9,000 קשישים הצטרפו למעגל העוני (צילום: רויטרס, חדשות)
ישראל - הענייה ביותר במערב | צילום: רויטרס, חדשות

למרות שחלה ירידה קלה בשיעור העוני, ישראל היא עדיין המדינה המובילה ב-OECD בהיקף התופעה, כך עולה מדוח העוני של המוסד לביטוח לאומי שמתפרסם היום (רביעי) ומתייחס לשנת 2016. עוד עולה מממצאי הדוח כי נרשמה עלייה בהיקף המשפחות העובדות שנמצאות מתחת לקו העוני.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בהשוואה לשנת 2015, שיעורי העוני בקרב משפחות ירדו מ-19.1% ל-18.6% כך שיותר מ-14,000 משפחות עלו מעל לקו העוני. גם המדדים של עומק התופעה וחומרתה ירדו בשנת 2016 בכ-4% וב-3% בהתאמה.

מחברי הדוח ציינו כי בשנת 2016 מספר הילדים שנמצאו מתחת לקו העוני עמד על 842,000 - עלייה על 1.2%. בנוסף נרשמה עליה בעוני בקרב משפחות חד הוריות מ-21.7% ל-26.1%.

העוני בישראל בהשוואה בינלאומית
העוני בישראל בהשוואה בינלאומית | צילום:

לעומת זאת בקרב הקשישים נרשמה ירידה בשיעורי העוני. מספר האזרחים הוותיקים העניים נאמד אשתקד ב-166,900 בהשוואה ל-171,500 בשנת 2015. שיעור הנפשות העניות ירד מ-18.2% ל-16.9%. היקף העוני של משפחות שבראשן אזרח ותיק ירד מ-23.5% ב-2015 ל-21.6% ב-2016.

שר העבודה והרווחה חיים כץ: "למרות השינויים החיוביים במצב החברתי וצמצום רמת אי השוויון בהשוואה לשנים קודמות, היקפי העוני בישראל עדיין גבוהים משמעותית מבין מדינות ה-OECD". הממשלה משקיעה משאבים רבים בניסיון לחלץ משפחות ממעגל העוני ונראה שהבעיה העיקרית היא אופן חלוקת המשאבים".

תמונת אילוסטרציה (צילום: פלאש 90 / נועם רבקין פאנטון, חדשות)
ירידה בשיעור הקשישים העניים | צילום: פלאש 90 / נועם רבקין פאנטון, חדשות

כץ הוסיף כי "מזה שנה אני פועל להעלאת קצבאות הבטחת ההכנסה בגיל זקנה תוך הצמדתן לשכר הממוצע במשק, פעולה שתעלה את כל האזרחים הוותיקים מעל לקו העוני, בעלות זניחה יחסית של כ-700 מיליון שקלים".

ערן וינטרוב, מנכ"ל ארגון לתת, מסר בעקבות הדוח: "האם איבדנו את הבושה שהיינו צריכים לחוש נוכח שיעורי העוני הגבוהים עקב ירידה מינורית בחצי אחוז? העובדה שישראל עדיין עומדת בראש סולם העוני ושהיקף הבעיה מפושט בחברה ומשפיע על חלקים נרחבים באוכלוסייה, לא מצדיקים את האופטימיות המשתקפת בדברי שר הרווחה".

לדבריו, "העלייה בשיעור הנפשות העניות והילדים העניים, לצד העלייה הדרמטית בשיעור המשפחות העניות החד הוריות, ממחישים שהצעדים החלקיים שנעשו על ידי הממשלה לא מחלחלים לאוכלוסיות העניות ביותר".

נשיא הקרן לידידות, הרב יחיאל אקשטיין: "הירידה המסוימת בהיקפי העוני היא מבורכת אך קטנה מדי. ישראל עדיין סובלת מהיקפי עוני בלתי נסבלים בעיקר בקרב ילדים, דור העתיד של החברה הישראלית. דו"ח העוני הנוכחי הוא הוכחה חד משמעית שהשקעה ממשלתית באוכלוסיות המוחלשות היא הגורם האפקטיבי ביותר בצמצום העוני.

נכון להיום נעשו צעדים מעטים מדי לצמצום העוני אך פוזרו הבטחות רבות לשיפור מצבם של הנכים, הקשישים והמשפחות העובדות בישראל. תפקודה הלקוי של הממשלה, התרכזותה בסכסוכים פנימיים והסקטוריאליות הבלתי נסבלת מאיימות להוריד את כל המאמצים הללו לטמיון. הממשלה והכנסת צריכות לחתור יחד לעבר המטרה החשובה ביותר לישראל שהיא הבטחת קיומם בכבוד של כלל אזרחיה ושמירה על הונה האנושי שיבטיח את קיומה וחוסנה בעתיד".