בנק ישראל מטיל הערב פצצה בשוק הנדל"ן ומייקר דרמטית את המשכנתאות: המפקח על הבנקים רוני חזקיהו הוציא הערב, יחד עם החלטת הריבית, טיוטת הנחיות להתייעצות בנושא התפתחויות בסיכונים בגין הלוואות לדיור.

על פי התקנות החדשות, בהלוואות שמעל 800 אלף שקל בהן מרכיב הריבית המשתנה הוא לפחות 25% (כמעט כל ההלוואות החדשות בשוק) ושיעור המימון שנלקח הוא 60% ומעלה (הלוואות במינוף גבוה) -הבנק יצטרך להקצות הון של 100% במקום 35%. הנחייה דומה שניתנה בפברואר ריסקה את טרנד קבוצות הרכישה.

"זו החמרה משמעותית במימון המשכנתאות ומשמעותה ייקור של הריבית בלפחות אחוז שלם", אומר בנקאי בכיר. הקצאת הון של 100% משמעותה שהבנק יתייחס להלוואת משכנתא כאילו נתן אשראי עסקי ולא אשראי קמעונאי ויתמחר בהתאם את הריבית ללווה. ההנחייה לא תחול על הלוואות של זכאי משרד השיכון או על הלוואות הנמוכות מ-800 אלף שקל.

מתי יוצאת לפועל ההחלטה?

ההנחייה היא מיידית, ורלוונטית לכל נוטלי המשכנתאות מהיום ואילך. מי שלקח כבר משכנתא עד היום - אין ההחלטה נוגעת אליו.

מה תוכן ומשמעות הנחייה?

בפועל, לא הורה הנגיד על העלאת הריבית, כי אם על העלאה נקודתית של הריבית על חלק מהמשכנתאות. מי שלוקח הלוואת משכנתא הנאמדת בסכום הגבוה מ-800 אלף שקלים, לרכישת נכס שערכו הוא לפחות מיליון ו-300 אלף שקלים. מי שייקח את ההלוואה הזו, מורה הנגיד להעלות לו את הריבית בין חצי אחוז לאחוז שלם.

מדוע הנגיד מבצע את הצעד הזה?

הנגיד היוצא פרופ' סטנלי פישר (צילום: חדשות 2)
הנגיד פישר. מייקר המשכנתא | צילום: חדשות 2

ההוראה הזו של הנגיד מתבצעת בשל "חגיגת המשכנתאות" בשנתיים האחרונות במשק. זאת, בשל הריבית הנמוכה עליה שמר אותו הנגיד. הודות לריבית הנמוכה, לקחו עוד ועוד זוגות הלוואות לרכישת נכס, מבלי לקחת בחשבון שההחזר החודשי עלול לעלות פתאום באופן דרמטי. גם הבנקים לא העניקו לכך תשומת לב מספקת. במהלך הזה מבקש פישר לומר, כי הוא שם למעשה סוף ל"חגיגה".

מטרת המהלך היא לדאוג ליציבות של הבנקים - אך במקביל מנסה הנגיד להשיג הורדה של מחירי הנדל"ן בשוק: אם יהיה קשה יותר לקחת משכנתא, יירד הביקוש לדירות ואז מחירי הנדל"ן יירדו בהדרגה. בצעד הקודם שלו הנגיד לא הצליח - אולי בצעד הזה הוא יצליח.

בתוך כך, בנק ישראל הותיר הערב את ריבית הבסיס במשק לחודש נובמבר על 2%, בהתאם לתחזיות המוקדמות בשוק. בחודש שעבר הפתיע פישר כשהעלה את הריבית ב-0.25% בגלל העלייה במחירי הדיור, אולם מאז נחלש הדולר בכ-2% מול השקל ובשוק מעריכים כי ייסוף השקל הוא הגורם המרכזי שימנע מפישר מלהעלות שוב את הריבית.

רוצים לקבל עוד עדכונים שוטפים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק