אילוסטרציה (צילום: חדשות 2)
שיעור העוני בישראל - הגבוה ב-OECD | צילום: חדשות 2

עוד לפני הגזירות והקיצוצים - מדד אי השיוויון והפערים בישראל נראה עגום: ארגון ה-OECD חשף היום בדוח העוני ואי השיוויון שלו כי ישראל נמצאת בין המקומות הראשונים ואף מובילה במאבק על התואר המפוקפק - המדינה עם שיעור העניים הגבוה ביותר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

על פי הדוח, אי השוויון בין עניים לעשירים בישראל הינו בין הגבוהים במדינות ה-OECD, ושיעור העניים בישראל הינו הגבוה ביותר מבין המדינות החברות בארגון. בתוך הנתון הלא מעודד הזה ניתן לציין כי בין השנים 2007 ל-2010 נרשמה ירידה בשיעור העוני בקרב הקשישים (מגיל 65 ומעלה), אך בקרב בני נוער וילדים שיעור העוני ממשיך לעלות.

שיעור העניים בישראל עמד בשנת 2010 על 21% מקרב תושבי המדינה, בעוד ששיעור העוני במדינה בשנת 1995 היה קצת פחות מ-15%. בכך הופכת מדינת ישראל למדינה בעלת שיעור העוני הגבוהה ביותר. את החמישייה הראשונה חולקות איתנו מקסיקו, טורקיה, צ'ילה וארצות הברית. חמש המדינות עם שיעור העוני הנמוך ביותר בארגון הן צ'כיה, דנמרק, איסלנד, הונגריה ולוקסמבורג, עם שיעור עוני הנע בין 6% בצ'כיה ודנמרק ל-8% בהונגריה ולוקסמבורג. שיעור העוני הממוצע בקרב מדינות ה-OECD עמד בשנת 2010 על כ-11%.

בדוח נטען כי למשבר הכלכלי שפקד את העולם בשנים 2008-2009 הייתה השפעה מועטה יחסית על שיעור העוני בעולם, לפחות בשלביו הראשונים, התקופה בה בוצע המחקר. המדינות ששיעור העוני שלהם עלה בצורה הניכרת ביותר בעקבות המשבר היו סלובקיה, איטליה, ספרד וטורקיה.

ישראל מדורגת גם בחמישייה הראשונה במדד אי השיוויון

גם בגזרת אי השוויון בין העניים לעשירים הדוח לא מספק חדשות טובות עבור ישראל. מדד ג'יני שבוחן את אי השוויון בהכנסות בין עניים לעשירים מציב את ישראל בחמישייה הראשונה.

המדד מורכב מסקאלה שבין 0 ל-1 שבה 0 משמעותו כי ההכנסות בין כלל האוכלוסיה שוות ו-1 משמעותו שההכנסות מתרכזות בידי אדם בודד. ישראל זכתה לנתון של כ-0.37 על מדד ג'ני. מי שמקדימות את ישראל במדד הן צ'ילה, מקסיקו, טורקיה וארצות הברית, בהתאמה, בהן שיעור אי השיווין גדול עוד יותר. הממוצע במדינות ה-OECD עומד על קצת מעל ל-0.3.

דרושות לכ-21% מהאוכלוסייה. חבילות מזון ל (צילום: חדשות 2)
דרושות לכ-21% מהאוכלוסייה. חבילות מזון ל | צילום: חדשות 2

מי שמחפש בכל זאת נקודת אור יוכל להתנחם בנתון הבא - לפי הדוח, ישראל נמצאת בין המדינות הבודדות החברות בארגון שבהן נרשמה צמיחה בהכנסות של כלל משקי הבית במדינה, עשירים יותר או פחות. המחקר מתייחס לתקופה שבה המשבר הכלכלי העולמי היה בשיאו, עם זאת בדוח צויין כי במהלך אותה תקופה נרשמה ירידה בהיקף ההכנסה של השכירים, ועלייה בהיקף ההכנסה של העצמאים ורווחים משוק ההון.