מחירי כלי הרכב עוררו מחאה (צילום: AP)
המס פי 1.5 ממערב אירופה. ארכיון | צילום: AP

ההכנסה השנתית של המדינה ממיסוי על כלי רכב, באופן יחסי לכמות כלי הרכב, גבוהה דרמטית מאשר במערב אירופה. כך עולה ממחקר של יחידת המחקר הכלכלית של הכנסת. מהנתונים עולה כי סך ההכנסה השנתי מכלי רכב בישראל גבוה בשיעור של כ-47% מהממוצע באירופה. בסך הכל הרוויחה מדינת ישראל כ-30 מיליארד שקל ממיסוי בתחום הרכב.

ההכנסה השנתית ממיסוי על מרכיב ההוצאה הקבועה, בעיקר הכנסות ממס קנייה, גבוהות בישראל בשיעור של כ-46.1% לעומת אירופה. ההכנסה השנתית ממיסוי על מרכיב ההוצאה המשתנה, בעיקר מיסוי דלק, גבוה בישראל בשיעור של כ-47%.

במילים פשוטות, ממשלת ישראל מרוויחה על כל אזרח שיש לו רכב בממוצע פי 1.5 בערך מאשר מרוויחות ממשלות אחרות במערב אירופה. המחקר לקח בחשבון מיסוי על הרכב, על דלק ומע"מ, אך לא התחשב בהכנסות משווי שימוש, שנאמדות בכמה מיליארדי שקלים נוספים.

משלמים מס דומה על דלק, אבל נוסעים הרבה יותר

המחקר מציין כי רמת המיסוי על בלו על דלק בישראל דומה לרמה הממוצעת באירופה, אולם בישראל יש נסועה שנתית גבוהה יותר משמעותית מהממוצע באירופה, בעיקר בשל שימוש ניכר ברכבים צמודים, שבהם המעסיק משלם עבור הוצאות הדלק והעלות השולית של הנהג היא אפס, ובגלל העדר תחבורה ציבורית מפותחת בישראל.

על פי נתוני המחקר, ב-2010 הסתכמו הכנסות המדינה ממיסוי על רכב בישראל ביותר מ-30 מיליארד שקל, כולל מיסוי ודלק ומע"מ, אבל לא כולל הכנסות משווי שימוש, שנאמדות בכמה מיליארדי שקלים נוספים.

בענף הרכב מעריכים כי הנתונים, שמציג מחקר הכנסת, עשויים להביא להגדלת הלחץ על ישראל ב-OECD להקטין את נטל המס הישיר על כלי רכב. בנוסף, המחקר מציע מספר דרכים לצמצום המיסוי בתחום הרכב בישראל.