בזמן שמחירי השכירות לא מפסיקים לעלות, בשיעור של עד 20% בחלק מהאזורים בשנה האחרונה, פרויקטים של התחדשות עירונית - לא משנה אם מדובר בפינוי בינוי או תמ"א 38 מייצרים הזדמנות אמיתית עבור שוכרים. הם יכולים למצוא את עצמם חותמים על חוזה לשנה, עם אופציה להפסיק את ההתקשרות תוך התראה סבירה של מספר שבועות או חודשים קודם לכן, אבל להישאר שם שנים תמורת דמי שכירות שלא היו משלמים באף מקום אחר בסביבה שלהם. 

דנה, תושבת כפר סבא, שכרה דירה לפני 4 וחצי שנים במחיר "משתלם". בעל הדירה דרש 3,000 שקל לדירה ממוצעת בשכונה טובה, כשהמחיר הממוצע באותו זמן עמד על 4,500 שקל - כלומר, הנחה של שליש בדמי השכירות. למה הוא הוריד במחיר? באותו זמן, אותו ההפרויקט היה מיועד להריסה בינוי, מה שנקרא תמ"א 38/2. דנה דרשה "פיצוי" עבור חוסר הוודאות - היא לא יודעת מתי המשכיר "יפנה" אותה. בחוזה בין הצדדים נקבע סעיף שאומר שבעל הדירה צריך ליידע אותה 3 חודשים מראש, טרם העזיבה. אבל בינתיים, כמעט חמש שנים עברו והיא לא קיבלה הודעה כזאת.

נדל"ן, אתר בנייה, בניין (צילום: גילי יערי, פלאש 90)
נדל"ן, אתר בנייה, בניין | צילום: גילי יערי, פלאש 90

הסיבה, כפי שקורה פעמים רבות בפרוייקטים מהסוג הזה, היא שהשוכר מרוויח מהעיכוב בתחילת העבודות. לפני כשנה, כשמחירי השכירות החלו לעלות, המשכיר החליט לא להעלות את המחיר. היום, דמי השכירות עבור דירה כזאת בכפר סבא עומדים על כ-5,000 שקל בחודש. ה"הנחה", שעמדה בתחילת העסקה לפני 4 וחצי שנים על כשליש, עומדת כיום על 40% - כלומר, השוכרת משלמת 60% מדמי השכירות המקובלים.

דוגמאות לכך לא חסר: פרויקטים כאלה, בעיקר במרכז הארץ ובאזור השרון, אפשר למצוא בתל אביב, פתח תקווה, כפר סבא, רעננה והוד השרון. גם בחולון ובבת ים יש כמה פרוייקטים כאלה, שבהם מחירי השכירות זולים בצורה ניכרת, סביב 30% הנחה לעומת מחיר השוק.

"אפשר להגיע ל'הנחה' של עד 40%"

שמאית המקרקעין דליה עסיס מסבירה מה עומד מאחורי זה: "אפשר להגיע ל'הנחה' של עד 40%. העניין בפרויקטים כאלה הוא שבעלי הדירות לא יכולים להבטיח לדיירים אופציה. כשמישהו הולך לשכור דירה הוא לא רוצה לעבור אחרי שנה דירה אחרת, הוא רוצה תמיד אופציה. כאן, המשכיר לא יכול לתת לו הבטחה כזאת. הוא לא יודע מתי יתחיל הפרויקט של התמ"א או פינוי בינוי. כך הם מפתים את השוכרים לחתום על חוזים".

שכונת גונן בירושלים, תמ"א 38 (צילום: הדס פרוש, פלאש 90)
תמ"א 38 טומן בחובו גם הזדמנויות לשוכרים. ארכיון | צילום: הדס פרוש, פלאש 90

עסיס מסבירה כי בעל הדירה בעצם משלם על חוסר הוודאות של הדייר: "מה שקורה בשטח, ואני אומרת מניסיון, הוא הרבה פעמים אנחנו יודעים שהפרויקט הולך להיבנות ובעל הדירה לא יודע מתי זה יהיה - עוד שנה, שנה וחצי, שמונה חודשים או כמה שנים. יש לו הערכה, אבל מניסיון - היא לא מדויקת. לכן, הוא מחפש דייר וזה מבקש פיצוי על חוסר הוודאות.

"השוכר מוכן לבוא לפרוייקטים כאלה רק אם מורידים משמעותית במחיר", היא מוסיפרה. "בפועל, הוא יכול להישאר שם בממוצע שנתיים או שלוש. כלומר, הוא נשאר לתקופה ארוכה יחסית במחיר נמוך מאוד. מצד שני, הוא חי על זמן שאול. הוא יודע שמחר אפשר לפנות אותו".

איך ההסכם מתבצע מול המשכיר?

"בחוזה קובעים בדרך כלל התראה של חודשיים עד שלושה. מודיעים לו לעזוב את הדירה והוא מתחיל להתכונן", מתארת עסיס. "הבעיה היא רק של המשכיר: אם יש לו בעיה עם השוכר, הוא לא יכול להחליף אותו - קשה מאוד להשיג אנשים שרוצים לגור באתר זמני, שתכף ייהרס. ככל שמתקרב המועד הצפוי, הסיכוי שיבוא שוכר אחר יורד. לכן, אותו שוכר שמרוויח מלכתחילה, בדרך כלל נשאר עד הסוף. גם אם זה לוקח שנים. משתלם לו". 

הכתבה פורסמה לראשונה בביזפורטל

לכתבות נוספות בביזפורטל: