם זאת בממוצע יומי היו רכישות המשקיעים בספטמבר השנה גבוהות ב-40% בהשוואה לספטמבר אשתקד ומשקל המשקיעים הגיע ל-21.5%, הגבוה ביותר מאז מרץ 2016. מכירות המשקיעים בחודש ספטמבר הסתכמו ב-1.5 אלף דירות, ירידה של 20% בהשוואה לספטמבר אשתקד. "מלאי" הדירות בידי משקיעים רשם עליה מתונה של כ-200 דירות בחודש. מאז שהופחת מס הרכישה על משקיעים, בסוף יולי אשתקד, נבלמה הירידה ב"מלאי" הדירות שמוחזקות על ידי משקיעים זאת לאחר שמלאי זה גדל במצטבר בכ-58 אלף דירות בשנים 2015-2010.

מכירות הקבלנים  בחודש ספטמבר הסתכמוב-3,000 דירות, ירידה של 15% בהשוואה לספטמבר אשתקד. מנגד בולט אזור תל אביב שבו דווקא גדל מספר העסקאות בלא פחות מ-144% ובתשעת החודשים שחלפו מתחילת השנה נשבר שיא המכירות השנתיות באזור זה.

ניתן לצפות שבחודש אוקטובר נראה "פיצוי" על מיעוט הרכישות בספטמבר. בנוסף ההכרזה על העלאת מס הרכישה והדיווחים אודותיה ודאי השפיעו גם הן על כניסת המשקיעים לשוק. מהכלכלנית הראשית נמסר כי נתונים ראשוניים לחודש אוקטובר כבר מצביעים על עליה חדה במספר העסקאות ובמשקל המשקיעים בשוק.

גם משפרי הדיור תורמים לעליית מחירי הדירות

רכישות משפרי הדיור בחודש ספטמבר הסתכמו ב-2.7 אלף דירות, בדומה  למספר הדירות שרכשו הזוגות הצעירים בשוק החופשי. בהשוואה לספטמבר אשתקד זוהי ירידה של 20% ובהשוואה לחודש הקודם ירידה של 41%.

מספר "חודשי המדף" של הדירות הנמכרות על ידי משפרי הדיור, שהקדימו לרכוש דירה טרם שמכרו את דירתם הקודמת, הגיע בחודש ספטמבר ל-32 חודשים, חודש פחות  מאשר בחודש אוגוסט האחרון, אבל ארוך ב-7.4 חודשים בהשוואה לספטמבר אשתקד. על רקע מגפת הקורונה הוארך משמעותית משך הזמן הניתן לרוכשי "דירה בהמתנה" למכור את דירתם הקודמת מבלי שיחויבו במס כבעלי "דירה נוספת" ובתחילת יולי השנה פג תוקפה של הוראת השעה ממאי 2016, אשר קיצרה את משך הזמן למכירת הדירה, מ-24 חודשים ל-18 חודש בלבד. שני גורמים אלו מסבירים את התארכות הזמן שבו משפרי הדיור מחזיקים בדירתם הישנה, תוך שהם נהנים מעליית מחירה.