תמונת מצב עגומה (אילוסטרציה) (צילום: עזרי עמרם, חדשות 2)
תמונת מצב עגומה (אילוסטרציה) | צילום: עזרי עמרם, חדשות 2

אנשים בעלי מוגבלות מתקשים להשתלב בשוק העבודה בשל ביורוקרטיה וחוסר תיאום - כך קבע מבקר המדינה יוסף שפירא בדוח המתפרסם היום (ד').  המבקר העריך כי המשק מאבד 5 מיליארד שקלים בשנה כתוצאה מהשילוב הלקוי של בעלי המוגבלויות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"ממצאי הביקורת מעלים תמונת מצב עגומה בכל הנוגע לשילובם של אנשים עם מוגבלות בתעסוקה, גם במגזר הציבורי וגם במגזר הפרטי", כתב המבקר בדוח. מהנתונים עולה, כי 460 אלף בני אדם בישראל הוכרו כבעלי מוגבלות על ידי הוועדות הרפואיות של המוסד לביטוח לאומי, מתוכם כ-250 אלף זכאים לקצבת נכות כללית או קצבת נכות מעבודה.

המבקר ציין כי קיימים פערים ניכרים בין אוכלוסיית האנשים עם מוגבלות בישראל ובין האוכלוסייה הכללית. לפי הנתונים לשנת 2011, שיעור העסקתם של בעלי המוגבלויות נמוך ועומד על 51%, זאת לעומת שיעור תעסוקה של 74% בקרב האוכלוסייה ללא מוגבלות. שיעור התעסוקה בקרב אנשים עם מוגבלות חמורה נמוך אף יותר - כ-34%.

"חוששים להגיע מפאת האכזבה" (צילום: AP)
בעלי המוגבלויות נתקלים בסבך בירוקרטי (אי | צילום: AP

76% לא מקבלים שירותי שיקום תעסקותי

"76% מקרב האנשים עם מוגבלות, הכשירים רפואית לשיקום תעסוקתי כלשהו, לא קיבלו שירותי שיקום תעסוקתי, אף שרבים מהם היו יכולים להיעזר בשירותים אלה כדי להשתלב בעבודה", ציין שפירא. "השינויים שחלים בתחום זה הם מצומצמים ומתבצעים באיטיות".

לדברי המבקר, אדם עם מוגבלות המנסה להשתלב בתעסוקה ניצב מול סבך ביורוקרטי - משרדי ממשלה ומוסדות רבים, ובעיקר משרד הרווחה, משרד הכלכלה והמוסד לביטוח לאומי, אחראים למתן שירותי שילוב תעסוקתי. "גופים אלו פועלים באופן עצמאי, ללא תיאום מוקדם וללא הסדרת העבודה ביניהם, בנקודות ההשקה ביניהם מתגלעות מחלוקות בין ארגוניות רבות, עד כדי כפילות ובזבוז משאבים", כתב שפירא.

מבקר המדינה מציין עוד בדוח כי גם במגזר הציבורי, שאמור להיות "החלוץ לפני המחנה" בהעסקת אנשים עם מוגבלות, תמונת המצב עגומה, וקבע כי גם בשירות המדינה לא משולבים מספיק אנשים בעלי מוגבלויות.

שפירא סיכם כי "שיקום תעסוקתי מוצלח יכול להקנות לאנשים עם מוגבלות עצמאות, לאפשר להם לחיות בכבוד ואף לתרום לכלכלת המדינה. מנגד - היעדר טיפול או טיפול לקוי באנשים עם מוגבלות עלול להקשות על שילובם בחברה ובתעסוקה ולהנציח את תלותם במדינה".