הייוצא יוצא לדרך. קידוח תמר (צילום: חדשות 2)
הייוצא יוצא לדרך. קידוח תמר | צילום: חדשות 2

ברוב של שניים מול חמישה, דחו היום (ב') שופטי בג"ץ את העתירה נגד החלטת הממשלה לייצא הגז הטבעי והבקשה להחזיר את הדיון לכנסת. הפסיקה נתנה למעשה אור ירוק לממשלה לבצע התכניות וההחלטה צפויה להיטיב בעיקר עם חברת "לוויתן", שתוכל להתחיל בייצוא.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בחודש יוני החליטה הממשלה להתיר ייצוא של גז טבעי בהיקף של עד 40% מכלל המאגר המצוי. היום קבע בג"ץ כי הממשלה תוכל לייצא גז ללא חקיקה בכנסת, והודיע כי נימוקי ההחלטה יפורסמו בשלב מאוחר יותר.

העתירה שהגישו ארגונים חברתיים יחד עם מספר חברי כנסת ובראשם יו"ר מפלגת העבודה שלי יחימוביץ', ביקשה למנוע את ייצוא הגז בטרם יתקיים תהליך חקיקה בכנסת. העותרים טענו כי אישור מסקנות ועדת צמח על מכסות יצוא הגז הטבעי צריך להיעשות בכנסת - ולא במסגרת הממשלה. זאת בשל החשיבות הפוליטית-כלכלית-חברתית העצומה של הנושא‎.‎‏ 

"אם ייגמר הגז בעוד 30 שנה - יש בקפריסין"

אתמול שמע באריכות הרכב מורחב של שבעה שופטים את טענות הצדדים. נציג המדינה בבג"ץ אמר כי "בקיץ 2015 לא יהיה מספיק גז למשק ממאגר 'תמר'. מאגר 'לוויתן' לא יהיה מוכן בזמן". נציג המדינה הוסיף כי "אם ייגמר הגז בעוד 30 שנה - יש בקפריסין".

בהרכב ישבו נשיא העליון אשר גרוניס, המשנה לנשיא מרים נאור, עדנה ארבל, אליקים רובינשטיין, סלים ג'ובראן, אסתר חיות ונעם סולברג. השופטים אישרו את החלטת הממשלה לשמור 60% מעתודות הגז שלה לשימושים פנימיים. המדינה, שעתודות הגז שלה צפויות להגיע בקרוב ל-900 מיליארד מ"ק (‏‏BCM‏), תשמור בידיה כמות גז של כ-540 מיליארד מ"ק.

מדובר בנתון נמוך יותר מזה שהומלץ על ידי ועדת צמח. הוועדה, בראשות מנכ"ל משרד האנרגיה והמים שאול צמח, המליצה בספטמבר שעבר לשמור 500 ‏BCM‏ ולייצא 450 ‏BCM‏, וזאת מתוך הנחה שעתודות הגז של ישראל יגיעו ל-950 ‏‏BCM‏. בנוסף, קובעת החלטת הממשלה כי יצוא הגז ממאגר תמר יותר רק לאחר שיובטחו צרכי המשק.