האם המלחמה באוקראינה מקרבת את איראן לקראת חזרה להסכם הגרעין? בחודשים האחרונים, מאז החלה הפלישה הרוסית, מדינות המערב פועלות כדי לקדם אמברגו על יבוא הנפט מרוסיה. בעוד שאחת המטרות המרכזיות של ארה"ב, בריטניה ומדינות האיחוד האירופי היא להביא לידי פגיעה כלכלית חריפה ברוסיה באמצעות הפסקת יבוא הנפט ממנה – בתקופה האחרונה ניכר שהפעולות של אותן מדינות מביאות דווקא לידי תוצאה הפוכה.

על רקע הכוונה להטיל עיצומים על הנפט הרוסי ירד לאחרונה מחירו בשיעור ניכר ביחס למחירו בימים שלפני המלחמה. בשל כך, רבות מהמדינות שאינן מוכנות להתיישר עם הסנקציות הכבדות שהמערב מטיל, ובראשן סין והודו, החלו בזמן האחרון לרכוש כמויות עצומות של נפט מרוסיה – תוך שהן נהנות ממחירים אטרקטיביים במיוחד. הנפגעת המרכזית מהמגמה היא איראן, מדינה מבודדת נוספת הסובלת מכמות גדולה של סנקציות נגדה ונגד משק הנפט שלה.

מתקן נפט ברוסיה (צילום: רויטרס)
מתקן נפט ברוסיה | צילום: רויטרס

בתקופה האחרונה דווח כי סין והודו החלו לרכוש כמויות נפט עצומות מרוסיה במטרה להגדיל את מלאי החירום שלהן, תוך ניצול מחירו הנמוך בשל המלחמה והסנקציות שהוטלו על מוסקווה. בשנתיים האחרונות הרבתה סין לרכוש כמויות גדולות של הנפט האיראני, שהפך זול בעקבות הסנקציות של ארה"ב לאחר נסיגת הנשיא לשעבר טראמפ מהסכם הגרעין והפעלת משטר ה"מקסימום לחץ" נגד טהראן.

איראן ורוסיה, שתי בעלות ברית חשובות שרק בשבוע שעבר חתמו על שורה של הסכמי שיתוף פעולה בתחומי הבנקאות, המסחר והטכנולוגיה – הפכו בעקבות המלחמה ליריבות של ממש בתחום הסחר בנפט. איראן, יצואנית נפט גדולה בימים כתיקונם, נהנתה בשנים האחרונות מהיקפי מכירה גדולים לסין ולמדינות אחרות שאינן משתתפות בעיצומים האמריקניים נגדה, בדיוק בשל תופעה דומה: מחיר הנפט שאיראן מפיקה נמוך ביחס למקובל בשוק.

מכלית הנפט האיראנית אדריאן דריה (צילום: רויטרס)
מכלית הנפט האיראנית אדריאן דריה | צילום: רויטרס

כעת, הסנקציות נגד רוסיה הופכות את הנפט של רוסיה לזול ולאטרקטיבי במיוחד עבור אותן מדינות – ואילו הנפט של איראן זוכה לתחרות גדולה, שמביאה לפגיעה של ממש ברווחיותו. רוסיה מייצרת כמויות נפט גדולות בהרבה מאיראן, ונחשבת ליצואנית הנפט השנייה בגודלה בעולם אחרי ערב הסעודית. בימים אלה מדינות האיחוד האירופי מנסות להגיע להסכמות על החלטה לאסור לייבא נפט מרוסיה.

"המצב מקדם את החזרה להסכם הגרעין"

על רקע ההתפתחויות האחרונות בשוק הנפט והפגיעה הקשה בהכנסות של איראן ממכירתו, מתחזקות ההערכות כי הדבר עשוי לקרב את טהראן להסכים לחזור להסכם הגרעין. שיחות וינה נעצרו הלכה למעשה כבר לפני יותר מחודשיים, ובתקופה האחרונה גוברת ההערכה כי איראן והמעצמות לא יצליחו להגיע להסכמות בנוגע לחזרה להסכם – לאחר יותר משנה של דיונים.

