אחרי חמישה ימים של שביתה כללית במשק, ואחרי 12 שעות רצופות של דיון לילי, הגיעו הבוקר נציגי האוצר וההסתדרות לסיכום על הפסקת השביתה. שר האוצר יובל שטייניץ ויו"ר ההסתדרות עופר עיני כינסו הבוקר תדרוך עיתונאים והכריזו על פרטי ההסכם בין הצדדים, אותו העברנו בשידור חי כאן בחדשות 2 באינטרנט.

עיקרי ההבנות בין האוצר להסתדרות: 

• העלאת שכר עובדי הקבלן ב-400 שקלים, לסך של 4,500 שקלים בחודש.
• השוואת תנאי עובדי הקבלן לעובדים מן המניין במגזר הפרטי.
• הוספת קרן השתלמות.
• הגדלת ההפרשות לקרן הפנסיה.
• הוספת דמי הבראה.
• מתן שי לחג.
• סבסוד ארוחת צהריים.
• הוספת 120 פקחים מטעם משרד התמ"ת לאכיפת תנאי העבודה של העובדים.
• "שקט תעשייתי" של ההסתדרות - לא תוכל להעלות דרישות שכר בנושא עובדי הקבלן במשך 3 שנים.

הנושא העיקרי שעמד במחלוקת הוא משך הזמן של "שקט תעשייתי", כלומר פרק הזמן שבמהלכו תתחייב ההסתדרות שלא לשבות. האוצר דרש 4 שנים של "שקט תעשייתי", אך בסופו של דבר התקבל העיקרון של ההסתדרות, לפיו שקט תעשייתי יכול לחול רק על דרישות שכר, וזאת לתקופה של שלוש שנים. יו"ר ההסתדרות עופר עיני הבהיר כבר ביום שישי האחרון כי "המאבק על קליטת עובדי הקבלן לא הסתיים, הוא רק התחיל".

גם המחלוקת הנוספת שעלתה ביום חמישי בבוקר, הנוגעת למה שמכונה "עובדי כתף אל כתף", הגיעה לכדי פתרון: הצדדים הסכימו כי במקרה של עובדי קבלן שלא יוכרו כעובדים "כתף אל כתף" לאחר בחינת מעמדם על ידי ועדה פריטטית, לא ניתן יהיה להעסיק במקומם עובדי קבלן אחרים אם אלה יפוטרו. בשלב זה 300 עובדי קבלן יהפכו לעובדים מן המניין.

מפסיקים את השביתה. הבוקר במשרד האוצר (צילום: יוסי זילברמן, חדשות 2)
מפסיקים את השביתה. הבוקר במשרד האוצר | צילום: יוסי זילברמן, חדשות 2



המשמעות היא שההסתדרות והמדינה ימנעו את שיטת הדלת המסתובבת, במסגרתה מפטרים עובדי כוח אדם כל תשעה חודשים ומעסיקים אחרים במקומם כדי למנוע את העברתם להעסקה ישירה. שתי המחלוקות האלה "צצו" ביום חמישי בבוקר, לאחר שהצדדים כבר עמדו לחתום על ההסכם ולכנס מסיבת עיתונאים חגיגית. בסופו של דבר הפתרון הושג לאחר מו"מ מרתוני שהתקיים כל הלילה בין יו"ר ההסתדרות עופר עיני לשר האוצר יובל שטייניץ.

גם במשרד האוצר יכולים לדבר על הישג הבוקר: בסופו של יום, המשרד עמד בתוקף על עקרונותיו בעניין מניעת קליטתם של מרבית עובדי הקבלן במגזר הציבורי, כאשר העיקרון של "שיפור תנאים במקום קליטה" התקבל במובנים רבים. העובדים "כתף אל כתף" הם ממילא עובדי כוח אדם שאמורים היו לעבור להעסקה ישירה אחרי 9 חודשים עוד לפי חוק חברות כוח אדם שעבר בכנסת לפני כמה שנים.

על פי ההסכם, עובדי הניקיון והשמירה במגזר הציבורי יזכו לשכר של 4,500 שקל ברוטו, ובפעם הראשונה הם יוצמדו לתוספות השכר הניתנות לכלל עובדי המגזר הציבורי. מדובר בשיפור תנאים משמעותי יותר מזה שהציעה המדינה, הצעה שכללה תוספת של כ-25% על פני מספר שנים אך ללא הצמדה להסכמי השכר במגזר הציבורי. שיפור תנאיהם יכלול גם קרן השתלמות וקרן פנסיה עם הפרשות מוגדלות כבר מהיום הראשון לעבודה.

באשר למגזר הפרטי, ההסתדרות והמעסיקים הפרטיים גיבשו הסכם נפרד הכולל לא רק קליטה של עובדי "כתף אל כתף", אלא גם קליטה של עובדי ניקיון כעובדים מן המניין, כל עוד הם מועסקים ב-90% משרה לפחות וצברו 9 חודשי העסקה. כמו כן, נקבע כי יתר עובדי הקבלן, למשל עובדי שמירה, יזכו להשוואת תנאים לעובדים המקבילים להם ביותר במקום העבודה – כאשר ברירת המחדל היא השוואה לבעל המשכורת הנמוכה ביותר המועסק מן המניין.

