הטילים האירנים שהועברו לעירק (ארכיון) (צילום: AP, חדשות)
מסחר ב-1.7 טריליון דולר עקב איומים | צילום: AP, חדשות

האיומים הביטחוניים החדשים בעולם גובים מחיר - וגבוה מאוד: מנתוני דוח של חברת הייעוץ הבינלאומית "פרוסט אנד סאליבן" שהושלם לאחרונה, נחשף אילו מדינות ברחבי העולם מוציאות הכי הרבה כסף על אמצעי ביטחון על מנת להתגונן מפני אותם איומים אפשריים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ארצות הברית היא בעלת ההוצאה הביטחונית הגדולה ביותר, עם השקעה של 260 מיליארד דולר ברכש בלבד ב-2013. בשנים הקרובות יהפכו גם יפן, גרמניה וערב הסעודית לשווקים אטרקטיביים לחברות ביטחוניות וצפויה גם דרישה מואצת למערכות הגנה מטילים במדינות אלו ובשווקים נוספים.

התחזקותן של צפון קוריאה, סין, רוסיה ואירן והפיכתן לאיום ממשי, מהווה גורם משמעותי להמשך הגידול בהוצאות ביטחוניות בחלק ממדינות המערב ב-5 השנים הקרובות. מדינות אלו הגדילו את כמות, טווח, דיוק ועוצמת מערכות הטילים שלהן, והעצימו גם את יכולותיהן הימיות - יכולות הנתפסות כאסטרטגיות.

260 מיליארד דולר בשנה על ביטחון בארה"ב (צילום: רויטרס)
260 מיליארד דולר בשנה על ביטחון בארה"ב | צילום: רויטרס

כתוצאה מכך, יפן, קוריאה הדרומית, אוסטרליה, טורקיה, כוויית, ערב הסעודית, איחוד האמירויות, ישראל, פולין, שוודיה ונורווגיה - מגבירות כולן את הצטיידותן במערכות הגנה מפני טילים, מערכות להגנת גבולות ואמצעי לחימה אחרים.

בסך הכל התקיים מסחר בשוק הביטחוני העולמי במהלך השנה החולפת בסכום עתק של 1.7 טריליון דולר. סך היקף הרכש הביטחוני כולו בעולם יעלה עד שנת 2018 ל-660 מיליארד דולר בשנה, גידול ממוצע של כ-1.9% בשנה.

התחום המבוקש ביותר: מערך הסייבר

תחום הסייבר ומערכות פיקוד ושליטה הינו התחום הגדול ביותר במונחי מכירות, עם היקף מכירות של כ-101 מיליארד דולר בשנת 2013 . התחום הצומח ביותר בשנים הקרובות יהיה תחום ה-CBRNE (מוצרים הקשורים בטכנולוגיות כימיות, ביולוגיות, רדיולוגיות, אטומיות וחומרי נפץ), הצפוי לגדול בשיעור של 4.6% בממוצע שנתי בהכנסות עד 2018.

דיווחי על מתקפת סייבר עולמית (צילום: אלביט מערכות)
התחום המבוקש ביותר. סייבר | צילום: אלביט מערכות


מנגד, ועל אף התגברות האיומים הפוטנציאליים, אי הבהירות הכלכלית בעולם, בעיקר בקרב מדינות מערביות המושפעות מהאטה הכלכלית בעולם, מונעת מרוב המדינות להגביר את הרכש כפי שהיו מעדיפות, ודורשת מהם לצמצם את היקף הרכש הצבאי.

בישראל הציגו בשנת 2013 שלוש החברות הביטחוניות הגדולות - אלביט מערכות, התעשייה האווירית ורפאל - צמיחה במכירותיהן. אלביט מערכות נותרה החברה הביטחונית הגדולה בישראל, עם מכירות ביטחוניות בהיקף של 2.9 מיליארד דולר.

מכירותיה הביטחוניות של התעשייה האווירית עמדו ב-2013 על 2.65 מיליארד דולר, ולחברה הכנסות נוספות בהיקף של כמעט מיליארד דולר ממכירות שאינן משויכות לתחום הביטחוני. מכירותיה של רפאל עמדו ב-2013 על כ-2 מיליארד דולר, עם צמיחה מרשימה של כ- 15% בהכנסות.