הבורסה בניו יורק, ארכיון (צילום: רויטרס)
הבורסה בניו יורק | צילום: רויטרס

למרות אישורה הסופי של תכנית החילוץ האמריקנית בבית הנבחרים, האווירה בארה"ב רוויה בחוסר ודאות וחוסר אמון במערכת הכלכלית והפוליטית.

בישראל, לעומת זאת, קיימות הערכות שונות לגבי יום המסחר הצפוי הבוקר. מחד, אופטימיות ותקווה מתכנית ההצלה האמריקנית, ומאידך חשש מפני העובדה שהבורסה בניו יורק נסגרה בירידות שערים חרף אישור התכנית.

בבנק ישראל ובמשרד האוצר חוששים מהשפעת ירידות השערים בניו יורק גם על הבורסה בת"א, ובמקביל בודקים את מצבם הכספי של ה"טייקונים" הישראלים הגדולים במשק, כמו יצחק תשובה ולב לבייב, שלקחו הלוואות רבות ומחזיקים בנכסים רבים שאיבדו מערכם. כעת, חוששים בבנק ישראל, שאותם "טייקונים" יתקשו להחזיר חלק מההלוואות שלהם.

בהקשר הזה, הרגיע בסוף השבוע יו"ר הליכוד ושר האוצר לשעבר בנימין נתניהו בריאיון מיוחד ל"אולפן שישי" של חדשות 2, באומרו כי "המצב בישראל כיום טוב הרבה יותר מכלכלות רוב העולם".

בעקבות המשבר הפיננסי הנוכחי, נתניהו הסביר כי "לא כל העתיד שלנו תקוע בוול סטריט, אנחנו יכולים לצאת מהמשבר הזה אם נפעל נכון". בנוגע לתקופת השיטה הקפיטליסטית לאור ההתערבות של ממשלת ארה"ב בחילוץ מוסדות פיננסים, אמר נתניהו כי "הממשלה יכולה להתערב רק אם היא חזקה".

כלכלני בנק הפועלים ובנק לאומי התייחסו בסוף השבוע לשוק ההון בישראל. בסקירתם השבועית העריכו כלכלני בנק הפועלים, כי כל זמן שלא יחול מפנה במצבו של המשק האמריקני, שישנה את מגמת ההאטה שנרשמת בחודשים האחרונים, ישפיע הדבר על כלל השווקים, כולל על השוק המקומי.

להערכת כלכלני בנק לאומי "תוצאותיו של המשבר רחוקות מלהסתיים והיציאה מהמיתון לא תבוא מפעולה חד פעמית של הממשל. בנוסף, יארך זמן עד שאמון המשקיעים יחזור, דבר שיקשה על השוק להתרומם". בלאומי הוסיפו כי "חוקי הכלכלה לא יהיו הגורם המכריע בהתנהגות השווקים והאלמנט הפסיכולוגי יקבל משנה חשיבות".