מה הייתם עושים אם הייתם מגלים שהבית שלכם, שאתם גרים בו כבר כמה שנים, פתאום גדל בלי ששיפצתם אותו או הרחבתם אותו והארנונה שלכם עלתה ב-20%? זה בדיוק מה שקרה ל-א' מכפר יונה, שנכנס לדירה חדשה מקבלן לפני שמונה שנים, והתפלא לגלות במכתב מהעירייה שהבית שלו גדל בעוד 25 מ"ר, וגם הארנונה והיטל השמירה תפחו בסכום של 1,084 שקלים בחודש, מבלי ששיפץ אותו או הרחיב אותו.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

ברשויות מקומיות רבות ברחבי הארץ מקיימים בימים אלה מדידה מחדש של כל הנכסים, במטרה לגלות חריגות בנייה או שינוי בשטחים שלא נמדדו במשך עשרות שנים. התופעה הזאת כבר מוכרת ונחשפה בכמה ערים בארץ.

א' לא שיפץ את ביתו, לא הוסיף לו מחסן או כל דבר אחר שניתן להגדיר כתוספת שטח לבית. זאת ועוד, תפיחת מימדיו של הבית התרחשה מבלי שהבית נמדד בפועל על ידי הרשות המקומית כלל. "הייתי בחו"ל בשבועיים האחרונים ואשתי לא הכניסה אף גורם מהעירייה לבית שלנו", סיפר א' לחדשות 2 Online. "לכן אין סיכוי שמודד מטעם העירייה נכנס אלינו הביתה. זאת פשוט חוצפה".

דיור - ההוצאה המרכזית של משקי הבית (צילום: radub85, 123RF)
צילום: radub85, 123RF

א' יצר קשר עם עיריית כפר יונה וטען בפני המוקדנית שהוא לא מבין את העניין. להפתעתו, המוקדנית שבדקה את הנושא אישרה שאכן לא הגיע מודד לביתו וביקשה לתאם מודד שיגיע לביתו למדידה מחדש.

תושבת נוספת מכפר יונה טוענת ששטח ביתה גדל ב-50 מ"ר והארנונה הכפילה את עצמה בעקבות השינוי המשמעותי. "ראינו שהחישובים שלהם כוללים הרבה דברים לא הגיוניים בעליל", היא סיפרה. "חישבו אצלנו את חדרי המדרגות של השכנים ומרפסות עליונות, הגדילו לנו את המרחב המשותף. זה מטורף".

עורך דין אבי אדרי, ממשרד עורכי הדין אבי אדרי ושות' בחיפה, מציין שבמקרה כזה, שבו הגדילו לכם את שטח הבית ואת הארנונה בלי מדידה, רצוי לעשות מספר דברים:

חשוב לפנות תחילה בכתב לעירייה בדואר רשום, ולבקש את דוח המדידה והטעמים שהובילו להגדלת המטראז'. תיעוד של הפניות והמסמכים חשוב למקרה שתצטרכו להוכיח את פנייתכם בתביעה. באותו מכתב בקשו להקפיא את הגבייה הנוספת, עד שיתבררו הסיבות להגדלת הדירה מטעם העירייה ועד שיחזירו לכם תשובות ברורות.

בדירה חדשה או פרויקט חדש הציגו לעירייה תכניות מדידה מקוריות של הקבלן או אם מדובר בדירה שאינה חדשה – היעזרו בתשריט הבית המשותף, ככל וקיים. אם אין בנמצא את אלה האחרונים, הזמינו מודד מוסמך על חשבונכם, כיוון שמודד נוסף מטעם העירייה ברוב המקרים כנראה לא יהיה אובייקטיבי ומדידתו תתמוך בגרסת העירייה. בנוסף, ככל והוכחתם את טענותויכם ניתן יהיה לתבוע את העירייה ולדרוש את השבת התשלומים  וההוצאות שהוצאת לצורך הוכחת טענותיכם.

מעיריית כפר יונה נמסר בתגובה: "העירייה פועלת זה מספר חודשים לביצוע מדידות של כלל הנכסים בעיר בהתאם לחוק. מדובר במדידה של אלפי בתי אב אשר נמדדים על ידי מודדים מקצועיים שנבחרו במכרז. העירייה מפקחת באופן צמוד על עבודת המודדים ובוחנת כל מקרה שבו מועלות טענות נגד המדידה, כולל ביצוע מדידה חוזרת במידת הצורך.

"חשוב לציין שהעירייה מעמידה לרשות התושבים מוקד בירורים וכן קבלת קהל מיוחדת לנושא המדידות. ככל שעלו טענות, העירייה תשמח לקבל פירוט של המקרים שעלו, על מנת שתוכל לבדוק את הטענות לגופן, ובמידת הצורך תיערך מדידה מחודשת של הנכסים. העירייה פועלת באופן מתמיד למתן שירות מיטבי לתושבים ותמשיך לטפל בכל פניה ופניה בצורה הטובה ביותר".