ראש בראש? מבקר המדינה השופט יוסף שפירא הודיע היום על כוונתו לבחון את התקציב הדו-שנתי והלקחים במשרד האוצר לקראת הכנת התקציב הבא של מדינת ישראל. בין השאר יישקל במשרד המבקר לבדוק גם הסיבות שהובילו לגירעון העצום בקופת המדינה שעומד על כ-40 מיליארד שקלים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

ממשרדו של שפירא נמסר כי "המבקר יערוך בדיקה על הפקת הלקחים וגיבוש ההמלצות במשרד האוצר, ועל פי הצורך בגופים אחרים, בעקבות תקציב המדינה הדו-שנתי שהונהג בשנים האחרונות בישראל". את הבדיקה הזו יקיים המבקר בתקופה שבה נערכים במשרד האוצר ובמערכת הפוליטית לגיבוש תקציב המדינה.

המבקר שפירא החליט לפתוח בבדיקה במשרד האוצר בין היתר בעקבות פנייתו של חבר הכנסת החדש מטעם מפלגת העבודה, אראל מרגלית, שהגיש שאילתא על התנהלות האוצר וביקש מהמבקר לבדוק את הנושא.

הגירעון ב-2012 - כפול מהיעד

בחודש שעבר דיווח משרד האוצר כי הגירעון הממשלתי בשנת 2012 הסתכם בכ-39 מיליארד שקלים - יותר מכפול מהיעד שנקבע בתקציב. באוצר הודו כי הפער העצום בין יעד הגירעון לבין הנתון הממשי נובע מטעות משמעותית בתחזית ההכנסות. עקב הנהגת תקציב דו-שנתי, תחזית ההכנסות הוכנה כבר ברבעון השלישי של 2010.

באוצר ציינו עוד כי הסטייה נבעה בין היתר בשל הוצאות גבוהות מהמתוכנן בתקציב המקורי. ההוצאות העודפות הסתכמו ב-2.2 מיליארד שקלים. עם זאת הדגישו באוצר כי ההוצאות העודפות לא נבעו מחריגה מהיעד, אלא מביצוע חריג של הוצאות משרדי הממשלה. דוגמה בולטת לכך היא זו של תקציב הביטחון לשנת 2012, שעמד במקור על 52.5 מיליארד שקלים, אך הסתכם בסופו של דבר ביותר מ-62 מיליארד שקלים. 

הכנסות המדינה ממסים ישירים עלו בשנת 2012 ב-2.3%, ובמסים העקיפים חלה ירידה של 0.2% בהכנסות המדינה.