מחלבות תנובה, ארכיון (צילום: אתר תנובה, חדשות)
מחלבות תנובה | צילום: אתר תנובה, חדשות

עסקת הענק השנויה במחלוקת נחתמה הלילה: תנובה נמכרה לענקית המזון הסינית "ברייט פוד" תמורת שמונה מיליארד ו-600 מיליון שקלים. הסינים יקבלו 56% ממניות החברה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הסכם המכירה קובע בין השאר שבראש תנובה יעמוד יושב ראש סיני, אבל המנכ"ל ומרבית הדירקטוריון יישארו ישראלים. ההסכם כולל גם התחייבות לספק קודם כל את תצרוכת החלב בישראל, ורק אחר כך לייצא מוצרים לחו"ל.

קרן אייפקס הבינלאומית שרכשה את תנובה,לפני ארבע שנים הרוויחה מהמכירה הזו ארבעה מיליארד שקלים פטורים ממס בשל החקיקה הישראלית שפוטרת קרנות השקעה זרות מתשלום מס בישראל.

לפני מספר שבועות טסה לסין זהבית כהן, מנהלת קרן אייפקס ישראל, על מנת לקדם את המשא ומתן למכירת השליטה בענקית החלב לידי "ברייט פוד". במהלך ביקורם, נפגשו הסינים גם עם נציגי הקיבוצים - בעלי מניות נוספים בתנובה, וכן עם מאיר שמיר, שותפה של קרן אייפקס בגרעין השליטה בתנובה.

העסקה שסוכמה תניב רווח מהיר של מיליארדי שקלים לאייפקס, שרכשה את השליטה בקונצרן החלב מידי הקיבוצים והמושבים בתחילת 2008. אייפקס מחזיקה ב-56% ממניות תנובה, כשעמה בגרעין השליטה נמצאת "מבטח שמיר", שבשליטת מאיר שמיר, המחזיקה 21% מהחברה. יתר המניות מוחזקות בידי קיבוצים ומושבים.

יחימוביץ': "זו לא השקעה אלא ניצול"

"אייפקס" ומבטח שמיר רכשו את השליטה בקונצרן החלב בתחילת 2008, במחיר ששיקף לתנובה שווי חברה של כ-3.8 מיליארד שקל. מאז חילקה תנובה לבעלי המניות דיבידנדים בהיקף אדיר של 2.6 מיליארד שקל.

העסקה הזו מעוררת גם לא מעט ביקורת על דריסת הרגל הגדולה של מדינה זרה במשק הישראלי. "שום מדינה נורמלית אינה מפקידה את ביטחון המזון שלה ואת כל משק החלב שלה בידי סין או כל מעצמה זרה אחרת", אמרה הלילה ח"כ שלי יחימוביץ'. "זו לא השקעה אלא שאיבה, יניקה, ניצול והשתלטות".