הגבלות היצוא לישראל מטורקיה צפויות להעלות את מחירי הדירות בארץ אם ייושמו בפועל, כך אמרו גורמים המעורים בענף הבנייה. ההגבלות שעליהן הודיע משרד הסחר הטורקי כוללות שורה של 54 מוצרים, רבים מהם כאלו המשמשים בתחום הבנייה.

במקביל, במגזר העסקי מזהירים כי העיצומים הטורקיים עשויות להיות צעד ראשון בדרך לחרם כלכלי כולל. "קיים חשש אמיתי מפני חרם ועיצומים טורקיים מטעם מדינות נוספות וחברות בינלאומיות", טוען יו"ר נשיאות המגזר העסקי דובי אמיתי.

תלות בחומרי גלם לבניין מטורקיה

"הצעד של טורקיה להגבלת היצוא לישראל של עשרות מוצרים, אשר מהווה הפרה של הסכמי הסחר בין המדיניות, עשוי להיות בעל השפעה על המשק הישראלי ובראש ובראשונה על ענף הבנייה", מסר מנכ"ל חברת Coface Bdi יואל אמיר. 

ענף הבנייה הישראלי מתבסס על יבוא משמעותי של חומרי גלם מטורקיה, ובראשם מלט, ברזלים לסוגיו וכן חומרים ומוצרי בניין. בין היתר מיובאים מטורקיה מוצרים המשמשים בחדרי האמבטיה כשיש, אסלות וכיורים. 

 אמיר מציין כי מניתוח נתוני הלמ"ס עולה שב-2023 היבוא מטורקיה של מתכות, ביניהן ברזל ופלדה, הסתכם ביותר מ-1.2 מיליארדי דולרים, המהווים יותר מ-20% מהיבוא לישראל של מוצרים אלו. לפי נתונים שהעביר איגוד לשכות המסחר, ב-2022 הסתכם היבוא של מוצרי אבן, גבס, מלט, אסבסט, קרמיקה, זכוכית וכדומה בכ-500 מיליון דולר.

להערכת Coface Bdi, היבוא מטורקיה בכללותו הסתכם ב-2023 בכ-4.6 מיליארד דולר, כ-5% מסך היבוא לישראל. ערך היצוא לטורקיה בשנה זו היה 1.5 מיליארד דולר.

בענף הבנייה מציינים כי אף שטורקיה היא מקור משמעותי ליבוא המלט, תרומתו של מוצר זה למחיר הסופי של הדירה לצרכן מסתכמת באחוזים בודדים. עם זאת אומרים שם כי כאשר בוחנים את חבילת המוצרים המלאה שטורקיה מאיימת להפסיק למכור לישראל, תיתכן השפעה רבה יותר.

אתר בנייה נתניה (צילום: גילי יערי, Flash90)
אתר בנייה (ארכיון) | צילום: גילי יערי, Flash90

בענף מזהירים מחזרה על תרחיש דומה לזה שארע במשבר הקורונה, במהלכו למשך כשנה נעצר יבוא חומרים בתחום הבנייה מסין. כתוצאה מהמחסור במוצרים סוחרים ממדינות אחרות העלו מחירים ובענף הבנייה אומרים כי מוצרים מסוימים כמו ברזל כמעט שלא היו בנמצא. הדבר הביא בזמנו לזינוק במחירי המוצרים שפגעו בכדאיות הפרויקטים.

כעת חוששים בענף כי אם טורקיה תיישם את האיומים ואכן תמנע את יצוא חומרי הבנייה לישראל צפוי שידור חוזר של אירועי הקורונה. כדי למנוע זאת קוראים בענף למדינה לספק תמריצים והקלות רגולטוריות שיוזילו את עלות היבוא ממדינות שבשעת שגרה היבוא מהן יקר.

"החרם הטורקי על ענף הבנייה הוא מכה נוספת ומרה. אין מנוס כי ההשפעה צפויה לבשר על עלייה במחירי הדיור", אומרת עו"ד בלה ברדה ברקת מחברת השקעות נדל"ן אסטרטגיות. "זוהי אינה הפעם הראשונה של משבר בשווקי חומרי הבנייה. פגשנו זאת כבר בקורונה. המדינה חייבת למצוא פתרונות מבעוד מועד ולא רק ברגע האחרון".

