בנייה או שיפוץ של בית כרוכים באינספור החלטות גדולות וקטנות, לכל אחת מהן השפעה על ההחלטה הבאה. הגודל משפיע על תכנון הקירות, אלה משפיעים על מיקומי הרהיטים, ולחומרי הגמר מקום משלהם שמשפיע על מצבו של הבית והתחזוקה שלו. בעולם כה עשיר ומורכב עולות לא מעט התלבטויות ולאחר קבלת ההחלטות הן עשויות להתברר כשגויות, משעבדות או מיותרות. אלה חלק מהחרטות שלא נתנו השנה מנוח ואולי נוכל ללמוד מהן להבא.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

 >> בשכונה הכי שווה בת"א: דופלקס של הביוקר

>> על זה עוד לא שמענו: למה כדאי לזרוק שום לאסלה בלילה

 ריצוף מלא ברק

אריחים מבריקים מוסיפים עושר ויוקרה, יוצרים מראה מרחף וקליל יותר ו"פותחים" את החלל, במיוחד אם הוא קטן או כהה. אבל כמו לכל חומר, גם פה יש חסרונות והעיקרי שבהם הוא התחזוקה השוטפת. כשהאריח מבריק רואים עליו כל שערה ולכלוך, וכדי לשמור על הברק ולמנוע כתמים דרוש ניקיון על בסיס תכוף יותר מאשר אריח מט. בבית שעיצבה מלי לוי אלבוים, שבו האפיון העיצובי דרש ריצוף בהיר עם עננות, התעקשה בעלת הבית על ריצוף מבריק, כי הוא מרשים יותר. כעבור שנה, כשנוכחה לדעת שכל לכלוך קטן מתעצם ולאחר שנאלצה לשטוף מדי ערב, החליטה להחליף את כולו.

מה כן מומלץ: "ריצוף מט משי פרקטי יותר לתחזוקה וניקיון. ככלל, ריצוף מט מסתיר טוב יותר לכלוך, כתמים וטיפות מים שיבשו", מסבירה לוי אלבוים. "כשהריצוף הוא מט משי, הוא חלק יותר בטקסטורה שלו ולכן נעים יותר למגע מאריח מט רגיל". עיצוב מלי לוי אלבוים |

חרטות עיצוב מלי לוי אלבוים  (צילום: שי אפשטיין)
עיצוב מלי לוי אלבוים | צילום: שי אפשטיין

מוצר או שירות ב"הנחת חבר"

בעלי מקצוע יכולים להרים פרויקט או להוריד אותו, כי מה שיקר מתגלה בסוף כדבר המשתלם, ומה שזול עלול לעלות ביוקר. במסגרת שיפוץ דירה מהיסוד, בעל מקצוע שעליו המליצה מעצבת הפנים אלינור בלומברג לעבודת אלומיניום הציע הצעת מחיר גבוהה יותר ב-3,000 שקלים מהצעה שנתן חבר של בעל הדירה. מה שלא היה ידוע בזמן ההצעה הוא שכדי ליישם את הצעת החבר בעל הדירה נדרש גם לעבות קיר חיצוני שלא לצורך. העיבוי השפיע על אורך הסלון, וההתקנה הייתה לקויה וגרמה לחדירת מים ונזק לפרקט. "בסופו של דבר נאלצנו להזמין מפקח בעלות נוספת, שהמליץ על פתרון לאיטום מקצועי ופיקח על השלמתו", היא מוסיפה.

מה כן מומלץ: "איש אלומיניום מקצועי מכין הצעה שמתבססת על פגישה איתי ועל הבנה מלאה של כל האלמנטים החשובים לבניית ההצעה, סוג הפרופיל, מה יהיה קבוע ומה ייפתח ועוד. לאחר מכן הוא שולח את התוכנית לאישורי ורק אז יוצאים לדרך", מסבירה בלומברג. "אם בחרתם במעצבים שילוו אתכם, סמכו עליהם שהם יודעים מה הם עושים ועל מה הם ממליצים. כמי שמתכננת ומעצבת פנים 25 שנה, הרכבתי רשימה מפוארת של ספקים ובעלי מקצוע שהוכיחו את עצמם לאורך השנים ברמת המקצועיות, בשירות שהם נותנים לאחר רכישה ובמחירים הוגנים. חשוב לא להתפתות למחיר זול, אלא לסמוך על ניסיון רב שנים של מעצבים שאלה עבודתם ומומחיותם שגם לוקחים אחריות וגורמים ללקוח להבין שהוא עשה עסקה מצוינת וקיבל תמורה מלאה לכספו". עיצוב אלינור בלומברג |

חרטות עיצוב אלינור בלומברג (צילום:  ניב אשל)
עיצוב אלינור בלומברג | צילום: ניב אשל

פאנלים בולטים בקיר

בתים מרוצפים באריחים או בפרקט, ובקצותיהם, על גבי הקיר, נהוג היום לקבוע פאנלים לבנים מפולימר. "זה נראה נהדר ומוסיף מסגרת תחתונה ועדינה לקירות, אך כשהפאנלים בולטים החוצה הם פגיעים, מקבלים מכות, נשחקים ונראים פחות טוב ככל שהזמן חולף, מה עוד שמצטבר עליהם אבק שמחייב שאיבת אבק מתמדת", אומרת גולדפלד.

