מס הרכישה לדירה שנייה יעלה ל-8% בימים הקרובים, כך הודיעו שר האוצר אביגדור ליברמן, שר השיכון והבינוי זאב אלקין ושרת הפנים איילת שקד, שהציגו היום (ראשון) את תוכנית הדיור הממשלתית לשנים 2022-2025. במסגרת התוכנית, שאמורה להילחם במחירי הדיור המאמירים, הוצגו מספר צעדים משמעותיים נוספים, כמו איסור על שימוש בדירות מגורים לצרכי Airbnb בערים הגדולות. כל הפרטים על התוכנית החדשה:

"אנחנו מתכנסים סוף סוף להודיע על הצעדים בצורה מסודרת בתחום הדיור והשיכון", פתח שר האוצר ליברמן. "זו אולי פעם ראשונה ששלושת השרים עובדים בצורה מתואמת ומסונכרנת, ומדובר בעבודת עומק של חודשים רבים".

ליברמן הבהיר שעליית מחירי הדיור נגרמת מ-4 מרכיבים, ולממשלה יכולה להיות שליטה רק על שניים מתוכם: הריבית הנמוכה שהיא המנוע העיקרי ברכישות המאסיביות נשלטת על ידי בנק ישראל ומושפעת מהחלטות הפד האמריקני, ועליית תשומות הבנייה נובעת מעליית מחירי התובלה העולמית. עם זאת ישנם שני תחומים שבהם הממשלה תנסה לטפל: הגדלת ההיצע וצינון הביקוש.

היעדים שהציגו השרים לשנים 2022-2025 הם: 300 אלף שיווקי קרקע מדינה, 500 אלף יחידות דיור מתוכנננות, 280 אלף התחלות בנייה ו-180 אלף עסקאות בקרקעות מדינה. לטענת השר אלקין, הממשלה החדשה כבר עומדת בקצב הנדרש כדי לעמוד ביעדים הללו, זאת על שהממשלות הקודמות עצרו את התהליכים הללו. "המדינה לא עמדה במה שבנו עליו מבחינת שיווקים, הרשויות לא רצו לשווק ובצדק. הצלחנו לשחרר את זה בגלל ההחלטה להשקיע בתשתיות תומכות בנייה. אנחנו מצליחים לחלץ הסכמי גג שהיו תקועים במשך שנה ושנתיים", אמר.

תחילה הציגו השרים את הצעדים הרבים שכבר פורסמו, חלקם אפילו בדרך לאישור סופי השבוע במסגרת התקציב וחוק ההסדרים, ולאחר מכן הגיעו ל-6 הצעדים החדשים שאמורים לייצר תוכנית שלמה להתמודדות עם משבר הדיור.

