ירון זליכה (ארכיון) (צילום: חדשות)
ירון זליכה (ארכיון) | צילום: חדשות

המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, דינה זילבר קבעה שירון זליכה לא יוכל לכהן כיו"ר הוועדה לבחינת יוקר המחיה ששר האוצר כחלון רצה להקים בעקבות גל ההתייקרויות. הסיבה, כך פורסם היום (חמישי) לראשונה בגלי צה"ל - ניגוד עניינים של זליכה בשל העסקתו כיועץ ליו"ר ההסתדרות ולשתי חברות קמעונאיות גדולות. בריאיון זמן קצר לאחר הפרסום טען זליכה: "אעתור לבג"ץ נגד ההחלטה לפסול אותי".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"פרופ' זליכה נמצא בחשש לניגוד עניינים בין חלקים שונים בעבודתו כיועץ כלכלי לבין נושאים מרכזיים שונים שיידונו בוועדה", קבעה זילבר. "בנסיבות אלו, כאשר תחום המזון צפוי להיוותר בוודאות תחום מרכזי בו עתידה לעסוק הוועדה. וכאשר כלל לא ברור מהם התחומים האחרים בהם תעסוק הוועדה, אם וכאשר יגובש המנדט החדש לפעולתה, נראה כי ממילא החשש לניגוד עניינים מוסיף להתקיים בעוצמה גבוהה".

"לא ייתכן שמי שמגנה על מונופולים יכולה להיבחר לתפקיד הממונה על ההגבלים ואילו אני, אביר איכות השלטון, לא יכול להילחם במונופולים", אמר זליכה בריאיון לרשת ב'. " אין לי ספק שכחלון תומך בי. המאבק הזה בנפשי. ההון שלטון אוכל כאן כל חלקה טובה".

ואכן, שר האוצר כחלון כתב בעמוד הטוויטר שלו שהוא תומך בזליכה. "הרצון שלי למנות את פרופ' ירון זליכה לראשות הוועדה לבחינת יוקר המחיה לא השתנה", כתב כחלון. "הוא מהאנשים המתאימים ביותר לעמוד בראש הוועדה בזכות נסיונו המקצועי. כמובן שאכבד את חוות הדעת המשפטית בנושא מינויו. בשיחה עם פרופ' זליכה הוא יידע אותי שבכוונתו לפנות לבג"ץ. אשמח במידה וההחלטה תשתנה".

בשבוע שעבר הודיעו שר האוצר משה כחלון ושר הכלכלה אלי כהן שבעקבות גל העליות במחירי המזון ובתעריפי החשמל והמים, תוקם ועדה שתדון בצעדים אפשריים להורדת יוקר המחייה. בראש הוועדה, כך תכננו השניים, היה אמור לעמוד פרופסור ירון זליכה. הוועדה הייתה צפויה לדון ברפורמות אפשריות, בייעול השירותים הממשלתיים, בצמצום הבירוקרטיה והרגולציה וזאת לצד השקעה בחדשנות.

דינה זילבר , לשעבר המשנה ליועמ"ש (צילום: Miriam Alster/Flash90, חדשות)
דינה זילבר (ארכיון) | צילום: Miriam Alster/Flash90, חדשות

אתמול פורסם בחדשות Online לראשונה כי שר האוצר החליט לוותר על העלאת המס על פחם שתוכננה ל-2019 על מנת לצמצם את ההתייקרות המתוכננת. המדינה הייתה אמורה לקבל כ-300 מיליון שקלים מהעלאת המס, שעיקרו היה מוטל על חברת החשמל.

בעקבות ההחלטה של כחלון, המדינה מוותרת על הכנסות אלה לחברת החשמל והכסף ישמש לצמצום ההתייקרות המתוכננת של החשמל. בנוסף, חברת חשמל אמורה לקבל במסגרת תביעה משפטית שניהלה נגד חברת סימנס העולמית סכום של כ-400 מיליון שקלים. הסכום שחברת החשמל תקבל מהתביעה הזאת, בתוספת ויתור המדינה על הכנסות מפחם, אמורים לצמצם את התייקרות החשמל בחצי, וההערכות הן שהתעריף יעלה בכ-3% ולא בכ-6.5% כפי שתוכנן בתחילה.

משה כחלון (ארכיון) (צילום: פלאש 90, חדשות)
משה כחלון (ארכיון) | צילום: פלאש 90, חדשות

משרד האוצר גם בוחן אפשרות לבטל מכסים על שורת חומרי גלם המשמרים את אסם לייצור מוצריה בישראל. בעקבות זאת החליטה הנהלת אסם לדחות בשלב זה את עליית המחירים הצפויה. דחיית התהליך הגיעה אחרי הקריאה של ראשי מחאת האפודים הצהובים לחרם צרכנים על אסם.