אתם בוודאי מכירים את השם: ענבל אור, מלכת קבוצות הרכישה - קבוצות קונים שמוזילות את מחירי הדירות, או כך לפחות הם טוענים. מצד אחד, אור היא מטאור נדל"ני, אישה צעירה שהתחילה בלי כלום ובנתה קריירה מפוארת בכוחות עצמה, ומצד שני - הקונים מתלוננים על פער בין ההבטחות למציאות, פער של מאות אלפי שקלים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

שנים שגבעת עמל ב', בצפון הישן של תל אביב, קוסמת ליזמים. עם שכונת בבלי מצד אחד ומגדלי YOO מצד שני, יזמים רבים ניסו לשים את ידם על פיסת הקרקע היקרה. אבל ענבל אור זכתה באופציה לרכישת המגרש ברבע מיליארד שקלים, ואחרי שנים של ניסיונות רק היא הצליחה לשכנע את הדיירים הותיקים לעזוב את המקום.

שבע המשפחות שיושבות על הקרקע יקבלו ביחד 100 מיליון שקלים. מיד לאחר מכן - היא החלה לשווק את פרויקט היוקרה שנושא את שמה. "אחרי, זה מה שיזכרו, זאת המצבה שלי. אני גאה בפרויקט, הוא משהו שאני בניתי". אור אומרת כי היא פועלת עם הון עצמי לקניית הקרקע, ללא הלוואות לפרויקט שעלותו הכוללת מעל מיליארד שקל.

ההתחלה: בגיל 27, בלי הון עצמי או עזרה

אז מאיפה יש סכום כזה לבחורה בת 36? אז לא בדיוק יש לה - אם לא תמכור מספיק דירות לא תצליח לממן את רכישת הקרקע והבניין לא יוקם. בשיטה הזאת, רכישת אופציה לבניית מגרשים, החלה ענבל בגיל 27, ללא הון עצמי, להקים קבוצות רכישה ולהבטיח למכור דירות במחיר שנמוך ברבע ממחיר השוק.

הפרויקט החדש של אור בתל אביב (צילום: חדשות 2)
הפרויקט החדש של אור בתל אביב | צילום: חדשות 2

אור טוענת כי היא אחראית על לא פחות מ-27 פרויקטים בגוש דן, שמונה מהם כבר אוכלסו. יש לה תכנית ברדיו אזורי בת"א, עוד צעד בדרך להפוך אותה לאייקון נדל"ן. ממשרד מפואר במגדלי עזריאלי היא בונה את התדמית שלה כמומחית לתחום - והיא עושה את זה לא רע בכלל. מאחורי הפרויקטים עומדים אנשים, שבשביל לקנות דירה משקיעים את חסכונות חייהם.

ניגשנו לדיירים ושאלנו אותם, האם באמת הכל ורוד? אחד הקונים שרכש דירה בת"א אומר כי הוא קיבל את הדירה בשלוש שנות איחור, והמחיר הסופי היה גבוה ממה שסוכם בתחילה. רוכש אחר אומר כי נתבקש להוסיף יותר מ-300 אלף שקלים על המחיר שהוצא לו בהתחלה. בחוזה הרכישה אור מוגנת: החוזה לא כולל זמן מסירה מוגדר או מחיר סופי, אבל הרוכשים חשבו שהתאריך שנאמר להם בעל פה על ידי הסוכן של אור הוא מחייב.

"כל תל אביב תהיה שלי"

בקבוצת רכישה אחרת בת"א, חמש שנים אחרי שהקונים שילמו ממיטב כספם ושום דבר לא זז בשטח. ראוי לציין שעיכובים ושינויים במחיר יש בחלק ניכר בקבוצות הרכישה. אולי בגלל זה בפרויקט אור בבלי היא מתחייבת לתאריך אכלוס סופי.

אור עם סוכני המכירות שלה (צילום: חדשות 2)
אור עם סוכני המכירות שלה | צילום: חדשות 2

הסכסוך המתוקשר ביותר של אור היה עם פנינה רוזנבלום, שם קנתה אור אופציה לקניית ביתה המפואר ברמת גן. העסקה לא יצאה לפועל, ושתי הנשים החלו להתקוטט על חצי מיליון השקלים ששילמה אור על האופציה. הסכסוך הסתיים השבוע, כשרוזנבלום אומרת שאור מזכירה לה דווקא את עצמה שהייתה בגילה.

אור התבגרה ולמדה מטעויות. היום היא בעלת הבית של כל פרויקט. "כל אלה שלא הצליחו וקשה להם או שמסתכלים על בחורה צעירה שעשתה הכל בעשר אצבעות אומרים שקפצתי מעל הפופיק. אני עשיתי בית ספר להרבה יזמים ותיקים בשוק. אני התחלתי לאט וגדלתי, אני מאחלת שכל תל אביב תהיה שלי וכל אלה שחושבים עלי דברים רעים יאכלו את הכובע".

תגובות:


בתגובה לטענות שהועלו בכתבה ביקשה ענבל אור להגיב. לגבי פרוייקט בבלי: "האופציה על הקרקע קיימת לזמן מספיק ולקבוצה האַיתנות והיכולת לגייס את ה-הון הנדרש למימוש הפרויקט. לגבי פרוייקט שינקין: כל הטענות לגבי "שינקין 80" אינן רלוונטיות לענבל אור. הקבוצה התאגדה בספטמבר 06 בעוד שאור נקשרה עם הקבוצה רק בינואר 07. אין סעיף אחד בהתקשרות בין הרוכשים לבין אור סיטי שהופר. התוספות הכספיות מקורן בהצמדות של הסכומים למדדים. בנוגע לפרויקט אור על הפארק: אור הציעה לאסיפה הכללית מספר הצעות של קבלני ביצוע מהמובילים והמנוסים בישראל. הקבוצה לא קיבלה את הצעותיה וכל עיכוב או תוספת תשלום נבעו מבחירותיה של הקבוצה.

לגבי הבניין ברחוב הושע: הפרויקט הועבר לניהולה של אור רק בסוף 2011. מרגע כניסתה, הפרויקט זכה להתקדמות מהירה. המבנה שצולם אכן עומד על תילו וטרם נהרס, שאם לא כן היה נגרע מחברי הקבוצה פוטנציאל לזכויות בניה משמעותיות, שעשויות להתווסף לו מכח תמ"א 38. כמובן שאור לא הבטיחה לחברי קבוצת הרכישה איכלוס בשנת 2010. לגבי סוכן המכירות שעבד אצלה ותבע אותה: בא כוחה של ענבל הוחתם על מסמך שאינו משקף את שסוכם. משהובאו הדברים לפתחו של בית המשפט, הורה כבוד השופט אורן שגב "על עיכוב ביצוע פסק הדין שניתן ביום 23.1.13".