  1. השבת מס הרכישה ל-8% לצורך בלימת ביקושי המשקיעים: השרים הציגו נתונים שמראים כיצד השינויים במס הרכישה דוחפים משקיעים לשוק או גורמים להם להתרחק ממנו. מכיוון שהמשקיעים הם אלו שמובילים את עליות המחירים, בממשלה מבקשים להטיל עליהם מיסים שבתקווה יצננו את התלהבותם. בפעם האחרונה שהועלה מס הרכישה, בתקופתו של שר האוצר משה כחלון, הייתה התנפלות משמעותית של משקיעים בין היום שבו הוכרזה הכוונה ועד הרגע שבו הועלה המס באופן סופי. כשנשאלו השרים על כך הם הבהירו שינסו לקדם את הצעד הזה במהירות, וכבר היום תפרסם רשות המיסים את תזכיר החוק. התקווה היא לסיים את הליך האישור ב-10 הימים הקרובים.
  2. איסור על דירות Airbnb  במרכז הארץ לצורך הגדלת היצע בטווח המידי: לעומת מה שפורסם בעבר על כך ששימוש בדירות לצרכי Airbnb ימותן על ידי מיסוי גבוה, כעת הבהירו השרים שהם מתכננים צעד הרבה יותר משמעותי - איסור מוחלט על מתן שימוש חורג בדירות מגורים במרכז הארץ, ומניעת שימוש בדירות מגורים שאחסון מלונאי קבוע במרכז הארץ. המשמעות של הדבר היא שכל מי שמשתמש בדירת מגורים לצרכים אחרים, ביניהם משרדים, קליניקות, או לצרכי תיירות (Airbnb) ומקבל לשם כך אישור היתר חורג מהעירייה, יגלה בפעם הבאה שהוא יבוא לבקש את האישור כי אינו יכול להנפיק כזה. באוצר טוענים שישנן 13 אלף דירות מגורים שמשמשות ל-Airbnb ודירות רבות נוספות שמשמשות לצרכים אחרים, והם מקווים שתוך 4 וחצי שנים כל הדירות האלה יחזרו לשוק הדיור ויגדילו את ההיצע למגורים. גני ילדים ועסקים בקומת הקרקע יוחרגו מהחקיקה החדשה.
  3. הפחתת מס השבח ל-4 שנים לצורך עידוד בנייה בקרקע פרטית: מס השבח השולי על קרקע יופחת מ-47% ל-25% לבנייה במשך 4 שנים, ולאחריהן יעלה באופן מדורג בחזרה ל-47% במשך 4 שנים נוספות. המטרה היא לעודד בעלי קרקעות למכור את הקרקע שברשותם לשם בנייה ובכך להגדיל את הקרקעות לבנייה בצורה מהירה.
  4. המדינה תעודד פיצול דירות צמודות קרקע (בעיקר בתים פרטיים) לצורך הגדלת ההיצע בטווח הקצר. על ידי הוראת שעה שתהיה בתוקף למשך שנתיים יופחת היטל ההשבחה לדירות צמודות קרקע שיפוצלו לשיעור של 34% ותנתן תוספת של 45 מ"ר לבנייה לצורך פיצול הדירה, כל זאת לצורך השכרת הדירה או למגורי קרוב.
  5. קיצור הליכי תכנון ורישוי בבנייה לצורך האצת תהליך הקדם-בנייה: קידום מנגנון רישוי עצמי כפי שקיים כבר בחוק ההסדרים והרחבתו לתחומים נוספים (לבנייני משרדים ולכלל הערים לא באופן וולונטרי); ביטול ההקלות הכמותיות כפי שנמצא בחוק ההסדרים, מעבר לתב"ע נפחית, קידום מסלול תוכנית+היתר כפי שקיימת בחלופה לתמ"א של שקד, ויצירת מכוני רישוי לפי המודל הקיים בארה"ב.
  6. התחדשות עירונית בפריפריה: באוצר מבטיחים כ-180 מיליון שקלים לפרויקטי חלות של התחדשות עירונית בפריפריה, ושר השיכון הבהיר שינסו לאגד את פעילותם של משרד ההביטחון ומשרד הפנים בנושא, כך שהכסף שמגיע לשיפוץ דירות בפריפריה מסיבות שונות (בניית ממ"דים, שיפור לשם הגנה מרעידות אדמה) יאוחד לצורך התחדשות עירונית שמכילה גם את המטרות האלה. יוקם צוות פעולה לעידוד התחדשות עירונית בפריפריה.

הצעדים הללו מצטרפים לכל מה שאושר כבר, או בדרך לאישור, במסגרת העבודה על חוק ההסדרים והתקציב: השקעות של מיליארדים להאצת שוק הדיור (8 מיליארד לתשתיות, 5.5 מיליארד לכיתות לימוד, 5.4 מיליארד לפריפריה ועוד); תוכנית מחיר מטרה שאמורה להחליף את מחיר למשתכן עבור הזוגות הצעירים; הגדלת מכסת העובדים הזרים; קידום התחדשות עירונית והאצת פרוייקטים; שכירות ארוכת טווח; דיור ציבורי; חלופת שקד לתמ"א 38; הסבת משרדים למגורים; הגדלת הוועדות המחוזיות ועוד.

השרים הבהירו שהם רואים בכל אלו, יחד עם הצעדים החדשים, תוכנית שלמה שאמורה לשנות במהירות את תמונת המצב של שוק הדיור בישראל."התוכנית הזאת באה כתוכנית שלמה, פעם ראשונה שאנחנו מציעים תוכנית שלמה - אין צעד נפרד בתחום הפיסקלי, התכנוני או אפילו העובדים הזרים", טען השר ליברמן. "אנחנו מאמינים שהמסר הזה, שיוצא מכאן לכלל השוק, יסייע לצנן את השוק. אני לא מתנבא (בנוגע לתוצאות בפועל) אבל עשינו את המקסימום מבחינת היכולת של המדינה להשפיע על שוק הדיור.

"מה מבטיח שהתוכנית הזאת תעבור? יש כאן 3 שרים, שנוגעים לכל ההיבטים של הבנייה, ושלושת השרים עובדים באופן מתואם ומתוכנן ועשינו הפקת לקחים מהתוכניות הקודמות. יש פה את כל היסודות להניח שהתוכנית כן תעבור".

ולמרות האופטימיות השרים הבהירו כי הם לא יוכלו להבטיח לשנות את שוק הדיור ב-180 מעלות. "היעד שלנו היא לא להוריד מחירים אלא לעצור את העלייה", הזכירה השרה שקד, וליברמן ציין שוב שאת מחירי התובלה הימית, שזינקו במאות אחוזים בשנה האחרונה ומשפיעים ישירות על מחירי הדיור, הממשלה לא תוכל לעצור.