הריבית במשק שוב יורדת ומעודדת אותנו, הלקוחות בבנקים, להוציא את הכסף שלנו לשוק. אך האם זה מהלך משתלם? ומהם ההבדלים בין התשואה שנקבל על השקעה בסכום של עשרות אלפי שקלים, וכמה נידרש לשלם עבור הלוואה באותו סכום.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

המרוויחים העיקריים מהורדת הריבית הם אלה שישלמו קצת פחות בכל חודש על המשכנתא הקיימת, אבל החשש הוא שיותר אנשים ירוצו להשקיע בנדל"ן וימשיכו לנפח את מחירי הדיור. הריבית אמנם תתעדכן רק בסוף השבוע, אבל בבנקים עדכנו את התשואות לפיקדונות כבר היום.

כבר הבוקר נאמר לנו שהריבית שנקבל על הפקדה של 50 אלף שקלים תהיה 0.65% לשנה אחרי שנה, כלומר כ-325 שקלים בלבד. נציג מוקד ההפקדות בבנק נימק את התשואה הנמוכה בכך ש"הריביות במשק כרגע הן לא הכי גבוהות וזה בלשון המעטה".

הריבית על הפקדת 50 אלף השקלים תסתכם במאות שקלים בודדים, אך אם ניקח הלוואה עבור אותו סכום בדיוק, הריבית תהיה גבוהה במיוחד: באחד הבנקים אמרו לנו כי הריבית תהיה "פריים פלוס 6.1%", שהם כ-8.6%, כלומר כ-4,300 שקלים בשנה. כשביקשנו את אותה הלוואה מחברת אשראי, הריבית שדרשו מאתנו זינקה לפריים פלוס 6.5%, שהיא כ-9.38%.

מה ההסבר להפרשי הריביות החדים? "הכספים עוברים מפיקדונות או ממקומות עם סיכון נמוך מאוד למקומות עם קצת יותר סיכון אבל גם עם תשואה יותר גבוהה, כגון שוק הנדל"ן, קרנות נאמנות או השקעות בבורסה", הסביר אורי גרינפלד, כלכלן ראשי בבית ההשקעות "פסגות". הכסף הגדול מבחינת הבנקים נמצא בהפרש בין הריביות, ואנחנו - כלקוחות השבויים - נאלצים פשוט לשלם את החשבון.