היצע הדירות גדל בקצב שיא: לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בשנה החולפת החלה בנייתן של כ-68,970 דירות. מדובר בגידול של 25% ביחס לאותה תקופה אשתקד. הביקושים הגוברים לדירות והמצוקה הקיימת בשוק הביאה את כל הגורמים להוציא היתרים, לבנות ולסיים בנייה של עשרות אלפי דירות. האם זה ישפיע גם על מחירי הדירות?

לפי הלמ"ס היישובים שבהם החלה בנייתן של יותר מ-2,000 דירות בחודשים אפריל 2021-מרץ 2022 הם: תל אביב-יפו (4,982), אשקלון (3,679), ירושלים (3,637), בת ים (3,127), ראשון לציון (2,918), בית שמש (2,813) ונתניה (2,385). היישובים העיקריים שבהם נמשכה בחודשים אפריל 2021-מרץ 2022 העלייה בהתחלות הבנייה שנרשמה ב-12 החודשים הקודמים: נוף הגליל, גן יבנה, לוד, גבעת שמואל, פתח תקווה, עפולה ובני ברק.

ינקי קווינט, מנהל רשות מקרקעי ישראל: "הנתונים הטובים של התחלות הבניה משקפים את פירות העבודה המאומצת של רשות מקרקעי ישראל יחד עם משרד הבינוי והשיכון, בתכנון ובשיווק קרקעות למגורים, אשר תרמו להגדלת ההיצע. התהליכים בתחום הדיור ארוכים ומורכבים אך כיום, כבר בהחלט ניתן להצביע על שינוי מגמה חיובי".

גם בכל הנוגע להיתרי בנייה נרשמו שיאים: מספר הדירות שהונפקו עבורן היתרי בנייה הוא כ-79,060. כמעט מחצית מההיתרים שהונפקו היו במחוזות תל אביב והמרכז (48.4%). עם זאת משך זמן הבנייה הממוצע של בניין הסתכם בלא פחות משנתיים וחצי (31.1 חודשים), משך זמן שנחשב ארוך בהסתכלות על העשור האחרון.

מה כל זה אומר על מחירי הדירות והאם זה יצליח לקרר קצת את השוק הרותח? "הנתונים בדבר העליה בהתחלות הבניה מעודדים, שהרי לנצח את משבר הדיור ניתן רק באתרי הבניה באמצעות הגדלת ההיצע, ולא במסיבות עיתונאים ובהטלת מיסים", הסביר אוהד דנוס, יו"ר לשכת השמאים. "שיהיה ברור, הנתונים הללו הם תולדה של עליות המחירים התלולות בשנה האחרונה, מאחר וזהו הקטר העיקרי המניע יזמים וקבלנים לבנות יותר - שורת הרווח.

"עם זאת, ראוי לציין ולסייג שאם משך הבניה יתארך במקום להתקצר, הרי שההשפעה של הגידול הצפוי בהיצע תתפוגג כי כמות יחידות הדיור שבנייתן הסתיימה לא תשתנה, וזה הנתון החשוב באמת - דירות מגורים מוכנות לבניה, ולא הבטחות או אפילו התחלות".