עד תחילת המלחמה נהנתה איראן מקלף חזק במשא ומתן מול המעצמות, מפני שלכאורה לא הזדקקה לחזור להסכם ולהביא לביטול הסנקציות, מכיוון שהמשיכה למכור נפט לצרכנים רבים ברחבי העולם. כעת, עם הפגיעה הקשה בשוק הסיני ושווקים נוספים, ייתכן שהדבר יעודד את האיראנים לפעול ולקדם את החזרה להסכם. מומחים ואנליסטים שונים מעריכים כי מאז החלה המלחמה חלה צניחה של ממש ביצוא הנפט מאיראן לסין, ומנגד חל זינוק במכירות הנפט של רוסיה אליה.

הנשיא פוטין ונשיא סין (צילום: Reuters)
צילום: Reuters
פגישת המעצמות עם אירן בשיחות הגרעין בווינה (צילום: רויטרס, רויטרס_)
צילום: רויטרס, רויטרס_

מאז תחילת המלחמה בסוף חודש פברואר רכשו הסינים נפט רוסי בעלות של יותר מ-7.5 מיליארד דולר. במקביל, מכירת הנפט של איראן לסין צנחה ביותר מרבע, ולפי חלק מההערכות אף צנחה בשליש.

"רוסיה מציעה לסין חביות נפט זולות יותר מאלה שמציעה איראן, והרכישה ממנה עדיין לא מציבה את הקונים בסכנה של סנקציות משניות מצד ארה"ב", אומרים מומחים בתחום ל-CNN. "גלגל ההצלה היחיד שהיה לכלכלה האיראנית בתקופה האחרונה עבר לרוסיה", הם מוסיפים. "סין הייתה המדינה שהחזיקה את איראן מעל פני המים".

רק בחודש האחרון אמר שר הנפט האיראני ג'וואד אווג'י כי הנפט של איראן "ממשיך להימכר במחיר טוב". לדבריו, בתקופה האחרונה "נפתחו שווקים חדשים עבור איראן". חבר באיגוד יצואני הנפט, הגז והתעשיות הפטרוכימיות של איראן התייחס לדברים לאחרונה ואמר: "אנו יכולים כבר לקבוע בוודאות: רוסיה לקחה את הנתח שלנו בשוק". עוד הוסיף ואמר כי הסיטואציה "מאפשרת את ההזדמנות הטובה ביותר לחזרתה של איראן להסכם הגרעין".

נציגים מאיחוד האמירויות מבקרים באיראן (צילום: reuters)
מקיימות קשרי סחר ענפים. נציגים מאיחוד האמירויות מבקרים באיראן | צילום: reuters

בשבוע שעבר דווח כי נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הכריע סופית להשאיר את משמרות המהפכה ברשימת ארגוני הטרור הזרים – דבר שעל פי הדיווחים היה דרישה מכרעת של טהראן בתמורה לחזרתה להסכם הגרעין. לאחר פרסום החלטת הנשיא, מיהר שר החוץ האיראני חוסין אמיר עבדאללהיאן לומר כי מדובר ב"נושא שולי", ואין ההחלטה מהווה מבחינתה של איראן סיבה להפסיק את השיחות ולוותר על אפשרות של חזרה להסכם.

עוד לפני כן דווח כי האמריקנים העבירו לאיראנים מסרים ולפיהם לא יסכימו להסיר את משמרות המהפכה מהרשימה השחורה כעת, אך יהיו נכונים לעשות זאת בהמשך – לאחר שיסכימו על חזרה להסכם. על פי הדיווח הזה, שפורסם בעקבות ביקור השליח האירופי לשיחות בטהראן, האיראנים לא דחו את הדברים, והביעו נכונות לדון בכך. קשה לדעת אם סוגיית הנפט היא שהביאה את ביידן להכריע כפי שהכריע, אך ניכר כי דווקא בתקופה האחרונה גוברים האיתותים מטהראן בנוגע לרצונה להגיע להסכמות.