חברי הכנסת יצטרכו לבחור בין הקבלנים למשפחות הצעירות: ועדת הכספים דנה היום (חמישי) בהצעת החוק שמקדם שר הבינוי והשיכון זאב אלקין, להטבות מס לשכירות ארוכת טווח שבחוק ההסדרים. הצעת החוק נועדה לייצר בישראל שוק חזק ובטוח של שכירות, שיהווה חלופה נוחה לרכישת דירות עבור משפחות. המתנגדים המרכזיים להצעת החוק הם הקבלנים, שרוצים לקבל את ההטבות מבלי להתחייב לשכירות ארוכת טווח, ומפעילים לחץ גדול מאוד על חברי הכנסת והשרים.

שוק השכירות בישראל אינו פורח כפי שניתן היה לקוות, בהינתן מחירי הדיור הגבוהים. הביקוש של בעלי משפחות לדירות בשכירות הוא נמוך ביותר, שכן חוזים אלו לא מבטיחים יציבות ומאפשרים לבעל הדירה שלא לחדש את החוזה בתוך שנה או שנתיים. במקביל ובהתאם התשואה משכירות היא נמוכה במיוחד, ולכן אין לקבלנים תמריץ לבנות דיור להשכרה.

זאב אלקין (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
שר הבינוי והשיכון. יצטרך להילחם למען הזוגות הצעירים | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

אמנם קיים בישראל שוק קטן מאוד של שכירות מוסדית, אך החוק הקיים מעניק ליזמים הטבות מס משמעותיות תמורת הבטחת שכירות של 5 שנים בלבד. הדבר מאפשר ליזמים, גם קטנים מאוד, להחזיק דירות למשך 5 שנים, ליהנות מעליית המחירים, ולקבל הטבות מס גבוהות במיוחד.

במסגרת הצעת החוק תינתן יזמים הפועלים באזורי הביקוש, יוכלו לקבל הטבה של מס מופחת בשיעור 9% בלבד, אם יתחייבו להקצות 1/3 מהדירות בפרויקט לשכירות ארוכת טווח למשך 15 שנים. מי שמתחייב ל-20 שנים ויותר, תעמוד ההטבה על 7% בלבד, זאת בתנאי שלפחות 66% מהדירות בבניין יועמדו לשכירות ארוכת טווח. בנוסף ישנו מסלול מיוחד לאזורי הפריפריה. במהלך הדיון הציגו באוצר תחזית לתשואה כוללת של 9%-12% לקבלנים שייקחו חלק בפרויקטים, והצביעו על גרף הולך ועולה של בניינים לשכירות ארוכת טווח המקודמים, במחירי שיווקי קרקעות השווים למחירי שוק הדיור למכירה.

ח"כ אלכס קושניר (צילום: יונתן סינדל, פלאש/90 )
ח"כ אלכס קושניר. יו"ר ועדת הכספים | צילום: יונתן סינדל, פלאש/90

המתנגדים העיקריים לתיקון החוק הם הקבלנים, שמעדיפים לקצר את תקופת חובת ההשכרה, כך שייהנו מהטבת המס המשמעותית מבלי להתחייב שלא למכור את הנכס לשנים ארוכות. "אם מישהו חושב שהוא יוכל לגרום לקבלנים לרתק הון ל-15-20 שנה בלי הטבה משמעותית, הוא טועה ויביא לכישלון החוק", אמרו נציגיהם בוועדה. בנוסף מתנגדים הקבלנים לכך שרק חברות יוכלו לקחת חלק בפרויקטים ולא יזמים פרטיים.

עם זאת, בממשלה מאמינים שרק תקופת זמן של 15 שנים לפחות תוכל להפוך את שוק השכירות ארוכת הטווח לבר קיימא, ולשם כך הם גם רוצים למשוך אליו גופים מוסדיים גדולים ויציבים ולתמרץ את העיריות והיזמים להתאים את התכנון מלכתחילה לשכירות ולא למכירה. "המטרה היא ליצור אלטרנטיבה אמתית לדיור בבעלות", אמרו נציגי הממשלה בדיון.

טרם התקבלו הכרעות בנוגע להצעת החוק ובסופו של דבר יכריעו חברי הכנסת במי הם בוחרים לצדד – בקבלנים או בבעלי המשפחות והצעירים שמחפשים קורת גג במחיר סביר. "יש פה הרבה שאלות ונושאים שנצטרך לטייב בדרכנו לאישור החוק", סיכם יו"ר הוועדה, ח"כ אלכס קושניר.