מה כן מומלץ: "לפני שיפוץ מקיף או במהלך בנייה של בית כדאי לבחור פאנלים או פרופילים פנימיים, שמיושמים בקו אפס עם הקיר", היא מציינת. "במקרה הזה הפאנל הפנימי או הקו הישר עם הקיר לא יוצר בליטה בקיר, אבק ולכלוך לא מצטברים, והשחיקה פחותה בהרבה". עיצוב סיון גולדפלד |

חרטות עיצוב סיון גולדפלד  (צילום:  גדעון לוין)
פרופיל פנימי במקום פאנל חיצוני, עיצוב סיון גולדפלד | צילום: גדעון לוין

שליכט אקרילי בחדר הרחצה

לאחר יישום שליכט אקרילי בחדרי הרחצה קשה לנקות את הקירות ועל הפאנל ברצפה מצטבר אבק ש"נתפס" בחספוס של הטיח. שליכט הוא ציפוי דקורטיבי במגוון טקסטורות, חלקן עדינות יותר וחלקן גסות, שמקנה לקיר מראה טבעי וגם מחזיק לאורך זמן. הוא מתאים לחדרי רחצה כפי שהוא מתאים לתנאי חוץ. "הקיר נראה טוב, הוא חוסך יישום של אריחים אבל קשה לנקות קיר כזה", אומרת מעצבת הפנים אוסי כץ דגן.

מה כן מומלץ: "אם מקפידים עם גימור טוב, זה יכול לפתור את הבעיה, ומומלץ לשים את הפאנל רק אחרי השליכט, כדי שהשליכט לא יעלה עליו. מי שמוכן להשקיע, יכול להשתמש במכשירי קיטור ביתיים. אבל באזורים בחדרי הרחצה שבהם אין אריחים, הכי טוב להשתמש בצבע כמו אקווניר המיועד לחדרים רטובים. "יתרונו של החומר הוא שאין כמעט קילופים, גם אם חלל המקלחת לא מאוורר, והקיר נראה טוב ומעניין. מי שמעוניין לנקות אותו, מספיק רק סמרטוט יבש או לח". עיצוב אוסי כץ דגן |

חרטות עיצוב אוסי כץ דגן  (צילום: מאיה אבגר)
עיצוב אוסי כץ דגן | צילום: מאיה אבגר

ידיות במה לארונות המטבח

דיירים שאוהבים דברים פרקטיים שבאים בקלות ובלי מאמץ התעקשו על "ידיות במה" במטבח (שמצריכות להשחיל את היד ולתפוס לתפוס בגומחה השקועה כדי לפתוח את הארון או המגירה). המעצבות סטפני יגן ונטע-לי זית הבינו שהידיות לא יתאימו להם, ושהשימוש בהן יקשה על ההתנהלות במטבח, במיוחד בבית שבו פעוט ותינוק על הידיים. "כשצריך משהו מהמגירה, צריך לפתוח מגירה אחת ואז עוד מגירה פנימית, מה שמסרבל בשימוש תכוף וגם מקטין מעט את שטח המגירה", הן אומרות. "אחרי שלושה חודשים בבית הם נוכחו לדעת שהפתיחה לא מתאימה להם כמשפחה שמתפקדת רוב היום סביב האי במטבח, ושהיופי הוא לא רק מה שחשוב".

מה כן מומלץ: "למשפחה עם ילדים, שמתפקדת המון במטבח ורוב היום סובב סביבו, ומעוניינת במראה מינימליסטי נמליץ על ידית רוכבת במראה עדין או על ידיות אינטגרליות".

חרטות הרודס מטבחים  (צילום:  צחי אלקיים)
ידיות במה, הרודס מטבחים | צילום: צחי אלקיים
חרטות ידית רוכבת עיצוב סטפני ונטע-לי  (צילום: מאור מויאל)
האלטרנטיבה- ידית רוכבת, עיצוב סטפני ונטע-לי | צילום: מאור מויאל
חרטות ידית אינטגרלית עיצוב סטפני ונטע-לי (צילום: מאור מויאל)
האלטרנטיבה - ידית אינטגרלית, עיצוב סטפני ונטע-לי | צילום: מאור מויאל

ויתור על שיפוץ חלל נוסף

בשיפוץ חלקי של חלל המרכזי בבית, שכלל מטבח וחדר רחצה של ילדים, הציעה מעצבת הפנים דנה נבו להוסיף לשיפוץ גם את שירותי האורחים, אבל הדיירים החליטו לא לחרוג מתקציב השיפוץ ולהשאיר את שירותי האורחים כפי שהם ו"בסופו של דבר מאוד התחרטו".

