"באנו לתת גז למדינת ישראל": לאחר המאבק הציבורי, המחאות הממושכות, הדיונים הסוערים, סירובו של דרעי לחתום על סעיף 52 והתפטרותו ממשרד הכלכלה - ראש הממשלה ושר הכלכלה בנימין נתניהו חתם היום (חמישי) על מתווה הגז, שצפוי להסדיר את חלוקת הרווחים בין חברות הגז למדינה.

כל מה שצריך לדעת על מתווה הגז

במעמד החתימה הצהיר נתניהו: "אני רוצה להודות לשר שטייניץ, למשפטנים ולאנשי המקצוע במשרדים השונים שעשו עבודה חשובה. אני לא מונע על ידי שיקולים פופוליסטיים, הנענו תהליך חשוב עבור מדינת ישראל. אנחנו באנו לתת גז למדינת ישראל, לכלכלת ישראל ולאזרחי ישראל".

לדברי נתניהו, "הגז הזה ניתן לנו כמתנה מהקדוש ברוך הוא. הוא נתן לנו מאגרי גז ענקיים שהופכים אותנו לכוח בינלאומי חשוב עם יכולות גדולות מאוד - והן נמצאות מתחת לאדמה. כדי להוציא אותן היינו צריכים להתגבר על מכשולים רבים. כעת נוכל להגיע ל-50 אלף דולר הכנסה לנפש, לצמצם את הפערים החברתיים ולתת לכל אזרחי ישראל חינוך, רווחה, בריאות וחיים טובים במדינה המתקדמת שלנו".  

המתווה אושר לאחר אין ספור תלאות (צילום: חדשות 2)
המתווה אושר לאחר אין ספור תלאות | צילום: חדשות 2

ראש הממשלה התייחס לביקורת על המתווה ואמר: "לצערי זה הפך לדיון פוליטי ופופוליסטי. שקלתי את הדברים והחלטתי לאשר היום את מתווה הגז. המתווה חיוני לביטחון שלנו, כי אנחנו לא ורצים להישאר עם תחנת כוח אחת או אסדה אחת. אין שום סיכוי לפתח את שדות הגז הגדולים בלי מתווה הגז. הדבר הזה חשוב לכלכלה שלנו, כי זה נותן לנו את היכולת לפתח הכנסות גדולות מאוד למדינת ישראל".

שר האנרגיה יובל שטייניץ, בירך על החתימה על המתווה וכינה את המעמד יום חג: "אחרי עיכובים של שנים להכריז היום תם עידן הרגולציה והחלמאות, מתחיל עידן העשייה לטובת מדינת ישראל ואזרחיה".

שטייניץ הוסיף כי הוא גאה במתווה, "לא רק בגלל שאחרי שנים של עיכובים אחננו סוף סוף נעים קדימה לפתח את מאגרי הגז, אלא בגלל שבכל השוואה בינלאומית מדובר במתווה טוב. עם ישראל יזכה לנתח גדול מהממוצע מאשר ברוב מדינות המערב. אנחנו מדברים על בערך 60% מהרווחים בלוויתן וזה אף יתקרב ל-70%".

הוא הדגיש כי "הגז יביא להכנסות עתק לטובת כל מדינת ישראל - הכנסות שיילכו לבריאות, חינוך וביטחון. אנחנו זקוקים לגז גם לביטחון אנרגטי כי כל עוד אנחנו מסתמכים על מאגר אחד לתשתית החשמל, אין לנו מידה מינימלית של ביטחון אנרגטי. יש לכך גם ערך מדיני ואני בטוח שהדבר הזה יתברר במהלך השנים".

במטה המאבק הבהירו: נמשיך למחות נגד המתווה

במטה המאבק נגד מתווה הגז הבהירו היום כי בכוונתם להמשיך את המאבק בכל החזיתות - משפטית, ציבורית וברחובות: "יום עקיפת הממונה על ההגבלים לצורך העברת מתווה מונופול הגז ייזכר לדיראון כיום בו ראש הממשלה ושר הכלכלה נתניהו מרוקן באופן בוטה את החוק כשהוא מפעיל את סעיף 52 למרות שאין לכך כל הצדקה מדינית וביטחונית, ותוך הפיכת חובת ההתייעצות עם ועדת כלכלה לבדיחה ולזלזול עמוק בהליך הדמוקרטי".

במטה התריעו כי "בצעד זה משחרר שר הכלכלה נתניהו את טייקוני מונופול הגז מהחובה לעמוד לדין על העבירה שביצעו על חוק ההגבלים העסקיים וזו עבירה פלילית שדינה מאסר עד 5 שנים. זהו המשך ישיר לתהליך ארוך ועקום של כפיית רצון מונופול הגז לאישור מתווה מסוכן לישראל, למרות התנגדות רוב הציבור לפי כל הסקרים האחרונים. מתווה מונופול הגז ישאיר אותנו בלי הגז ובלי הכסף, בלי עצמאות אנרגטית ועם מונופול אימתני שאוחז בגרונה של מדינה ישראל".

מאגר הגז "תמר", ארכיון (צילום: אלבטרוס)
חלוקת הרווחים מהגז הוסדרה במתווה | צילום: אלבטרוס

במחנה הציוני הודיעו שהם מתכוונים לערער על המתווה בבית המשפט - ותקפו את נתניהו: "נגיש בג"ץ על התעלמותו של רה"מ מהמלצות ועדת הכלכלה והשימוש הציני שהוא עשה בביטחון המדינה שלא למען טובתם ובוודאי שלא למען ביטחונם של אזרחי ישראל".

גם סיעת מרצ הגישה עתירה לבג"ץ נגד החתימה על מתווה הגז. "השימוש של ראש הממשלה בתירוצים ביטחוניים מצוצים מהאצבע כדי לקדם את מתווה הגז לא יעבור", טענו. "אנחנו מגישים בג"ץ על הצפצוף המוחלט של נתניהו על החוק ועלינו, ישר מהמקפצה. על השקרים שהוא מספר בלי למצמץ, על העובדה שראש ממשלת ישראל מוכן לחרב את ההליך הדמוקרטי וליצור תקדימים חמורים כדי לקדם מתווה שלא הצליח להעביר בדרך דמוקרטית וחוקית".

ועדת הכלכלה המליצה שלא לאשר את המתווה, נתניהו התנגד

ועדת הכלכלה של הכנסת, שערכה שימוע ציבורי בעניין מתווה הגז ודנה בנושא במשך כמעט שלושה שבועות, החליטה שלשום להמליץ לראש הממשלה שלא לאשר את מתווה הגז באמצעות סעיף 52 השנוי במחלוקת. ההמלצות לא שינו את דעתו של נתניהו, אך הן עשויות להשפיע על החלטת בג"ץ בעניין.

יו"ר הוועדה איתן כבל ביקש מחבריו להצביע נגד סעיף 52 והגיש את הנוסח הבא לאישור הוועדה: "בתום 12 ישיבות של הוועדה, בנסיבות שהתבררו אין מקום לשימוש בסעיף 52" - הסעיף שעוקף את הממונה להגבלים עסקיים. בסוף הישיבה הצביעו שבעה חברי כנסת בעד הצעתו של כבל ושישה נגד.

לטענת חברי הוועדה אין הצדקה ביטחונית או מדינית להפעלת הסעיף, וגם הטיעונים שהוצגו לא מצדיקים פגיעה כל כך קשה בעיקרון התחרותיות כפי שמתרחש במתווה הגז.