יצחק גולדקנופף (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
שר השיכון יצחק גולדקנופף | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

לדברי ברדה ברקת, על ישראל להוביל מהפכה בטכנולוגיות הבנייה "על מנת לייעל ולחדש את שיטות בנייה, חומרי הבנייה ואופן הפיקוח על הבנייה. כבר כיום יש ייצור של בטון ופלדה ירוקים ודרך השימוש בהם להפחית את לחץ היבוא ובכך לייצב את העלויות תוך שמירה על איכות הסביבה".

מהתאחדות הקבלנים בוני הארץ נמסר כי "כמו נושא העובדים הפלסטינים והזרים, גם היבוא של החומרים לא מנוהל בראייה של ביטחון לאומי. חייבים להבטיח את הרציפות התפקודית של המשק גם בפן זה. זו הזדמנות למדינה להפיק לקחים ולייצר תיקון".

ממשרד השיכון טרם התקבלה תגובה.

"חשש אמיתי מעיצומים נוספים"

"הדיווח בדבר הגבלות הייצוא של טורקיה לישראל מחייב בחינה רחבה וראייה אסטרטגית של מגבלות הסחר, שמצטברות כביטוי כלכלי לבידוד מדיני של ישראל", מסר יו"ר נשיאות המגזר העסקי דובי אמיתי. "הקשיים בשרשראות האספקה ופערי ההיצע שנוצרים ישפיעו באופן משמעותי על התייקרות המחירים, שישליכו באופן מיידי על יוקר המחיה ועל פעילות המשק כולו".

נתניהו וסמוטריץ' (צילום: AMIT SHABI/POOL, Flash90)
ראש הממשלה נתניהו ושר האוצר סמוטריץ' | צילום: AMIT SHABI/POOL, Flash90

בעקבות זאת, אמיתי מציע "לתמרץ ולפתח בישראל יכולות ייצור עצמי בתחומים קריטיים הנוגעים לביטחון מזון וחקלאות, תעשיית נשק, מוצרי רפואה, ברזל ומלט לבניה ועוד". ברקע הדברים עומד חשש דומה לזה שהועלה בדבר אי הביטחון התזונתי של ישראל לאחר הפגיעה בפעילות החקלאית בעוטף עזה ובגבול הצפון עם פרוץ המלחמה.

לפי אמיתי, "יש לעודד ולתמרץ עסקים להתקשר עם מגוון ספקים ממדינות שונות ובכך להבטיח רציפות אספקה, תוך בחינה של רכיבי הייבוא לפעילות המשק. בנוסף, יש לבחון מדיניות הממנפת הסכמי סחר ורכש גומלין גדולים של ישראל מול מדינות אחרות, לצורך הבטחת אספקת חומרים ומוצרים קריטיים למשק. נוסף על מאמצים מדיניים להסרת מגבלות על ישראל, על הממשלה לקיים דיון חירום בנושא מגבלות המסחר, לבחון כיווני הפעולה ולגבש תכנית פעולה הולמת".

מפעל המלט של נשר ליד רמלה (צילום: משה שי, פלאש 90)
מפעל המלט של נשר ליד רמלה. היחיד מסוגו בישראל | צילום: משה שי, פלאש 90

נשיא התאחדות התעשיינים ויו"ר נשיאות המעסיקים והעסקים ד"ר רון תומר מסר על ההודעה הטורקית כי "הדבר מדגיש את מה שאנו טוענים מזה זמן רב: אנחנו חייבים להפסיק את התלות בטורקיה. ישראל חייבת להיות עצמאית גם במוצרים שהיא מייצרת. אנחנו חייבים להיות מסוגלים לייצר הכל בעצמנו.

"טורקיה נמצאת מזה כבר זמן מה בתהליך השתלטות איטי אך יסודי על מספר ענפי תעשייה בישראל, כגון תעשיות הבנייה. הטורקים מייצאים לישראל סחורה מסובסדת שמיוצרת על ידי עובדים בשכר משפיל וללא שמירה על תקני איכות סביבה מערביים, וכך מחסלים את התעשייה הישראלית המקומית ופוגעים בעצמאות היצרנית שלנו. הטורקים כבר משתלטים על ענף הפלדה ממנו נותרו בישראל רק שני מפעלים ועל ענף המלט ממנו נותר בישראל רק מפעל אחד בודד".