מה כן מומלץ: נבו: "בזמן השיפוץ התוספת הכספית לשיפוץ חלל נוסף תהיה משתלמת יותר מאשר בשיפוץ עתידי בנפרד. בנוסף, בעלי המקצוע כבר נמצאים, הבית כבר 'על הרגליים', ושיפוץ של חלל נוסף ייטמע בבלגן שכבר קיים בבית". עיצוב דנה נבו |

חרטות עיצוב דנה נבו  (צילום:  יונתן תמיר)
עיצוב דנה נבו | צילום: יונתן תמיר
 

עץ בחללים רטובים

משטח עץ בחלל האמבטיה מוסיף חמימות ונראה כחלום של דיירים רבים שהיו רוצים לראות את זה מתחת לכיור שלהם, אלא שמשטח מעץ מלא הוא עץ חי שסופג מים וחומרים אחרים. לא ייקח זמן רב והוא ישתנה, יחליף את המראה לדהוי ומוכתם ויתרחק ממראהו ביום ההתקנה. "גם אם בוחרים משטח מפורניר - שנחשב עמיד יותר, המים מחלחלים לכל מקום, במיוחד במקום שבו נקבע פתח לכיור", אומרת מעצבת הפנים סיון גולדפלד. "בנוסף, המים משפריצים על המשטח ורוב הזמן פשוט 'יישבו' שם עד שמישהו ינקה אותם. בזמן הזה הם ייספגו פנימה וייצרו די מהר כתמים שחורים".

מה כן מומלץ: "למי שרוצה לשלב עץ בחלל רטוב, אני ממליצה לקבוע אותו במקום אחר ולא על המשטח העליון. למשל בארון עצמו, במראה, בתאורה ועוד". משטח שאינו עץ בעיצוב סיון גולדפלד

חרטות עיצוב סיון גולדפלד  (צילום:  גדעון לוין)
עיצוב סיון גולדפלד | צילום: גדעון לוין

פטנטים שלא נבדקו קודם

דיירים בדירה שעיצבה ליאת עברון אהבו מאוד את החתולה שלהם ורצו להוסיף עבורה בשיפוץ  אסלה חשמלית לחתולים. האסלה מחוברת למים ולחשמל, בה החתול אמור לעשות את צרכיו ולאחר מכן מתרחש בה תהליך של ניקוי חול. "המכשיר עולה המון כסף ומצריך הכנות של נקודות מים, חשמל וניקוז. הכנסתי את זה לתוכניות, והקבלן שהיה רגיל לבצע אינסטלציה בצורה קבועה, כנראה פספס את התוספת החדשה ולא הכין אותה. בשלב הפיקוח הערתי לו והוא התקין את הצנרת מחדש, אבל החתולה מעולם לא הסכימה להיכנס לשם, והאסלה לא הייתה בשימוש אפילו פעם אחת. היום המכשיר מפורק והדיירים ממשיכים לנקות ידנית".

מה כן מומלץ: "לנסות מוצרים חדשים לפני שמשקיעים מאמצים והמון כסף בהטמעה שלהם בתכנון הבית. בטח ובטח כשהם מיועדים לבעלי חיים".

 

 ספרייה פתוחה לרווחה

ברבים מהבתים יש כמויות ספרים גדולות שדורשות פתרון תכנוני ועיצובי, ולרוב מוצגות לראווה בחלל הפתוח. "כשהספרים מוצגים על מדפים פתוחים בצורה מסודרת ומאורגנת כדי להשתלב בעיצוב הכללי, הדיירים צרירים להתמודד ביום יום עם בעיה נפוצה במדינתנו - כמות האבק האינסופית", אומרת מעצבת הפנים ורד גולדשטיין.

מה כן מומלץ: "ספרייה נוכחת בחלל, אבל עם דלתות זכוכית ודלתות אטומות, בעיצוב שיתאים לאווירה בבית ולאופי הדיירים וישתלב בצורה מושלמת בחלל הבית. מי שמעדיף ספרייה פתוחה צריך להקפיד על תחזוקת אבק באופן קבוע כדי ליהנות מהספרייה ומבית מעוצב". עיצוב ורד גולדשטיין |

חרטות עיצוב ורד גולדשטיין  (צילום:  עידן גור)
ספריה פתוחה, עיצוב ורד גולדשטיין | צילום: עידן גור
חרטות עיצוב ורד גולדשטיין  (צילום: מאור מויאל)
האלטרנטיבה - ספריה סגורה, עיצוב ורד גולדשטיין | צילום: מאור מויאל