קינן וסרוסי, ארכיון (צילום: Yossi Zeliger, Flash90)
קינן וסרוסי. ארכיון | צילום: Yossi Zeliger, Flash90

יו"ר בנק הפועלים, יאיר סרוסי, צפוי לסיים את תפקידו בחודשים הקרובים: הפרסומים בתקשורת על הטלטלה הצפויה בבנק זכו הבוקר (שני) לאישור רשמי, כאשר בנק הפועלים מסר הודעה לבורסה בה אישר כי יו"ר הדירקטוריון יאיר סרוסי בדרך החוצה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

"בהמשך לידיעות בתקשורת, בנק הפועלים בע"מ מעדכן כי מתקיימות שיחות לגבי קיצור תקופת כהונתו של מר יאיר סרוסי כיו"ר דירקטוריון הבנק", נכתב בהודעה הקצרה לבורסה. על המכתב חתומים עו"ד אילן מזור, היועץ המשפטי הראשי, ומזכירת הבנק רונית שפירא.

האפשרות לפרישה מגיעה על רקע פרשת התלונה על תקיפה מינית של עובדת הבנק לשעבר נגד המנכ"ל לשעבר ציון קינן - הפרשה שנחשפה על ידי אילנה דיין ושחר אלתרמן מ"עובדה", והעובדה שסרוסי לא עדכן את דירקטוריון הבנק ואת בנק ישראל על האירוע.

אמש פורסם ב"גלובס" כי בזמן הקרוב צפוי סרוסי להיפגש עם המפקחת על הבנקים, חדוה בר, והשניים צפויים לדון בסוגייה. מקורביו של סרוסי אומרים כי הוא ממתין לדוח המפקחת בפרשת קינן כדי לקבל החלטה סופית בעניין. עם זאת, החוזה של סרוסי צפוי להסתיים באוגוסט 2017, והוא לא יוארך. ההערכות הן כי סרוסי יעזוב את תפקידו עוד לפני תום החוזה, על רקע פרשת קינן שהתפוצצה לפני כמה שבועות.

סרוסי, בן 61, מכהן זה יותר מ-7 שנים כיו"ר הבנק הגדול בישראל. הוא כיהן בעבר בשורה של תפקידים במשרד האוצר, ובהם מנהלת המשלחת של האוצר בארה"ב. לפני כ-23 שנים הוא הקים בישראל את הפעילות של בנק ההשקעות מורגן סטנלי וניהל את הפעילות במשך 16 שנה. לאורך השנים כיהן כדירקטור בכמה חברות, ובהן החברה לישראל. לתפקיד יו"ר בנק הפועלים מונה באוגוסט 2009. לפי הערכות, גם ללא הפרשה הזו, הסיכוי היה נמוך שסרוסי יאריך את החוזה מעבר לאוגוסט 2017, בגלל חוק שכר הבכירים.

מבנק ישראל נמסר אתמול בתגובה: "טרם הסתיים הליך הבדיקה של הפיקוח על הבנקים, כך שכל התייחסות לממצאי הבדיקה היא בגדר ספקולציה". מבנק הפועלים לא נמסרה תגובה לידיעה.

מנכ"ל בנק הפועלים החדש: דב קוטלר (צילום: החדשות)
בנק הפועלים | צילום: החדשות

ידע על הפרשה - אך לא עדכן

בתחילת החודש נחשף כי עובדת לשעבר בבנק הפועלים התלוננה כי קינן תקף אותה מינית במהלך נסיעת עבודה בקזחסטן לפני 10 שנים. הבנק אמנם מינה בורר לבדיקת התלונה, אולם סרוסי, שידע על הפרשה, לא עדכן את הפיקוח על הבנקים או את הדירקטוריון בסוגיה, דבר שעורר ביקורת חריפה. בנק ישראל אף מסר בתגובה כי הוא רואה בחומרה את העובדה שבנק הפועלים לא עדכן את הפיקוח על התלונה, והודיע כי יערוך בדיקה בנושא. גם רשות ניירות ערך הודיעה כי תבדוק את הנושא.

"התנצלתי בפני המפקחת על הבנקים ובפני דירקטוריון הבנק על כך שלא עדכנתי אותם בפרשייה", התנצל סרוסי בריאיון לחדשות 2 על כך שלא עדכן את בנק ישראל. "אנחנו נפיק לקחים ונשתף פעולה עם בנק ישראל ורשות ניירות ערך בכל בדיקה שתתבצע". אולם, ספק רב אם התנצלות זו תספיק לבנק ישראל לסגירת הפרשה.

העובדת לשעבר שהתלוננה על התקיפה המינית העלתה את הנושא במסגרת משא-ומתן שניהלה עם הבנק על תנאי עזיבתה. באותו זמן קינן עדיין היה מנכ"ל הבנק (אם כי כבר הודיע שיעזוב), סרוסי עודכן מיד בפרטים, ולאחר קבלת ייעוץ משפטי הוחלט למנות כבורר את השופט בדימוס סטיב אדלר, לשעבר נשיא בית הדין לעבודה. אדלר אמנם לא מצא את התלונה כמוצדקת, אולם המליץ שהבנק ישלם לה פיצויים מוגדלים המוערכים בכ-3 מיליון שקל, ונימק זאת בתנאי העבודה הקשים שחוותה העובדת בזמן עבודתה בקזחסטן. קבלת הפיצויים המוגדלים נתפסה כמעין דמי שתיקה שקיבלה המתלוננת.

נוסף על כך, העובדה שסרוסי לא עדכן את הגורמים הרלוונטיים בפרשה, רק חיזקה את התחושה שהבנק ניסה לטייח ולהסתיר את הפרשה. גורמים משפטיים העריכו כי אם סרוסי רק היה נוהג בשקיפות בפרשה זו עם הגורמים הרלוונטיים, היה לכך הרבה פחות הד ציבורי וביקורת מכפי שאירע בפועל, בעת שנחשפה הפרשה בחדשות 2.