איכות דירות ירודה, תנאים דרקוניים ותחרות אינטנסיבית הם רק חלק מהאתגרים שעומדים בפני מחפשי הדירות בשוק השכירות, שבו נרשמה עלייה חדה במחירים בשנה האחרונה. יש אנשים שמנהלים חיפוש במשך חודשים ארוכים ולעיתים אף יותר משנה, כאשר חלק ניכר מהשוק מתנהל בקבוצות פייסבוק שונות. המחפשים מתארים את חווית חיפוש הדירה כ"סיוט", במיוחד באזורי הביקוש במרכז הארץ ובירושלים. בניסיון לתת מענה לבעיה, סטרטאפ חדש מנסה לשנות את שוק השכירות ולהקל על חילופי דירות בין שוכרים.

דניאל סלבין מחפש דירה במרכז כבר שנה, אך נותר מתוסכל מהליך החיפוש. "שוק השכירות בתל אביב מזעזע, חווית החיפוש היא נוראית. ניסינו את קונספט החלפת הדירות בפייסבוק אבל זה לא הוביל לשום מקום. בסוף מבינים שהדרך היחידה למצוא דירה באמת שווה היא או דרך החלפה או דרך חברים", הוא מספר. גם שיר פורטוגלי, שמחפשת בחצי השנה האחרונה דירה להשכרה בתל אביב, מציגה תמונה עגומה: "מצב שוק השכירות בתל אביב רע מאוד. אתה בעמדה שאתה לא יכול לדרוש דברים בסיסיים".

אילוסטרציה (צילום: החדשות12)
"לחפש דירה זו חוויה נוראית", ארכיון | צילום: החדשות12

"מחזיר קצת מהכוח למחפשים"

גיא דונסקי, ליאור שילה ויובל סוסמנוביץ הם שלושה חברים שחיפשו לעבור דירה מהרצליה לתל אביב, אך גילו במהרה את אתגרי השוק, שחלק ניכר ממנו מתנהל כשכר חליפין בין דירות שוכרים. "נתקלנו בסיוט הזה שנקרא חיפוש דירה בתל אביב - וגם בתופעה של החילופי דירות שהיא יוצרת 'קליקה' של אנשים שגרים בעיר ובעצם מקטינה משמעותית את מאגר הדירות שאנשים חשופים אליהן", מספר דונסקי.

הקושי הרב שבו נתקלו במהלך חיפוש הדירה דחף לשלושת החברים לחשוב על פתרון יצירתי שיקל על ההליך. במקום לחפש את דירות ריקות ודירות להחלפה בפייסבוק או באפליקציות אחרות, פיתחו השלושה את אתר "FlatSwap", שאליו מזינים המשתמשים את הדירה שלהם - והיא מוצאת להם דירות אחרות להחלפה מול שוכרים אחרים.

מקימי flatswap
מקימי FlatSwap ליאור שילה, גיא דונסקי ויובל סוסמנוביץ

האלגוריתם של האתר מאפשר למחפשים למצוא חילופי דירה לא רק ישירות אל מול שוכר אחר, אלא גם חילופים משולשים. כך לדוגמה יכול משתמש מפתח תקווה לעבור לתל אביב, משתמש מתל אביב לעבור לרמת גן, ומשתמש מרמת גן לעבור לפתח תקווה – מה שפותח עבור המחפשים הזדמנויות נוספות.

"המניע מאחורי המיזם היה להקל על החיפוש ולשבור את הקליקה של חילופי הדירות בתוך העיר", מסביר דונסקי. "אתה נרשם לאתר, מכניס את הפרטים של מה אתה מחפש ושל איזו דירה יש לך, והאלגוריתם שלנו יודע למצוא 'מאצ'ים' בין זוגות ושלשות של דירות. כמעט תמיד יש למשתמש להציע דירה שמשתמש אחר ירצה, והאלגוריתם שלנו מאפשר להם להחליף דירות, פשוט לא ישירות עם השני. אלו אפשרויות החלפה שאין בשום מקום אחר".

אחד ממאות המשתמשים שהצטרפו בשבועות האחרונים לאתר החדש הוא דניאל סלבין, שקיווה לשפר את הליך החיפוש. "זה הופך את החוויה ליותר קלה – זה 'טינדר' של הדירות. במקום להתחיל לשלוח הודעות דרך הפייסבוק ולברר אם יש התאמה, פה זו חוויה של 'טינדר'. זה חוסך המון זמן". משתמשת נוספת הוסיפה: "הרגשתי שזה נותן מענה למה שחסר בשוק כרגע. זה מחזיר קצת מהכוח למחפשים".

הפיילוט של האתר פועל כרגע בתל אביב - ובחברה מתכננים להרחיב את מאגר ההחלפות לערים נוספות בימים הקרובים. בנוסף, בחברה מתכננים להוסיף אפשרות להחליף חדרים בין דירות שותפים בזמן הקרוב.