נתניהו והנגיד היוצא, סטנלי פישר (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)
פישר ונתניהו, היום | צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ

צמיחת המשק האטה, הדירות התייקרו, העודף בחשבון השוטף ירד, מדד המחירים לצרכן עלה והממשלה הוציאה יותר מהתקציב שנקבע - דוח בנק ישראל לשנת 2012 שהוגש הבוקר לנשיא המדינה שמעון פרס ולראש הממשלה בנימין נתניהו, חושף תמונה מדאיגה, אך גם היבטים חיוביים. מדובר בדוח האחרון של נגיד בנק ישראל סטנלי פישר שהודיע על פרישתו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הדוח נפתח עם כך שבשנת 2012 צמיחת המשק האטה ל-3.1%, האינפלציה עמדה על 1.6%, ואילו החשבון השוטף במאזן התשלומים היה קרוב לאיזון. "שיעור האבטלה נותר יציב ונמצא בשפל של 30 שנה, וגירעון הממשלה התרחב והגיע ל-4.2% תוצר", לשון הדוח. קצב הצמיחה של התוצר במשק הישראלי ירד השנה ל-3.1% לאחר צמיחה של 4.6% אשתקד, והיא איתנה מהצמיחה במרבית המדינות המפותחות, בהן ארה"ב ומדינות גוש האירו.

נתניהו ולפיד, ארכיון (צילום: פייסבוק כנסת)
לפיד ונתניהו | צילום: פייסבוק כנסת

לראשונה מ-2006: הממשלה חרגה מהתקציב

לראשונה מאז שנת 2006, הגירעון בתקציב הממשלה עלה מ-3.3% תוצר בשנת 2011 ל-4.2% תוצר בשנת 2012, גבוה מהתקרה שנקבעה בעת אישור התקציב. הוצאות הממשלה היו גדולות מהתקציב שנקבע, והיא אף הגדילה לעשות והתחייבה להוצאות נוספות בשנים הקרובות, מעבר לתקרת ההוצאות הקבועה בחוק.

כמו שרבים מאיתנו הרגישו, עליית מחירי הדירות התחדשה במחצית השנייה של 2012, ובמהלך השנה כולה הדירות התייקרו ריאלית ב-5%. עם זאת, מספר העסקאות והאשראי לדיור גדלו משמעותית, והפעילות, התעסוקה והשכר בענף הבנייה הוסיפו לגדול, אם כי בהתחלות הבנייה חלה האטה מסוימת. ענף הבנייה צמח השנה ב-4.3%, לאחר שבשנתיים האחרונות הוא צמח ב-9%. עוד נמסר כי רמת הפעילות הגיעה לשיא של עשור וכך גם המלאי של הדירות החדשות הפנויות למכירה אך מספר התחלות הבנייה ירד השנה.

דירות (צילום: חדשות 2)
שנת 2012: הדירות התייקרו | צילום: חדשות 2

יותר עוני בקרב הערבים והחרדים

בתחום התעסוקה נרשמו דווקא נתונים מעודדים: בשנה החולפת התרחבה התעסוקה במשק בשיעור של 3.4%, שיעור ההשתתפות המשיך לעלות ושיעור האבטלה התייצב. ההתמתנות בקצב הצמיחה במהלך השנה האחרונה התבטאה בעיקר בירידת הביקוש לעובדים חדשים, בצמצום ממוצע של שעות העבודה השבועיות במחצית השנייה של השנה וכן בעלייה מתונה בלבד של השכר למשרת שכיר. על פי הדוח, הגורם המשמעותי ביותר לגידול שיעור ההשתתפות בכוח העבודה הישראלי הוא דווקא העלייה ברמת ההשכלה של האוכלוסייה.

תמונת אילוסטרציה (צילום: AP, חדשות)
העוני גבר בקרב חרדים וערבים | צילום: AP, חדשות

"בשנת 2011 קו העוני הריאלי כמעט לא השתנה, ושיעורם של העניים מקרב משקי הבית נותר ללא שינוי", נכתב בדוח. עם זאת נמסר כי בקרב הערבים והחרדים, אוכלוסיות שבהן ממדי העוני גבוהים במיוחד, תחולת העוני גדלה.

פישר: "לדבר גם על העניים בחברה"

"הדוח מתאר משק שהיה בשנת 2012 טוב, אך פחות טוב מבשנים האחרונות. עמיתי מחו"ל היו שמחים מאד לקצב צמיחה כזה ואינם מבינים מדוע אנחנו מאוכזבים, אך אנחנו התרגלנו לקצב מהיר יותר", אמר הבוקר פרופ' פישר בעת הגשת הדוח לנשיא המדינה פרס. "ישנה בעיה בתקציב ובה צריכים לטפל לפני שתהיה גדולה מהרמה הנוכחית".

הוא גם פנה לשר האוצר יאיר לפיד ואמר כי הוא שמח לראות כי הוא לוקח בחשבון את בעיית הגרעון ומבין את עומקה. "מדברים היום הרבה על מעמד הביניים אך לא פחות חשוב, לדבר גם על העניים בחברה, וכיצד גם הם יכולים ליהנות מהצמיחה במשק", ציין.

רה"מ נתניהו: "נמשיך לנהל את זה כך"

ראש הממשלה בנימין נתניהו הודה לפרופ' פישר עם קבלת הדוח. "תודה על הדוחות ועל מה שעומד מאחוריהם - העבודה החשובה שלך והעבודה החשובה שלנו, במשותף, להקפיץ את כלכלת ישראל למרומי כלכלות המערב. אנחנו רואים מה קורה באירופה, וזה לא קרה פה כי ניהלנו באחריות את כלכלת ישראל בארבע השנים האחרונות. בזכות זה כלכלת ישראל מתמודדת טוב יותר מרוב מדינות המערב עם המשבר הכלכלי העולמי, ונמשיך לנהל את זה כך", ציין נתניהו.

פישר הודה לו, ואמר כי הדוח מתאר "מצב לא רע של המשק הישראלי". לדבריו, "יש דברים לתקן אבל בכל זאת צמחנו יותר מהר מכמעט כל מדינות ה-OECD".