זוהמה ברחובות. היום זה נגמר (öéìåí: אורי אברהמי)
זוהמה ברחובות. היום זה נגמר | öéìåí: אורי אברהמי

באוצר מרוצים מאוד מההסכם. "מחד מועלה שכרם של העובדים והזכויות שלהם יישמרו, אבל מצד שני המשק לא יוצף בעובדי קבלן", אמרו באוצר. בשלב זה 300 עובדי קבלן יהפכו לעובדים מן המניין. בנוסף, קיבל משרד האוצר מההסתדרות "שקט תעשייתי" של שלוש שנים, במהלכן היא לא תוכל לדרוש מן האוצר שינויים בהסכם.

בהתאחדות התעשיינים פרסמו אתמול את אומדן ההפסדים למשק מהשביתה. על פי ההתאחדות, היום הראשון לשביתה גרם להפסדים בהיקף של 800 מיליון שקל ואילו ביום השלישי של השביתה, הנזק למשק הסתכם כבר בכ-1.7 מיליארד שקל.

שטייניץ: "הסכם טוב מאוד"; עיני: "טיפלנו באוכלוסיה החלשה ביותר"

"בוקר טוב לעם ישראל, בוקר טוב לעובדי השירותים והניקיון ולידידי, יו"ר ההסתדרות עופר עיני", פתח שר האוצר את דבריו. "מגיע קרדיט גדול ליו"ר ההסתדרות שהעלה נושא חשוב לפני ארבעה חודשים, של עובדי השמירה והניקיון ואנחנו עושים תיקון גדול בזכות העלאת הנושא הזה".

"מדובר בהסכם טוב מאוד, ויש בו שיפור משמעותי לא רק של השכר, אלא גם של התנאים הסוציאליים של עובדי השמירה והניקיון - אם זה פנסיה, דמי הבראה, חיסכון לטווח ארוך כקרן השתלמות, מתנות לחגים, ארוחות מסובסדות והגברת האכיפה", המשיך שטייניץ. "אנחנו עושים תיקון היסטורי ומחזקים את העובדים החלשים. זה טוב, זה נכון, זה צודק וזה עידוד לעובדים החלשים - כי מי שעובד, מקבל. כדאי להתאמץ וכדאי לצאת לעבודה".

עיקרי ההבנות בין האוצר להסתדרות (צילום: חדשות 2)
עיקרי ההבנות בין האוצר להסתדרות | צילום: חדשות 2

"אני גאה שמדינת ישראל היא המדינה היחידה במערב בשלוש השנים האחרונות שעושה תיקון מהסוג הזה", הדגיש שטייניץ. "אנחנו היחידים בכל ה-OECD שמחזקים את העובדים במשבר הגלובלי הזה. אני גאה להיות שר אוצר שיכול לעשות תיקון שכזה, כמובן במסגרת התקציב. זה תיקון מושכל, סביר - אך משמעותי. בזכות הצמיחה הגבוהה אחרי המשבר ולאבטלה נמוכה התאפשר לנו לעשות את התיקון הזה".

"אני רוצה להודות ליו"ר ההסתדרות, הוא עקשן לא קטן", אמר בסיום שטייניץ. "היו לנו כמה ימים ולילות - היה בהחלט מעניין, אך בעיקר יעיל. כולם באו מרצון טוב ורגישות והבינו את החובה שלנו לשמור על הכלכלה והצמיחה במשק".

"אני רוצה בראש ובראשונה להודות לוועדי העובדים והעובדים המאורגנים שהלכו בפעם הראשונה למאבק של סולידריות למען העובדים החלשים", אמר מצדו יו"ר ההסתדרות עופר עיני. "אני רוצה להודות לעם ישראל שהבין את המצב והיה סבלן. תודה גם לשר האוצר, זה היה מאבק לא קל - שר האוצר היה עיקש, אבל לאורך כל המו"מ הוא גילה רגישות חברתית. המו"מ הזה לא היה מסתיים אילולא אותה רגישות חברתית".

"טיפלנו באוכלוסיה החלשה ביותר, שבאמת קשה לה", המשיך עיני. "שיפרנו את התנאים של האוכלוסיה החלשה, ובפעם הראשונה עובדי השמירה והניקיון צמודים להסכמי השכר של המגזר הציבורי. כך, שכל מאבק עתידי של המגזר הציבורי יחול גם על העובדים החלשים. נתנו למגזר הזה תקווה, ואני שמח שלא היינו צריכים את בית המשפט בהסכמה".

גם ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס היום להסכם שנחתם. "יו"ר ההסתדרות עיני ושר האוצר שטייניץ הגיעו להסכם חשוב שמשפר עד מאוד את תנאי העסקתם את עובדי הקבלן", אמר נתניהו בפתח ישיבת הממשלה. "זה הישג חשוב מאוד שמתקן ולו חלקית עוולות של עשרות שנים".

בהכנת הכתבה השתתפו יוסי זילברמן, עזרי עמרם, לילך סונין וקרן מרציאנו

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק