חדר העסקאות בבורסה (תמונת AVI: גלעד שלמור, חדשות)
חדר העסקאות בבורסה | תמונת AVI: גלעד שלמור, חדשות

משקיעי הבורסה בת"א ממשיכים היום את המומנטום החיובי שהחל אתמול. לעליות החדות אתמול בתל אביב ובוול סטריט לאחר ההודעה על ההשקעה בבנק "סיטיגרופ" בארה"ב, נוספה הבוקר הודעת האוצר על תוכנית להתערבות ישירה בשוק ההון הישראלי. במסגרת התכנית יועמדו 11 מיליארד שקלים כהון וכערבויות למערכת הבנקאית ולהקמת קרנות השקעה שימחזרו חוב באגרות חוב קונצרניות.

לפני פתיחת המסחר בוול סטריט מתגברות העליות בשוק המקומי על רקע הציפייה לעליות גם מעבר לים, וזאת לאחר שהבנק הפדרלי הציג תוכנית חדשה לעידוד האשראי הצרכני בארה"ב שהיקפה כ-200 מיליארד דולרים, מהם 20 מיליארד יגיעו ממשרד האוצר, כחלק מכספי תוכנית החילוץ. על רקע אלה מציגים המדדים בבורסה בת"א עליות שערים חדות בהובלת מדד הבנקים, שמזנק ב-11.2%.

הבוקר נפתח המסחר בעיכוב קל, לאחר שהופעל שוב מנגנון "הפתיחה האנגלית", בשל מה שניתן הפעם לכנות כ"נסיבות חיוביות" דווקא: עליה חדה (ולא ירידה, כבדרך כלל) מ-2.5% בשערו של מדד המעו"ף התיאורטי בשלב הטרום-פתיחה הביאה לדחייה קלה בפתיחת המסחר.

תכנית האוצר: השקעה בשוק ההון

הצעדים שפורסמו אתמול לראשונה בחדשות 2, מהווים נדבך נוסף ל"תוכנית ההאצה" של משרד האוצר. התוכנית הכלכלית החדשה, המתווספת לתכנית שהוצגה בשבוע שעבר, מתיימרת הפעם לטפל בשוק ההון, כאמור. התכנית בינתיים לא כוללת את "רשת הביטחון" המפורסמת לקופות הגמל ולפנסיה, שעליה ידונו בכירי האוצר עם ראש הממשלה ביום רביעי.

רם בלינקוב, הממונה על אגף התקציבים במשרד האוצר, אמר היום בכנס שדרות כי "הגירעון התקציבי ב-2009 יגיע לסכום דו-ספרתי של מיליארדי שקלים". לדבריו, "אסור לתת בתקופה הזאת לגורמים פוליטיים ומקצועיים לנצל את המצב ולשפר עמדות". מנכ"ל משרד הרווחה אמר לבלניקוב כי "אף אחד לא הזמין אותנו לבדוק מהן ההשלכות החברתיות של המשבר כשבנו את התוכנית הכלכלית", וביקש: "אנא זמנו אותנו".

הנגיד פישר מעודד צמיחה

נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, הודיע אתמול על הורדה חדה של הריבית במשק לחודש דצמבר ב-0.5% לרמה של 2.5%, שפל היסטורי חסר תקדים. בנק ישראל הציג את הגורמים העיקריים להחלטתו ואומר כי חזרתה של האינפלציה לתוך יעד יציבות המחירים של 1% עד 3% ב-12 החודשים הקרובים, תורמת לחיזוק יכולתו של המשק להתמודד עם ההשלכות של המשבר הפיננסי העולמי, ובפעילות הריאלית.

בבנק ישראל מציינים כי הפחתת הריבית הנוכחית נועדה לתרום להוזלת עלות האשראי במשק ולחזק את יכולתו להתמודד עם ההאטה הצפויה בפעילות הכלכלית וההשלכות של המשבר הפיננסי העולמי.