בעקבות המלחמה ישנה עלייה חדה בביקוש להתקנת ממ"דים בדירות או לתיקון המרחבים המוגנים הקיימים. אנשים רבים פונים לחברות בנייה שונות שמייצרות מוצרי מיגון, אך פעמים רבות המוצרים שמשווקים אינם תקניים – ולא ייתנו לכם הגנה מספקת בעת ירי טילים ורקטות.

לא מעט חברות בשוק מציגות את עצמן כבעלות אישור של פיקוד העורף ומכון התקנים, למרות שאין להן אישור. כשאתם מחליטים לבנות או לתקן את הממ"ד – חשוב לפנות אך ורק לחברות שעומדות בתקנים. מוצרים לא מאושרים עלולים לסכן את חייכם.

בניית מרחב מוגן חדש  

על פי תקנות ההתגוננות יש להתקין מרחב מוגן (ממ"ד - מרחב מוגן דירתי, ממ"ק - מרחב מוגן קומתי או ממ"מ - מרחב מוגן מוסדי) בכל בנייה חדשה. בנוסף, כשמתכננים תוספת בנייה על שטח הגדול מ-12 מ"ר לבית, החוק מחייב לבצע באותו הבית מיגון תקני, אם אין כזה.

על פי רוב, הבנייה של הממ"דים מתבצעת בשיטות הבנייה המוכרות שכוללות יציקת בטון בעת הבנייה. יש גם את האפשרות לרכוש מרחבים מוגנים יבילים, שמיוצרים במפעל ומובלים כיחידה אחת. היתרון המרכזי במרחבים אלו הוא קיצור משך ביצוע העבודה באתר.

בעקבות המלחמה, ניתן צו השעה המאפשר מסלול הקמת מרחב מוגן יביל ללא היתר בנייה.  חשוב לוודא כי המרחב המוגן שאתם רוכשים עומד בדרישות החוק ומתאים להגנה מפני האיומים עליהם הוא נועד לתת מענה.

לחצו לרשימת החברות המאושרות על ידי פיקוד העורף לבניית ממ"ד יביל

רק החברות המופיעות ברשימה הזו מציעות מיגונים תקניים שאושרו על ידי מהנדסי פיקוד העורף. לאחר פנייה לאחת מהחברות המאושרות ברשימה, יש לבקש לראות את התוכנית (שרטוט) של המרחב המוגן המבוקש על מנת לוודא שהדגם עצמו מאושר על ידי פיקוד העורף. החברות עצמן מציעות גם מרחבים מוגנים שאינם תקניים ולכן יש לוודא שהסקיצה של התוכנית חתומה על ידי מהנדס מורשה של פיקוד העורף – כך נדע שהתוכנית מאושרת.

מיגונית – מרחב מוגן שאינו תקני

המיגונית, בשונה ממרחב מוגן יביל, אינה מהווה מרחב מוגן תקני. היא מיועדת להצבה בעיתות חירום בשטחים ציבוריים של יישובים המצויים בטווח של עד 40 ק"מ מהגבול הצפוני או הדרומי בהתאם לסוג האיום באותם אזורים. מטרת המיגונית לצמצם נזק מהדף ורסיסים במרחב הציבורי בלבד, כאשר זמן ההתגוננות קצר ואין זמן להגיע למרחב מוגן תקני.

שיפורי מיגון

שיפורי מיגון כוללים שיטות לחיזוק חדר קיים בבית, בעלות כספת מופחתת ובזמני הקמה ותכנון מהירים. שיטות אלו לא מאושרות בבנייה חדשה או בתוספת בנייה, כאשר ניתן לבנות מיגון תקני בהתאם לתקנות. בנוסף, הן אינן מספקות מענה שווה ערך לזה של ממ"ד, אבל הן נמצאו כשירות בבדיקות פיקוד העורף ועומדות בדרישות ובתקנים. לפני התקשרות עם חברה המבצעת שיפורי מיגון – יש לוודא כי מדובר בפתרון שקיבל את אישור פיקוד העורף.  לפירוט השיטות המאושרות על ידי פיקוד העורף לביצוע שיפורי מיגון בבית. 

תיקון דלתות וחלונות הממ"ד

אם דלת הממ"ד הוסרו  או שנדרש בהן תיקון, יש לפנות רק לחברות המורשות להתקנת דלתות וחלונות ממ"ד, שעברו ניסוי פיצוץ וקיבלו את תו התקן של מכון התקנים. שימו לב: התקנה של מוצרים במרחבים מוגנים לא מאושרים עלולה לסכן את השוהים בו.

לחצו לרשימת הדלתות שעברו ניסוי פיצוץ ואושרו על ידי מכון התקנים

חשוב לדעת כי בעת הנוכחית קיים עומס פניות בקרב היצרנים המורשים. לכן עד לתיקון הדלת או החלון – יש לפעול באופן הבא בעת קבלת התרעה: אם הדלת הוסרה, יש לשהות בממ"ד, לא מול הדלת, ואם החלון הוסר – יש לשהות בממ"ד, מתחת לקו החלונות.

המדריך נכתב בסיוע פיקוד העורף