התפרצות הקורונה הולכת וגוברת וענף הבנייה הישראלי מצוי במגננה. מצד אחד הוא הוגדר, בצדק, כאחד מענפי המשק החיוניים, ומצד שני הוא נתון תחת חוסר וודאות המדיר שינה מעיניהם של יותר מרבע מיליון עובדים - הקבלנים, מנהלי הפרויקטים, מנהלי העבודה – וכמובן, הדיירים והרוכשים.

הדברים נכונים אף יותר כשמדובר בפרויקטים של התחדשות עירונית וחיזוק מבנים נגד רעידות אדמה (תמ"א 38), המתקיימים במקביל להמשך מגוריהם של הדיירים במקום. האם הקורונה תכה במהלומה ניצחת את תנופת ההתחדשות העירונית בישראל, או שמא הענף יצליח להתמודד עמה בהצלחה? ריכזנו עבורכם כמה תשובות לשאלות נפוצות.

האם העובדים בשטח מודעים ומתנהלים ע"פ הוראות משרד הבריאות?

משרד הבריאות העביר שורת הנחיות לציבור, ביניהן איסור התקהלות ואיסור יציאה מהבית אלא לצרכים חיוניים. חשוב שהגורמים האחראים באתרי בנייה (יזם, קבלן ראשי, מנהל פרויקט ומנהל עבודה) ידאגו כי העובדים עוברים הדרכות מסודרות, כולל לגבי התנהלותם מחוץ לשעות העבודה, וכי ניתנים להם התנאים הנאותים כדי שסביבת העבודה תהיה בטוחה.

האם האתר עלול להיות מושבת במקרה של עובד שנחשף לקורונה או חלה בה?

במידה שאחד העובדים יתגלה כמי שחלה בקורונה או שנחשף לנגיף, ואותו עובד הגיע לעבודה ונחשף לעובדים אחרים, אתר הבנייה יושבת באופן מיידי. העבודות יופסקו לאלתר, כל העובדים יוכנסו לבידוד (שידרוש גם תשלום דמי מחלה על ידי המעסיק), יהיה צורך בהחלפת הצוות, ומטבע הדברים התוצאה תהיה גם עיכוב בלוחות הזמנים.

מומלץ לשמור על צוות קבוע דווקא בפרויקטים מסוג תמ"א 38/1, בהם  הדיירים ממשיכים לגור בדירותיהם במקביל לביצוע העבודות. רצוי להימנע מעובדים מזדמנים/חד פעמיים, ולנסות שלא יהיו באתר עובדים בסיכון כגון עובדים מבוגרים או עם מחלות רקע קודמות כמו סרטן, סוכרת, או מחלות לב.

מגע עם הדיירים, כיצד להיזהר?

הממשק בין העובדים והדיירים בפרויקטי תמ"א 38/1 תדיר ורציף – ולעתים רבות יש גם דיירים מבוגרים וקשישים הנמצאים בקבוצת הסיכון הגדולה ביותר להיפגע מוירוס הקורונה. לכן, בכל מגע בין עובדים לדיירים יש לשמור על זהירות מרבית: ללא לחיצות יד, עם כפפות מגן, מסכות וחיטוי של הידיים.

בעת כניסה לדירה קיימת יש לנהוג ביתר זהירות, הן במפגש עם הדייר והן במגע עם אביזרים, ידיות, ורכוש הדיירים. כמובן שיש להנחות את העובדים להימנע מלהיכנס לדירה קיימת שלא לצורך ובוודאי שלא לעשות שימוש בחדרי השירותים והאמבטיה בדירות אלה.

האם צריך לחטא אזורים משותפים?

חשוב לחטא את האזורים המשותפים בהם עוברים גם פועלי הבניין וגם הדיירים. כדאי לשים לב למתגי החשמל, למעליות, למעקות, לאינטרקום, ולכל הידיות. בסוף יום העבודה רצוי לחטא את הנקודות הבעייתיות – וניתן לעשות זאת גם במהלך היום.  כאמור, יש לתדרך את העובדים בהתאם להנחיות ההיגיינה במשרד הבריאות.

מה עושים אם צריך לעצור והפרויקט בשלב קריטי?

בכל פרויקט של תמ"א 38/1 יש שלבים קריטיים שעלולים להוות סיכון בטיחותי אם לא יושלמו כראוי, כמו הפסקת העבודות בתהליך החלפת מהלך חדר מדרגות והותרת המבנה עם חדר מדרגות עם טפסנות או  עצירה לאחר חפירת יסודות בטרם יציקה. לא תמיד אפשר להימנע מהם, אך רצוי בתקופה הקרובה לדחות שלבי "אל-חזור" ככל שניתן. רצוי לעכב את העבודות בכמה חודשים אם ניתן לעשות זאת מבלי לפגוע משמעותית בלוחות הזמנים.

מה אם דיירים ידבקו בנגיף בשל העבודות? האם אם יכולים לתבוע?

לכאורה, מקרה של הידבקות הדיירים בנגיף מכוסה במסגרת הפוליסה לביטוח העבודות הקבלניות. יחד עם זאת, בפוליסה לביטוח אחריות כלפי צד שלישי קיימים שלושה חריגים עיקריים שיכולים לגרום לדחיית התביעה מצד חברת הביטוח: חריג זיהום, חריג רשלנות רבתי והגדרת מקרה הביטוח כנזק בלתי צפוי.

לאור שני החריגים האחרונים, אין לדעת כיצד ינהגו חברות הביטוח או בתי המשפט מול תביעה כזו.  כדאי להקפיד לאכוף את ההנחיות על הצד הטוב ביותר ולעשות כל שאתם יכולים בכדי למנוע מחברת הביטוח ובתי המשפט, במקרה של תביעה, להיתלות בחריגים אלה.

התפרצות נגיף הקורונה מטילה צל כבד של חוסר וודאות על כל המשק הישראלי, וקשה לדעת כיצד היא תסתיים. פרויקטים של תמ"א 38/1 הם פרויקטים מאתגרים גם בשגרה, ובתקופות חירום כאלה הם מאתגרים ביתר שאת. לצד כל ההנחיות הרלבנטיות – של משרד הבריאות ומשרד השיכון – אין כמו השכל הישר. קבלנים, יזמים ומנהלי עבודה שיקפידו על ההנחיות ביתר שאת – יפחיתו במידה ניכרת את הסיכון לכל המעורבים.

איציק סימון הוא המנכ"ל והבעלים של "איציק סימון סוכנות לביטוח"