הודעות של עסקים על התייעלות וצמצום בכוח אדם הן לא דבר חדש. אבל מה קורה כשאלו בנקים, שם לא מדובר רק על צמצום מספר העובדים אלא גם בסגירת סניפים כדי לחסוך בעלויות? אחת ההשלכות לכך היא תופעת הכספומטים הפרטיים, בהם מתקיים לא פחות מעושק בעמלות מנופחות ולא מפוקחות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

רבים התרגלו לסניף או כספומט של הבנק במרחק הליכה מהבית, אך הסניפים שנסגרים בשם ההתייעלות משנים את המצב, וכך מתחיל לו מסע מתיש של חיפושים אחר מקור למשיכת כסף. גורמים פרטיים הבינו את המגמה הזו והחלו להציב כספומטים פרטיים בפיצוציות.

כיום, מתוך 6,500 כספומטים המפוזרים ברחבי הארץ, רק 35% שייכים לבנקים. היתר הם כספומטים פרטיים שבהם גובים עמלה לא מפוקחת, הגבוהה בהרבה מזו של הבנק.

אם בבנק עמלת המשיכה מכספומט מגיעה לכל היותר ל-2.5 שקלים, הרי שבכספומט פרטי העמלות זינקו מ-5 שקלים לפני שמונה שנים ל-7 שקלים היום. ממש לא משנה כמה כסף תוציאו - העמלה תישאר באותו הסכום. ברוב הכספומטים הפרטיים, אגב, תגלו שקיימת הגבלת סכום משיכה ל-400 שקלים בלבד, כך שאם תרצו להוציא אפילו עוד 100 שקלים יותר - תידרשו לשלם עמלה מנופחת נוספת.

הצעת החוק שמנסה להתמודד עם התופעה

בניסיון לפתור את הבעיה שבה לקוחות שבויים משלמים מחיר גבוה מהרגיל, החליט חבר הכנסת איתן כבל ("המחנה הציוני") לחוקק חוק שיתמודד ויסדיר את התופעה. לפי ההצעה, כל סניף בנק שנסגר יחויב להציב עמדת שירות דיגיטלית במקומו, שבה ניתן יהיה למשוך ולהפקיד כספים בעמלה מפוקחת.

בכוחה של הצעת החוק הזאת למתן את עושק הכספומטים הפרטיים, ולהעניק שירות טוב יותר לאזרחים ואזרחיות שמעוניינים לבצע פעולות פשוטות כמו משיכת והפקדת כספים - בזמינות, בנוחות ובזול.