בנייה, דירות מגורים, בניינים (צילום: חדשות 2)
המחיר ממשיך לעלות, ארכיון | צילום: חדשות 2

הממשלה ממשיכה להצהיר כי בכוונתה להילחם ביוקר המחייה ובמחירי הדיור - אך נתונים שמפרסם היום (א') השמאי הממשלתי נראה כי בינתיים, זה לא ממש עובד. ברבעון האחרון של שנת 2013 נרשמת עלייה בשיעור של 0.7% במחיר הממוצע של דירת 4 חדרים במרבית הערים הגדולות בישראל, לצד עלייה במספר העסקאות שבוצעו - לעומת הרבעון שקדם לו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

במהלך השנה החולפת נרשמה עלייה בשיעור ממוצע של 4.6% - שיעור דומה לעליית המחירים שנרשמה בשנה שקדמה לה (שנת 2012). כך לדוגמא, בתל-אביב זינק מחיר דירת 4 חדרים ב-10% ב-2013 ל-2.75 מיליון שקל בממוצע. גם בהרצליה נרשמה עלייה חדה יחסית של 10% לרמה של כ-2.04 מיליון שקל בממוצע. מנגד, בירושלים נרשמה עלייה מינורית של 1% בלבד לרמה של כ-1.758 מיליון שקל. ירידות מחירים של 1%-2% נרשמו ברבעון הרביעי של 2013 בערים כפר סבא, מודיעין, נתניה, ראשון לציון ואילת.

במשרד השמאי הממשלתי מציינים כי הרבעון הנסקר, ובעיקר חודש דצמבר 2013, התאפיין בריבוי עסקאות יחסית לממוצע השנתי. מספר הדירות החדשות שנמכרו בדצמבר 2013 מצביע על עלייה של 30% מממוצע כמות העסקאות השנתית. ריבוי עסקאות ברבעון זה מעיד, בין היתר, על רצון הציבור לסיים עסקאות בטרם יכנס לתוקף תיקון 76 לחוק מיסוי מקרקעין, המצמצם את הפטורים במס לדירות מגורים.

אושרה מניעת העלאת ארנונה רטרואקטיבית

מחירי הדירות ממשיכים לזנק, אך לאלו שכבר רכשו נכס יש סיבה להתעודד. הממשלה אישרה הבוקר פה אחד את הצעת החוק שיזם אשר מבטלת את האפשרות להעלות רטרואקטיבית את מחיר ארנונה.

מטרת החוק החדש היא למנוע מצב של קביעה רטרואקטיבית של ארנונה כפי שהיה עד כה - דבר שיוצר חוסר ודאות בתכנון ההוצאות. על פי החוק המוצע יחויבו הרשויות המקומיות להקדים את בקשתם לשינוי בתעריפי הארנונה עד לחודש יולי של השנה הקודמת לשנת תקציב, ומשרדי הפנים והאוצר ישיבו לבקשה עד לחודש דצמבר של אותה שנה.