מחאת הנכים (ארכיון) (צילום: נכה לא חצי בנאדם)
ארכיון | צילום: נכה לא חצי בנאדם

בישיבת שרי הליכוד המתוכננת למחר (ראשון), צפוי שר העבודה והרווחה חיים כץ להציג את המתווה שגיבש להעלאת קצבאות הנכות. גרסתו של השר כץ כוללת מספר שינויים מהמתווה עליו סוכם עם ארגוני הנכים, ויכלול תוספת לקצבאות הנכות לפעימה ראשונה בגובה 1.98 מיליארד שקלים. השר הבהיר כי גובה יתר הפעימות ייקבע בוועדת העבודה הרווחה והבריאות בכנסת, בהתאם לסיכום עם משרד האוצר.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בשונה מההסכמות שהושגו במהלך המו"מ עם ארגוני הנכים, הוסיף השר כץ להצעתו 680 מיליון שקלים עבור אוכלוסיות חלשות יותר, שהמתווה הקודם לא דאג לצרכיהן. בין הקבוצות המדוברות נמצאים כ-75,000 נכים שזכאים לקצבת אזרח ותיק בגובה נכות, 129,400 נכים שעל אף שהוחלט שאינם בעלי כושר לעבוד ולהשתכר - מקבלים היום קצבה חודשית נמוכה יותר מבעלי אחוז נכות רפואי גבוה יותר, 7,300 עיוורים ו-2,800 מוגבלים קשים בניידות.

בנוסף, לפי המתווה, התוספות שייכנסו לקצבת הנכות, יועברו גם ל-14 אלף נכים ששוהים במוסדות, ובניגוד למצב היום, השר חיים כץ מבקש לסייע בדמי הקיום לנכה עצמו, ולכן הסכום שיתווסף לא יחולק בין המוסד לנכה אלא יעבור ישירות אליו ולמשפחתו.

מבקש למצוא חלופה. השר כץ (צילום: FLASH 90, חדשות)
השר כץ, ארכיון | צילום: FLASH 90, חדשות



על פי המתווה, עדכון הקצבה יתבצע באופן הבא: נכים שהיום בגיל זקנה, יקבלו תוספת של 340 שקלים בחודש, למרות שלא נכללו בהסכם הקודם. כמו כן תינתן תוספת של 100-300 שקלים לקצבת נכות לאוכלוסייה המוחלשת יותר מבין הנכים חסרי כושר השתכרות. בנוסף, דמי הליווי לעיוורים יושוו לקצבת דמי הניידות בסכום שנע בין 1,848-1,354 שקלים בחודש ו-1,181 שקלים יינתנו לראשונה למוגבלים קשים שאינם זכאים כלל לסיוע בניידות.

עוד יתווספו 340 שקלים לקצבת הנכות לכלל הנכים ו-200 שקלים לנכים הקשים, מקבלי קצבת השר"מ (שירותים מיוחדים). בנוסף, על פי המתווה החדש, קצבת הנכות ליחיד תעלה בינואר 2018 בסכום של בין 340-640 שקלים עד לסכום חודשי בסך 3,133 שקלים. בנוסף, קצבת השר"מ לרמה הגבוהה (188%) תעמוד על 5,245 שקלים.

"בהסכמות שהתגבשו ועל בסיסם הכנו את המתווה, לא ניתן מענה לעשרות אלפי אזרחים שקולם נדם במהלך המאבק הצודק של הנכים להעלאת הקצבה", אמר השר כץ. "לא הייתה התייחסות לגידול הטבעי בשיעור מקבלי קצבת הנכות ולא הובא בחשבון המעבר המסיבי מהבטחת הכנסה או נפגעי עבודה לקצבת נכות. ההצעה שגיבשתי מנעה קיפוח של הקבוצות החלשות ביותר ומעבר לסיוע לבעלי המוגבלויות והנכים בישראל, החלטנו על קח"ן אחיד, מהלך שיקל ויפשט את מורכבות החוק עבור הנכים, ואף יצמצם משמעותית את כמות הוועדות להגדלת אחוזי נכות רפואית".