בנק ישראל העלה את הריבית לראשונה מזה 3.5 שנים לשיעור של 0.35%. המשמעות היא שריבית הפריים, שממוקמת תמיד 1.5% מעל הריבית במשק, תעלה ל-1.85%. הצפי של בנק ישראל להעלאת ריבית ל-1.5% בתוך שנה תהיה אפילו משמעותית יותר לתשלומים החודשיים של רוכשי הדירות. כל זה מתרחש רק שנה וחצי אחרי שבנק ישראל הגדיל את החשיפה לפריים בהרכב המשכנתה.

באמצע ינואר 2021 ביטל בנק ישראל את ההגבלה על רכיב הפריים במשכנתה. לאחר שנים שהבנקים הורשו להציע רק משכנתאות שבהם 1/3 מההחזר מוצמד לפריים, ההגבלה התחלפה – הבנקים מחויבים להציע משכנתאות שבהן לפחות 1/3 מההחזר הוא בריבית קבועה, ורכיב הפריים יכול לעלות עד ל-2/3.

המטרה המקורית של המגבלה הייתה להגן על רוכשי הדירות מפני תנודתיות בריבית, שתשפיע על ההחזרים החודשיים שלהם, ואולי אף תפגע ביכולת ההחזר של המשכנתה. כשהיא בוטלה איש לא חשב שהריבית תעלה בקרוב, אחרי שנים של סביבת ריבית אפסית. הגדלת שיעור הפריים סייעה לזוגות צעירים לקחת משכנתה, שאז הם חשבו שתהיה זולה יותר.

אך כיום המצב התהפך, הריבית עולה, וכל מי ש"ניצל" את הרפורמה של בנק ישראל בפריים ישלם יותר. "אכן ריבית גבוהה יותר מתגלגלת למשקי הבית ולפירמות בתשלומי ריבית, הלוואות ומשכנתאות", אמר הנגיד, פרופ' אמיר ירון, במסיבת העיתונאים היום. "אבל אני רוצה להרגיע אתכם ואת מי שצופה בנו: אנחנו מעריכים שהמשכנתאות יתייקרו בכמה עשרות שקלים בחודש בלבד".

מסיבת עיתונאים של בנק ישראל (צילום: דוברות בנק ישראל)
מסיבת העיתונאים של בנק ישראל | צילום: דוברות בנק ישראל

עשרות השקלים שהנגיד מתייחס אליהם יתווספו כבר בחודש הבא, בעקבות העלאת הריבית הנוכחית. כך למשל, מבדיקה של שימי אדזיאשוילי, חבר הנהלת התאחדות יועצי המשכנתאות עבור N12, מי שלקח משכנתה של מיליון שקלים שמתוכה 400 אלף שקלים בפריים מינוס 0.5%, יצטרך להוסיף בין 43 ל-47 שקלים להחזר החודשי שלו. עם זאת הבנק כאמור צופה עליית ריבית עד לשיעור של 1.5% בתוך שנה. באותו מסלול בדיוק, בהינתן ריבית של 1.5%, ההחזר החודשי כבר יעלה ב-250 עד 275 שקלים.

ובכל זאת בבנק ישראל מעריכים שגם עליית הריבית, כעת או בעוד שנה, לא תפגע ביכולת החזר המשכנתה של הישראלים. "תנאי המשכנתה בישראל הם שמרניים והם נועדו לוודא את יכולת ההחזר גם אם תהיה העלאת ריבית משמעותית, הרבה מעבר למה שתהיה עכשיו", אמר ירון במסיבת העיתונאים.

ובכל זאת, נשאלת השאלה למה בנק ישראל בחר לאפשר הרחבה של רכיב הפריים מלכתחילה, כשבעתיד צפויות העלאות ריבית משמעותיות וכשהגדלת המינוף במשכנתה רק מעודדת רכישת דירות, בשוק דיור שמשתולל ממילא. "בסופו של יום זה נותן מנעד אפשרויות ודווקא בתקופה הזאת זה אפשר לזוגות צעירים להיכנס לשוק הדיור", אמר הנגיד. "בפועל אנחנו רואים שוק אחראי, אפשרנו עלייה של 1/3 ואנחנו רואים עלייה ב-10 נקודות האחוז. מצד אחד מנעד האפשרויות רחב יותר, מצד שני יזמתי את רפורמת המשכנתאות שתביא איתה את היכולת להבין את הסיכון בכל מהמסלולים".